Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

elemis 5511st brak fonii

jg1960 04 Sie 2005 21:58 960 4
  • #1 04 Sie 2005 21:58
    jg1960
    Poziom 2  

    elemis 5511st -brak fonii oraz przechodzenie w stan oczekiwania na wybranie programu- pomocy .Sprawdzałem już czy są jakieś zmiany gdy odłączam moduł telegazety. gdyż powtórne wejście w wybieranie programu wymagało wyłączenia telegazety.

    0 4
  • #2 04 Sie 2005 22:24
    emma
    Poziom 14  

    Myślę, że należałoby sprawdzić zasilanie procka. A tak wogóle to co chyba nie dokończyłeś postu, co to znaczy przechodzenie w stan oczekiwania na program? Sory, ale nie wyświetlił mi się post do końca. Telegazeta nie wpływa na głos. Podtrzymuję to co powiedziałem na początku, szukałbym wokół procka ewentualnie pamięć.

    0
  • #3 04 Sie 2005 22:34
    jg1960
    Poziom 2  

    Dziekuję za zainteresowanie tematem. które zasilania sprawdzić ?.Po włączemiu odbiornika i próbie wybrania kanału widać tylko siatkę. Brak śnieżenia i fonii nawet bez podłączonej anteny.Pomaga w tym momencie wciścięcie na pilocie wyłączenia telegazety. W czasie próby strojenia kanałów nie ma wyświetlania żadnej informacji. Pozostawienia wybranego kanału powoduje przejście w stan oszekiwania tak jak przy braku sygnałów synchronizacji.

    0
  • #4 04 Sie 2005 22:36
    chip1
    Poziom 11  

    Witam
    Nie piszesz czy podczas strojenia staje na stacji (bardzo istotne) .
    Prawdopodobnie może być walnięty procek Albo brak sygnałów które informują procek że odbiornik jest dostrojony do stacji . Dlatego TV przechodzi w czuwanie
    Pozdrawiam

    0
  • #5 04 Sie 2005 22:48
    jg1960
    Poziom 2  

    Podczas strojenia automatycznego wyświetla obraz stacji niecałą sekundę i idzie dalej. Użycie przycisku programatora -strojenie ręczne powoduje, że można zatrzymać się na danym kanale. Wznowienie przeszukiwania i pójście z wyborem następnej stacji działa oczywiście bez fonii i wyświetlania pasków strojenia. Niektóre kanały nie są całkowicie zsynchronizowane W niektórych kanałach widać poziomy pas synchronizacji, ale raczej stabilny bez przewijania po ekranie.
    Usterka przypomina opisywaną wcześniej na forum dotyczącą przechodzenia elemisa w tryb standby gdzie okazał się uszkodzony moduł teletextu.
    Proszę o pomoc jeżeli ktoś może określić bliżej skąd wychodzą sygnały odpowiedzialne za wchodzene w taki tryb i wyłączanie fonii.
    Nie mam schematu teletextu elemisa MET2046(lub2045)
    Schematu MET2045 nadal nie mam ,ale temat z fonią i pozostałe objawy ustąpiły po wymianie uszkodzonego stabilizatora +5V US904.

    0
  Szukaj w 5mln produktów