logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5515T - zanikający obraz, czarny ekran, dźwięk bez zmian

zero6 31 Sie 2006 07:34 1323 10
REKLAMA
  • #1 2971941
    zero6
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    W w/w TV co kilkadziesiat sekund , czasami co kilka minut ale ciągle , znika mi obraz , pojawia się na ułamek sekundy czarny ekran i obraz wraca taki jak przed zanikiem , glos pozostaje bez zmian. Gdy poprzez scart podalem sygnal na TV w trybie AV sytuacja taka sama. Nie mam pojęcia gdzie szukać z uwagi na krotki czas trwania usterki. To nie wskakująszumy to wskakuje czarne tło lub ekran staje się ciemny (nie swieci)
  • REKLAMA
  • #2 2971973
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    A czy jak obraz zniknie txt jest??

Dodano po 28 [sekundy]:

OSD wyświetla?
  • #3 2971989
    bubek4070
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    popraw luty na odchylaniu pionowym,wymień elki zobacz jak bedziesz mieć czarny ekran czy świeci lufa z tyłu bo możesz mieć zanik napiecia na żażeniu czyli płytce pk
  • REKLAMA
  • #4 2971996
    zero6
    Poziom 12  
    OSD wyswietla , znijka wszystko ale zauwazylem ze pojawiaja sie jakby linie powrotu ale poprzerywane tak jak ------- , obraz nie zmienia w tym czasie swoich rozmiarów.

Dodano po 9 [minuty]:

jeszcze dodam ze dzieje sie to bardzo szybko , ułamek sekundy , tak ze trudno coskolwiek zauwazyc , żarzenie ok. Sądzę że elektrolit tylko gdzie? sprawdzę odchylanie V , ale obraz nie zmienia rozmiarow , dlatego może to moduł dekodera koloru? na pewno nie glowica i p.cz. bo przy AV objawy sa takie same.
  • #5 2972024
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Masz uszkodzony modół MET moduł eurozłącz i teletextu. Szukaj usterki w tranzystorach BC- na miernik mogą być dobre trzeba podstawiać.
  • #6 2972223
    zero6
    Poziom 12  
    Niestety to nie moduł MET gdyz sygnał video wchodzi na T905 i z emitera wychodzi ok (poprzez scart) czyli eliminuje to ten tranzystor, natomiast wchodzi , ze scart na TEA5115 i wychodzi na MD 2044 (dekoder) i synchro na TDA 8305 i wtedy zanika. Chyba ,że uszkodzony jest US905 ?, co wydaje mi sie mało prawdopodobne.
  • REKLAMA
  • #8 2972588
    zero6
    Poziom 12  
    Jednak niestety to MET i to obwody związane z US903 musze to sprawdzic , o wynikach poinformuję , dziekuję za link , doszedlem do konca , wszystko tak samo jak w opisywanej procedurze.

Dodano po 5 [godziny] 2 [minuty]:

Kierując sie metoda eliminacji podaną w linku znalazłem wreszcie gdzie mam uszkodzenie. Uszkodzony jest moduł OZS2041 . Wyjęcie wtyku z gniazda G901 w mudule MET2041 jednoznacznie okresla uszkodzenie gdy obraz stanie sie stabilny , niestety okreslenie miejsca to jedno ale znalezienie usterki to drugie , sprawdzilem R13 , R14 ,R16,R17,C30,C31 wszystko ok i dalej brakuje mi juz pomysłu bo poza tymi elementami pozoje mi tylko US2 i US3 m moze ktos zna metode sprawdzenia tych ukladów bez ich wymiany?
  • REKLAMA
  • #9 2975746
    zero6
    Poziom 12  
    Sytuacja wyglada następująco , po wyjęciu G901 (SDA i SCL) z MET obraz jest ok napięcie stałe SDA i SCL 0V , gdy właczę G901 ale odłacze koncówkę 2 i 3 od US904 , obraz jest ok a napiecia SDA i SCL ok5V. Wynika z tego ze jest uszkodzony jeden z procesorów US904 lub US3 . Jakie powinno byc napięcie stałe na końcówkach SDA i SCL ?
  • #10 2976085
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    > Jakie powinno byc napięcie stałe na końcówkach SDA i SCL ?

Na sprawnej magistrali napięcie w stanie spoczynku powinno wynosić ok. 5V na obu liniach. W czasie przesyłania danych może trochę się zmniejszać, ale nigdy do zera.

Remeknapr
  • #11 2976459
    zero6
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Elemis 5515T występuje problem z zanikiem obrazu na ułamek sekundy, podczas gdy dźwięk pozostaje niezmieniony. Obraz znika okresowo co kilkadziesiąt sekund lub minut, pojawia się czarny ekran lub ciemne tło, a OSD wyświetla się poprawnie. Problem występuje zarówno przy sygnale z anteny, jak i z wejścia AV przez scart. Podejrzewano uszkodzenie lutów na odchylaniu pionowym oraz kondensatorów elektrolitycznych, jednak obraz nie zmienia rozmiarów, co sugeruje, że nie jest to problem z odchylaniem. Diagnoza wskazała na uszkodzony moduł MET, a dokładniej moduł OZS2041 w module MET2041. Wyjęcie wtyku G901 stabilizuje obraz, co potwierdza uszkodzenie tego modułu. Sprawdzono rezystory i kondensatory w module, które były sprawne, więc podejrzenie padło na układy scalone US2 i US3. Analiza sygnałów na magistrali I2C (linie SDA i SCL) wykazała, że napięcie spoczynkowe powinno wynosić około 5V, a spadki do 0V wskazują na uszkodzenie procesorów US904 lub US3. Wskazano również na konieczność wymiany lub dokładnego testu tych układów w celu usunięcia usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA