logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przepływowy podgrzewacz wody o mocy poniżej 1,5kW - są takowe?

dondu 17 Wrz 2017 22:07 6591 3
REKLAMA
  • #1 16705120
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Szukam jakiegoś przepływowego (nie pojemnościowego) ogrzewacza wody o mocy mniejszej niż 1,5kW.
    Problem polega na tym, że w pomieszczeniu, w którym "raz na ruski rok" ktoś chce umyć ręce musi mieć dostępną ciepłą (a nawet zaledwie letnią wodę), ale instalacja nie uciągnie więcej jak około 1kW.

Szukałem w różnych sklepach oraz porównywarkach i nie znalazłem takiego podgrzewacza.
    Stosowanie natomiast pojemnościowego jest nieekonomiczne w tym przypadku.

A może jakiś, który ma elektroniczną regulację mocy?
  • REKLAMA
  • #2 16705202
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Podgrzanie 1 litra wody o temperaturze 20 stopni do temperatury 40 stopni grzałką 1 kW zajęłoby 84 sekundy (w warunkach idealnych - brak strat ciepła, sprawność grzałki 100% i tak dalej) - dla przepływu 1 l/min przyjmuje się 2,1 kW jako minimum.
    Opcją byłby ogrzewacz pojemnościowy 5 litrów, ale tutaj też moce grzałek zaczynają się od 1500 W.
    Bez modernizacji instalacji chyba jednak się nie obędzie, pozostaje ewentualnie jakaś samoróbka.
  • REKLAMA
  • #3 16705223
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Doprecyzuję - dowcip polega na tym, że nie trzeba 1 l/min, tylko maksymalnie 0,25 l/min, a podgrzać należy zaledwie o jakieś 10 stopni, bo w pomieszczeniu jest ciepło (około 22°C), a rury położone natynkowo więc stojąca w nich woda ma zbliżoną do pomieszczenia temperaturę.

Szukałem nawet jakichś do przyczep kempingowych, ale nie znalazłem.
  • #4 16705277
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Nie spotkałem się z przepływówką o tak niskiej mocy, a niejako "siedzę w branży".
    A może transformator obniżający napięcie przed ogrzewaczem zda egzamin?
REKLAMA