logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corolla E12 - Lampka wnętrza nie świeci przy otwieraniu drzwi, działa na stałe

Darko82r 15 Wrz 2017 17:52 1842 6
REKLAMA
  • #1 16701179
    Darko82r
    Poziom 2  
    Witajcie, w mojej corolli E12 coś spaliłem i nie świeci mi lampka rozświetlająca wnętrze auta ale tylko gdy otwieram drzwi. Można ją włączyć na stałę. Dzyndzle otwierania drzwi są czyste. Ktoś wie co mogłem spalić? Dzięki od razu za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 16701198
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2099
    A co z poprzednim tematem (o tym samym problemie), nie pasuje Ci ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 16701220
    Darko82r
    Poziom 2  
    Założyłem żarówkę ledowa i było ok. Chciałem sprawdzić jak będzie świecić listwa ledowa i zamiast podłączyć kabel z listwy do +i- tam gdzie montuje się żarówkę, to ja wyciągnąłem cała lampkę i wtykalem kable do kostki czyli do obwodu

Dodano po 2 [minuty]:

Zwykła żarówka w trybie door nie świeci a ledowa jarzy delikatnie. Pozostałe 2 tryby czyli włącznik na stałe świeci jak trzeba a wyłącznik normalnie wyłącza. Jeśli to modol to gdzie go szukać?
  • REKLAMA
  • #5 16701230
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2995
    W lampkach wewnętrznych z reguły jest zasilanie trzyprzwododowe: masa stała, masa sterowana bezpośrednio przez wyłącznik drzwiowy lub moduł oraz stałe +12V (to ostatnie z wyjątkiem niektórych modeli pojazdów, kiedy +12V jest odcinane przy zamknięciu samochodu pilotem - np modele Renault). Wyłącznik na lampce zmienia podłączenie ujemnego bieguna na lampce: masa stała lub sterowana.
    Jeżeli LED się żarzy delikatnie to na mój nos jest uwalony tranzystor końcowy w module. Nie wiem, gdzie taki moduł się znajduje; może być zamontowany oddzielnie lub moze być częścią większego systemu elektronicznego w aucie.
  • #6 16701315
    Darko82r
    Poziom 2  
    Ok dzięki postaram się iść w tym kierunku

Dodano po 2 [godziny] 46 [minuty]:

Czy ktoś wie gdzie znaleźć schemat do lampki?
  • #7 21194218
    pawelchodorowski
    Poziom 1  
    Witam, czy ten moduł da się naprawić? Nie działa oświetlenie po otwarciu drzwi Toyota Corolla E12 2004 r.Moduł przekaźnika integracji w samochodzie Toyota Corolla E12 z bezpiecznikami.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z lampką wnętrza w Toyocie Corolla E12, która nie świeci przy otwieraniu drzwi, ale działa w trybie stałym. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie modułu elektronicznego, ponieważ po wymianie żarówki na LED lampka świeci delikatnie. Inni uczestnicy sugerują, że problem może wynikać z uszkodzonego tranzystora w module sterującym. Użytkownik pyta o lokalizację modułu oraz schemat lampki, aby móc przeprowadzić naprawę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA