logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miracast lub inne rozwiązanie - Połączenie PC z laptopem

jan_mac 19 Wrz 2017 21:26 1290 1
REKLAMA
  • #1 16708759
    jan_mac
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Wydawało się że zagadnienie jest proste jak budowa przysłowiowego cepa, ale niestety.

Problem:
    Połączenie laptopa jako ekranu (chętnie z klawiaturą/myszą) do PC bezprzewodowo i płynnie (bez opóźnień).

Dane techniczne:
    Laptop: ASUS R500V (i7, Geforce GT 630M, WIFI: Qualcomm Atheros AR9485WB-EG - standard N)
    PC: i5, Geforce GTX970, Wifi: TP LINK Archer T9 - standard N i AC)

Rozwiązanie, które w teorii powinno działać:
    Miracast - wbudowane w win od 8.1, a nie działa bo:
    a) nie działa płynnie (co może być winą nienajnowszego wifi w laptopie),
    b) nie przesyła obrazu jeżeli na PC obraz jest generowany przez GTX970 (okazuje się, że nividia zaprzestała obsługiwać miracast, a stare sterowniki nie dają rady).

Po co mi to:
    Cóż powód jest prosty i przyziemny, zrobiłem sobie PC do grania, które popiołem podpiąłem pod TV, co spowodowało, że nie mogę grać kiedy nadawane są ulubione seriale żony i bajki dzieci. Laptop zaś nie jest sprzętem który nadawał by się do grania.

Pytanie:
    Jak zmusić Miracast do działania, a jeżeli się nie da to czy istnieje software który pozwalałby na przesyłanie obrazu z PC do laptopa via wifi (dopuszczam stratę na jakości).
    Ewentualnie, czy widzicie inne sprzętowe rozwiązanie?
    Mogę jeszcze dodać, że aplikacja Steam pozwala na stremowanie w sieci domowej (działa całkiem nieźle), ale obsługuje tylko gry ze swojej biblioteki.
    W ostateczności dopuszczam możliwość połączenia kablem ale to chyba jest mało prawdopodobne skoro laptop nie ma wejść video (zostaje lan i usb 3.0).
  • REKLAMA
  • #2 16713417
    johny.wsh
    Poziom 15  
    Ocena: 49
    Niedawno przez przypadek natknąłem się na program Monflo z firmy Mirillis. Płatny ale jest wersja próbna, pozwala grać zarówno na urządzeniach z Windowsem nak i Androidem. Nie instalowałem go, nie testowałem także nic więcej nie powiem.
REKLAMA