logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja - Windows 7 64 bit z UEFI

golec2604 14 Wrz 2017 14:57 24219 9
REKLAMA
  • #1 16699018
    golec2604
    Poziom 16  
    Ocena: 86
    Mam problem z zainstalowaniem systemu windows 7 64 bit w trybie uefi.
    Wyjaśniam: Jeśli w uefi ustawię tryb "legacy/csm" czyli symulacja BIOS, wtedy moge na danym laptopie zainstalować Win7 64bit na partycji typu MBR. Jeśli w tym samym laptopie ustawie tylko tryb UEFI wtedy instalka systemu Win7 64Bit sie zawiesza.

Czytałem na necie że windows 7 64 bit wspiera Uefi więc chyba powinna byc mozliwość instalacji Win7 64bit w trybie uefi.

Mnie interesuje czy jest możliwosc zainstalowac Win7 64bit w normalnym trybie uefi i to najlepiej na partycji typu GPT?
  • REKLAMA
  • #2 16707809
    kali999
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam,

Jasne że można instalować Windowsa 7 64bit pod UEFI, o ile masz instalację pod UEFI, ważne jest w którym miejscu instalacja Ci się zawiesza, czy w trakcie wczytywania, czy już w WindowsPE podczas setup'u. Mogę pomóc ale potrzebuję więcej informacji.
  • REKLAMA
  • #3 16708605
    golec2604
    Poziom 16  
    Mam komputer ustawiony jako UEFI, dysk jako GPT. Płyta instalacyjna ma folder boot uefi. Instalacja zatrzymuje się po "Windows Loading Files" na "Starting Windows", który jest na czarnym tle. Zostawiłem tak kompa na cała noc i nic nie ruszyło. Mam taka sytuacja na każdym sprzęcie jaki miałem a miałem sporo lapków do przetestowania. Gdy przestawie na legacy wszystko śmiga.
    ================================================

Dodatkowo zapytam od którego najwczesniejszego windowsa jest wspierane uefi (coś mi sie obiło kiedyś że wsparcie dla uefi jest dopiero od visty 64 bit ale nie wiem czy to prawda)??

Oraz teraz przy pisaniu tego posta wpadło mi pytanie co z nowymi Windowsami 8 i 10 w wersji 32 bit, czy wspieraja uefi??
  • #4 16709729
    kali999
    Poziom 11  
    Jaki masz rodzaj dysku, bo wskazuje to wstępnie na dysk SSD na złączmu m.2 w wersji NVME, to ważne bo być może brakuje w windowsie sterowników dlatego się wiesza, najlepiej opisz pełną specyfikację.
  • #5 16711082
    golec2604
    Poziom 16  
    Lenovo V310 dysk SSD Sata 3 Dokładnie to ten: https://www.x-kom.pl/p/357057-notebook-laptop...12gb-256-dvd-rw-win10x-fhd.html#specification

Mam sporo instalek dvd Win7 posciagane z różnych stron np. heidoc, polskiej strony "baza obrazów windows" i wiele innych juz nawet nie pamietam jakich stron i to nowe wersje z aktualizacjami. Dziś sciągłem to: http://basewin.pl/7mod.html https://winclub.pl/topic/11635-windows-7-sp1-...4-czerwiec-2017-winclub-pl/page-8#entry153392 tam sa dwie wersje z czerwca 2017 roku jedna zwykła druga na instalatorze windows 10.

Właśnie ta wersja na instalatorze Win10 przeszła bez zawieszania i doszedłem wyboru dysku instalacji systemu, (dalej nie instalowałem bo ten laptop jest już przygotowany dla pewnej osoby z Windowsem 10 ale bede miał kolejny taki sam i musi tam być Win7) i raczej by sie zainstalował. Jest to wersja modyfikowanawiec jakimś cudem działa, chodz ta sama wersja z czerwca 2017 z instalatorem Win7 nie działa i sie zawiesza.

Czy może ktoś wie co zrobić aby normalna wersja Win7 dała sie zainstalowac lub może ktoś ma taką dobrą kopie to by wrzucił do pobrania.

=================================================================================

Prosiłbym o odpowiedzi na dodatkowe pytania z wcześniejszego posta.
    Oraz chciałbym od Was potwierdzenia czy orginalna wersja Win7 od Microsoftu wspiera UEFI / GPT czy tylko wersje modyfikowane??
  • #6 16711458
    kali999
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedź, instalator 7 prawdopodobnie nie działa ze względu na brak sterownika od kontrolera dysku ( w instalatorze od 10 sterownik istnieje więc system się stawia ), są 3 opcje które mogą pomóc:

1) Edycja WindowsPE ( jest to środowisko w którym działa instalator ) poprzez dodanie sterownkiów do kontrolera ( IntelRapidStorageTechnology w skrócie IRST ), proces dodawania sterowników znajdziesz na stronie : https://technet.microsoft.com/pl-pl/library/dn613857.aspx

2) Użycie instalacji Windows 7 poprzez instalator Windows 10 ( podmiana pliku install.esd/wim Windows 10 na ten z płytki z Windows 7 ) powinno zadziałać

3) Zabootowanie z nośnika Windows 10 i ręczne wypakowanie Windows 7 na dysk. Wszystkie informacje znajdziesz na stronie: https://docs.microsoft.com/en-us/windows-hardware/manufacture/desktop/apply-images-using-dism
  • REKLAMA
  • #7 16711502
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1075
    golec2604 napisał:
    Jeśli w tym samym laptopie ustawie tylko tryb UEFI wtedy instalka systemu Win7 64Bit sie zawiesza.

Po wyborze tylko UEFI jak ustawione są opcje UEFI/Legacy Boot Priority i opcja UEFI First?
  • #8 16713219
    golec2604
    Poziom 16  
    Dra98 tylko ustawione jest Uefi nic wiecej tzn żadnego legacy. Funkcja secure boot wyłączona, funkcji fast boot nie ma w tym biosie.
    ========================================================================================
    kali999 jak brak sterowników do kontrolera dysku skoro pod ustawieniem Legacy instalacja idzie bez problemu, przecież to ten sam kontroler wiec sterowniki są.

ad do 1.) A znasz stronke z instrukcja po polsku??
    ad do 2.) Taka właśnie wersje Win7 pobrałem z neta. Zreszta opisywałem to wcześniej.
    ad do 3.) A znasz stronke z instrukcja po polsku?? Albo sam opisz jęsli Ci sie chce i wiesz jak to zrobic.

======================================================================================================
    22.09.2017:
    Dziś chciałem zainstalować Win7 na Lenovo Ideapad 700. Wrzuciłem płytke windows 7 na instalatorze windows 10, system sie zainstalował poprosił o restart i tyle, potem nie startuje. Oto komunikat.
    Instalacja - Windows 7 64 bit z UEFI
    Dodam że identyczny komunikat sie pojawia jesli chce zainstalować Win7 (z normalanej wersji czyli z instalatorem win7) z pendriva (lenovo ideapad 700 i Lenovo V310) jesli z płyti chce zainstalowac to wtedy kompy zawieszaja sie na "Starting Windows"

Zadzwoniłem na infolinie Lenovo najpierw kazali mi przełączyc na tryb Legacy po dłuższej rozmowie powiedzieli że oddzwoni do mnie w tej sprawie technik. Bardzo szybko oddzwonił. Mówi mi że nie zainstaluje Windows 7 na UEFI ponieważ windows 7 nie wspiera uefi, (cos tam wiecej gadał jeszcze technicznego, ze Win 7 brakuje jakis plików pod UEFI ale nie pametam jakich gadał dosc szybko, widac było że gosciu jest zorientowany w zagadnieniach komputerowych) Powiedział mi też nieoficialnie że jest możliwosc zainstalować Win7 na uefi ale trzeba go specialnie zmodyfikować a to jest nie zgodne z licencja microsofta i oni takich informacji jak to zrobić mi nie udzielą. Mówię mu że instalowałem ze zmodyfikowanej wersji Win7 z instalatorem Win10 i po restarcie system nie wstaje, stwierdził że nie do końca jest dobrze zmodyfikowany ten system.

Zadzwoniłem na infolinie techniczna do microsoftu to mi powiedzieli że Win7 64bit (czyli taki jaki ja chce zainstalować) wspiera uefi ale jeśli producent tak wykonał sprzęt i oprogramowanie uefi że sie nie da Win7 zainstalować to juz wina producenta.

Oddzwoniłem do lenovo powiedziałem o co chodzi gosciu odszukał sprawe i jeszcze gdzies tam szukał informacji i Lenowo twierdzi w zaparte że Win7 nie wspiera oficialnie UEFI a oni nie moga udzielić informacji jak zmodyfikowac Win7 aby działał.

No i dogadaj sie z nimi jeden twierdzi że win7 nie wspiera uefi inny czyli microsoft czyli producent oprogramowanie twierdzi że wspiera. Bądz tu mądry.!!!
  • REKLAMA
  • #9 16986043
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Ocena: 110
    kali999 napisał:
    2) Użycie instalacji Windows 7 poprzez instalator Windows 10 ( podmiana pliku install.esd/wim Windows 10 na ten z płytki z Windows 7 ) powinno zadziałać
    No dzięki temu sposobowi instalka ruszyła ale z kolei jest komunikat że brak informacji o licencji i nie można kontynuować
    Skopiowałem folder "license" ale nic to nie dało
  • #10 18739731
    DJTrueBeliever
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    golec2604 napisał:
    Oddzwoniłem do lenovo powiedziałem o co chodzi gosciu odszukał sprawe i jeszcze gdzies tam szukał informacji i Lenowo twierdzi w zaparte że Win7 nie wspiera oficialnie UEFI a oni nie moga udzielić informacji jak zmodyfikowac Win7 aby działał.

No i dogadaj sie z nimi jeden twierdzi że win7 nie wspiera uefi inny czyli microsoft czyli producent oprogramowanie twierdzi że wspiera. Bądz tu mądry.!!!

Odkopię, by w końcu udzielić poprawnej odpowiedzi na to zagadnienie. Niewiedza serwisantów połączona z kiepskim wykonaniem sterowników sprzętowych przez producentów jest przyczyną takich właśnie sytuacji jak obie wspomniane wyżej.

Zawieszanie się startującego WinPE z dysku instalacyjnego Windowsa na ekranie Starting Windows to efekt próby skorzystania przez WinPE z przerwania (IRQ) do enumeracji urządzeń I/O. Jako że w ekosystemie UEFI przerwania po prostu nie istnieją, to nie ma prawa się powieść, więc system zostaje bez komunikacji z grafiką. W sterowniku grafiki używanym przez jądro WinPE jest instrukcja, by w takim wypadku czekać na odpowiedź karty - która nigdy po IRQ nie nadejdzie.
    I tu dochodzimy do następnej rzeczy: producent laptopa miał rację, że instalki Windowsów starszych niż "ósemka" są lekko niedorobione, bo sam właściwy system (począwszy od Win7 w górę), gdy startowany jest przez UEFI, enumeruje sobie I/O przez zawołanie funkcji firmware'u z "powszechnie znanej" puli wywołań zastrzeżonej dla firmware'u (tak się komunikuje jądro ze sprzętem w systemach UEFI, nie ma tu już żadnych przerwań, po prostu zwykłe calle, a sam zestaw funkcji UEFI jest dla jądra jak linkowalna biblioteka PE). Niestety - został wyjątek i tym wyjątkiem niechlubnym jest obsługa grafiki przez jądro.
    Wejdźmy jeszcze na chwilę w to, jak działa UEFI w trybie UEFI-only bez CSM, a jak w trybie mieszanym UEFI+Legacy lub też nawet UEFI-only z włączonym dodatkowo CSM-em: otóż zgodnie z oczekiwaniami, w trybie UEFI-only bez CSM wszystkie "starsze" technologie dostępu do urządzeń I/O są wyłączone, fizycznie nie istnieją dla systemu. W trybie mieszanym istnieją obie, ale tu uwaga - przy rozruchu w trybie "legacy" dla systemu będą dostępne tylko przerwania, bo EFI nie zaalokuje tablicy rozkazów firmware'u w puli adresowej pamięci. Natomiast przy rozruchu z UEFI firmware udostępni systemowi i rozkazy, i przerwania - i to samo stanie się przy włączonym tylko CSM-ie!
    I teraz oto rozwiązanie: skoro WinPE leci przerwaniami, a bez nich się wiesza, to potrzebne jest zastartowanie instalatora w trybie UEFI z włączonym CSM, ale tak, by "odpalił" się nadal jako UEFI.

Problem z brakiem możliwości znalezienia BCD przez Windows Boot Manager (przy instalacji "siódemki" z płyty od W10) wynika natomiast z trochę innej rzeczy - taka sytuacja instaluje bowiem na dysku systemowym, w partycji ESP (czyli startowej, niewidzialnej normalnie niewielkiej partycji FAT32 trzymającej tylko bootloader i ewentualny kod rozkodowujący zaszyfrowany BitLockerem dysk) tworzy się całkowite pomieszanie z poplątaniem - instaluje się bootloader z instalatora od "siódemki" + BCD zrobione przez wołany z instalatora program bcdedit.exe z... Windowsa 10 (dokładniej: z ramdysku rozpakowanego przez dziesiątkowe WinPE). Oczywiście kompatybilność wsteczna BCD z WBM-em jest jednostronna (nowszy WBM przeczyta starszego BCD, nie na odwrót, a tu mamy właśnie na odwrót) - stąd też spodziewany komunikat o niemożności przeczytania BCD.

Jest możliwość wyłączenia CSM tak, by system w dalszym ciągu działał poprawnie - po instalacji należy po kolei:
    • zainstalować sterowniki własnościowe do karty graficznej,
    • wyłączyć wbudowane sterowniki systemowe Vga i VgaSave,
    • podmienić Windows Boot Manager na ten od Windowsa 10 (pliki o rozszerzeniu .efi w katalogach EFI\Boot i EFI\Microsoft\Boot na partycji ESP
    • zweryfikować czy wszystko działa
    • wyłączyć CSM

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows 7 64-bit w trybie UEFI na laptopie, który zawiesza się na etapie "Starting Windows". Po przełączeniu na tryb "legacy" instalacja przebiega pomyślnie. W dyskusji poruszono kwestie związane z brakiem sterowników do kontrolera dysku, co może być przyczyną problemów w trybie UEFI. Użytkownicy sugerują różne metody, takie jak edycja WindowsPE, użycie instalatora Windows 10 do instalacji Windows 7, oraz ręczne wypakowanie systemu. Wspomniano również o problemach z licencjonowaniem oraz o tym, że starsze wersje Windows mogą mieć problemy z UEFI.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA