logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus A555L-XO346H - Nowa matryca podświetla się, ale brak obrazu, stara działa częściowo

Rafalsw 18 Wrz 2017 14:34 2010 10
REKLAMA
  • #1 16706047
    Rafalsw
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam. Posiadam laptopa Asus A555L-XO346H.
    Klient dostarczył mi go z uszkodzoną matrycą. Po wymianie matrycy na nową ,obraz jest czarny podświetla się ,ale jest czarny. Po podłączeniu pod monitor zewnętrzny obraz normalnie pokazuje okienko do logowania się do systemu windows.
    Podłączałem do 2 różnych matryc i na każdej jest to samo czarny podświetlony ekran. Klawiatura działa gdyś po wciśnięciu klawiszy (FN + F7 ) ekran się rozjaśnia czyli tak jak powinno być ,jednakże ekran jest czarny.
    Przymocowałem nową taśmę do podłączenia matrycy,ale problem cały czas jest ten sam. Gdy podłączyłem starą rozlaną matrycę nowym kablem na ekranie można zauważyć napis (ASUS ...) początkowy napis przy uruchomianiu systemu. Jednak nowe matryce nie reagują tylko się podświetlają.
    Co to może oznaczać???
    Gdyby układ graficzny był uszkodzony to raczej nie przekazywał by obrazu na zewnętrznym monitorze ,który podłączyłem przez HDMI.
    Taśma też musi być sprawna bo stara matryca coś tam pokazuje.
    Matryca też raczej jest sprawna bo jedną z nich odesłałem do serwisu na przetestowanie i otrzymałem wiadomość,że matryca jest w 100% sprawna ,ale u mnie jednak nic nie pokazuje.
    Proszę o szybką odpowiedź gdyż już długo męczę się z tym laptopem.
  • REKLAMA
  • #2 16706109
    PPK
    Poziom 30  
    Ocena: 428
    Może nie konkretnie do tego modelu ale sprawdź......
    1. Odwrotne wpięcie paska w złączu (kilka razy już to widziałem).
    2. Niedopasowanie paska do złącza matrycy - przesunięcie, nie dosunięcie do końca.
    3. Nie ten typ matrycy. Jest ich kilka modeli. Najczęściej, mimo, że sprzedawca zarzekał się na 100%. Są różnice w rozmieszczeniu sygnałów na złączu matrycy.
    4. Brak masy pomiędzy matrycą a płytą. Miałem taki 1 przypadek, masa szła po ekranie paska. No ale u ciebie pasek oryginalny ?
  • REKLAMA
  • #3 16706140
    Rafalsw
    Poziom 7  
    Cytat:
    1. Odwrotne wpięcie paska w złączu (kilka razy już to widziałem).

Nie rozumiem tego.
    Dobrze podłączam taśmę z matrycą gdyż jak podłącze tak samo starą to obraz jest co prawda rozlany bo uszkodzona matryca,ale jednak jest coś widocznego na ekranie.

Cytat:
    2. Niedopasowanie paska do złącza matrycy - przesunięcie, nie dosunięcie do końca.

Dociskałem złącze i na płycie głównej i na matrycy i cały czas ten sam problem.

Cytat:
    3. Nie ten typ matrycy. Jest ich kilka modeli. Najczęściej, mimo, że sprzedawca zarzekał się na 100%. Są różnice w rozmieszczeniu sygnałów na złączu matrycy.

Podłączałem 2 różne matryce. Na jednej był widoczny napis "ASUS" jednakże obraz był podwojny w sensie przez środek przedzielała go linia z pixeli niebieska linia i na jednej jak i drugiej stronie od linii był napis ASUS oddałem tą matryce gdyż myślałem,że jest uszkodzona. Jednakże w serwisie w ,którym zakupiłem matrycę przeprowadzili na niej testy i powiedzieli mi ,że jest ona w 100% sprawna.
    Cytat:
    4. Brak masy pomiędzy matrycą a płytą. Miałem taki 1 przypadek, masa szła po ekranie paska. No ale u ciebie pasek oryginalny ?

Pasek? Masz na myśli taśmę łączącą matryce z płytą główną,tak? Zakupiłem nowy kabel ,ale czy oryginalny to tego nie wiem.
    Naprawdę nie mam pomysłów co z tym zrobić. W najgorszym wypadku będę musiał oddać do serwisu, i niech oni próbują to naprawić.
    Gdyby było uszkodzone złącze na płycie głównej to by w ogóle nie było żadnego obrazu jak i na starej i nowej matrycy.
    Również gdyby inwerter padł to tak samo.
  • #4 16706165
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Na potłuczonej matrycy widać choć fragment obrazu?
    Jakie są oznaczenia matryc : oryginalnej i podstawianych?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 16706186
    Rafalsw
    Poziom 7  
    Tak na potłuczonej widzę fragment zdjęcia konta użytkownika.
    Oznaczenia oryginalnej stłuczonej matrycy: LP156WHB (TL) (B1)
    Oznaczenia drugiej,którą oddałem: LP156WHB (TL) (A1)
    Oznaczenia aktualnej nowej matrycy: NT156WHM-N10 <--- Dziwne bo zamawiałem LP156WHB (TL)(B1)
  • #6 16706202
    sk1977
    Spec od komputerów
    NT156WHM-N10 powinna działać z tym laptopem. Na próbę możesz podstawić dowolną matrycę LVDS LED 40-pin.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 16706219
    Rafalsw
    Poziom 7  
    Hm..
    Podłączałem starą potłuczoną LP156WHB (TL)(B1) - są widoczne fragmenty obrazu startowego
    Podłączałem nową LP156WHB (TL)(A1) - obraz był podwójny i przedzielała go niebieska linia
    Podłączałem nową NT156WHM-N10 - obraz jest czarny,ale podświetlony.
    Aż nie możliwe ,aby żadna nie działała. A nie mam już innej matrycy do laptopa ;/ No chyba,że rozbiore jakiegoś innego laptopa i podłącze,ale to mogą się parametry różnić..
  • #8 16706243
    muczo
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    Witam
    Możliwe że pierwotna matryca to ekran FHD a zakupiona to HD 1366x768.
    W takim przypadku obraz może być wyświetlany co 2 linię bądź black lite czyli podświetlony z czarnym tłem.
  • REKLAMA
  • #9 16706279
    sk1977
    Spec od komputerów
    muczo napisał:
    Możliwe że pierwotna matryca to ekran FHD a zakupiona to HD 1366x768
    - przecież są podane oznaczenia - łatwo sprawdzić, że wszystkie to matryce HD.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 16706386
    Rafalsw
    Poziom 7  
    W takim razie co mi pozostało zrobić? No moge jeszcze matryce od toschiby podłączyć o ile będzie taśma pasowała ale to nie jest pewne czy i tak będzie działać bo inne parametry.
    Reset Biosu tu nic nie da raczej.. Bateria jest wlutowana w płytę ;/ A zworki żadnej nie widziałem ;/
  • #11 16706389
    sk1977
    Spec od komputerów
    Taśmy nawet nie próbuj podłączać. Podłącz sama matrycę jeśli to matryca 40 pin led.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Asus A555L-XO346H, w którym po wymianie matrycy na nową ekran podświetla się, ale pozostaje czarny. Po podłączeniu do zewnętrznego monitora obraz jest widoczny. Użytkownik próbował dwóch różnych matryc, z których jedna wyświetlała napis "ASUS", ale z podzielonym obrazem. Oznaczenia matryc to: oryginalna LP156WHB (TL) (B1), druga LP156WHB (TL) (A1), a nowa NT156WHM-N10. Użytkownicy sugerują sprawdzenie poprawności podłączenia taśmy, zgodności matryc oraz możliwości uszkodzenia złącza na płycie głównej. Istnieje również podejrzenie, że nowa matryca może być innego typu (FHD vs HD), co może wpływać na wyświetlany obraz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA