logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krajalnica Zelmer typ 393.4 Do - bardzo głośna praca przy obciążeniu

dejf12 12 Wrz 2017 17:50 9525 6
REKLAMA
  • #1 16695532
    dejf12
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam krajalnicę jak w temacie Model Doris i jakieś dwa dni temu podczas krojenia chleba zaczęła zgrzytać ale tylko przy krojeniu, przy pracy bez obciążenia nie wydaje takich dźwięków. Myślałem, że dostało się co w koła zębate napędu. Rozkręciłem i początkowo na kołach nic nie było tylko smar, ale po dokładnym obejrzeniu wnętrza na spodzie leżały kawałki plastiku i metalowy bolec (foto 2 w załączeniu). Później znalazłem obok koła zębatego odłamane fragmenty. Przeczyściłem wnętrze ze śmieci i skręciłem całość mając nadzieję, że może bez tego bolca będzie pracować okej ale nie, dalej jest tak samo, jakby coś dostało się w tryby.
    Moje pytanie to gdzie należy umieścić ten bolec? W miejsce zaznaczone na foto 1, bo to jest jedyne miejsce wskazujące na wyłanianie, czy gdzieś indziej i czemu służy ten bolec? Znalazłem płytę montażową, mogę to wymienić, ale bolec?Znalazłem instrukcję dla serwisanta, ale nie jest pomocna. Załączam, może się komuś przyda.
    Pozdrawiam
    Krajalnica Zelmer typ 393.4 Do - bardzo głośna praca przy obciążeniu Krajalnica Zelmer typ 393.4 Do - bardzo głośna praca przy obciążeniu
    Załączniki:
    • 393.5-zelmer-szeletelo.pdf (528.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16696387
    dejf12
    Poziom 11  
    ... ośkę mam , pytanie gdzie ją należy umieścić ze schematu to nie wynika , ale dzięki za zainteresowanie .
  • Pomocny post
    #4 16697371
    kotuniunia
    Poziom 29  
    Ocena: 305
    Sam se zaznaczyłeś gdzie, tyle że jak nie wkleisz jej jak trzeba, to przy pierwszym obciążeniu poleci,ma podpierać koło zębate ,by nie przeskakiwało na przekładni zębatej.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16697651
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1551
    dejf12 napisał:
    na spodzie leżały kawałki plastiku i metalowy bolec

Kawałki plastiku to elementy które trzymały ośkę. Wklejenie? kiepsko to widzę, raczej wymiana płyty montażowej Cię czeka.
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #7 16700193
    dejf12
    Poziom 11  
    ... nie kleić nic nie chce, mam zamiar nowa płytę kupić. Tak myśłałem, że w to miejsce co zaznaczyłem, ale nie wiedziałem jaką funkcje sprawuje tak ośka a dlatego przy obciążeniu tak hałasuje. Dzięki za pomoc.

PS. Płyta przyszła, wymieniona , wszystko działa jak należy ośka trafiła na wskazane miejsce.Jeszce raz dziękuje za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z krajalnicą Zelmer typ 393.4, która zaczęła wydawać głośne dźwięki podczas krojenia chleba, co sugerowało uszkodzenie mechanizmu. Po rozkręceniu urządzenia znaleziono kawałki plastiku oraz metalowy bolec, co wskazywało na uszkodzenie elementów wewnętrznych. Użytkownik zasięgnął rady na temat umiejscowienia bolca oraz konieczności wymiany płyty montażowej. Po wymianie płyty i prawidłowym umiejscowieniu bolca, krajalnica zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA