logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zła rozdzielczość - Rozdzielczość zmienia się przy starcie windowsa

sebek12wer 21 Wrz 2017 14:17 1461 6
  • #1 16712084
    sebek12wer
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Witam,

Mam problem z rozdzielczością. Wczorajszego dnia jeszcze wszystko śmigało ok. Dziś podpiąłem swój stary monitor jako drugi, którego używałem wcześniej ale nie był mi potrzebny i zwyczajnie stał obok. Przed podpięciem go włączyłem system i wszystko działało ok. Gdy go podpiąłem rozdzielczość skoczyła z normalnej 1280x1024 na minimalne 1600x1200. Gdy ustawię 1280x1024 wszystko jest cholernie duże. Odpinałem oba monitory, zamieniałem je miejscami i nic. Zainstalowałem również nowe sterowniki do karty graficznej co również nie przyniosło pożądanego skutku. Dodam również, że gdy robię reset komputera sam początek jest ok i moment logowania jest także w dobrej rozdzielczości, dopiero gdy wpiszę hasło i kliknę enter na milisekundę robi się czarny ekran, ładuje się do końca i uruchamia się w złej rozdzielczości. Na dodatek myszka działa w 50% ponieważ scroll w przeglądarce itd wgl nie działa co nie wiem jak może mieć wspólne.

Bardzo proszę o pomoc.

01- MSI B85M-E45, wersja biosu 10.9
    02- Intel Core I3-4170, 3700MHz
    03- Nie mogę sprawdzić (Trial Versioon)
    04- NVIDIA GeForce GTX 750 Ti
    05- -
    06- -
    07- Płyta główna - 38 stopni
    Procesor - 42 stopnie
    Karta graficzna - 41 stopni
    08- -
    09- Windows 7 64bit
    10- Brak
    11- -
    12- -

PS: Próbowałem przywrócić system ale nie mam żadnych zapisów w przywracaniu systemu.

Pozdrawiam
  • #3 16712171
    sebek12wer
    Poziom 9  
    Monitory to dość przestarzałe modele:

Samsung syncmaster 740BF - DVI
    NEC Multisync LCD1770VX - do karty graficznej przez hdmi a do monitora DVI.

Dodano po 36 [minuty]:

Trochę się pobawiłem i zauważyłem, że jak w panelu sterowania NVIDI ustawię rozdzielczość DSR - 1810x1448 wtedy na jednym ekranie jest w miare ok a na drugim katastrofa. Wtedy zmieniam wielkość czcionek na 125% przykładowo, każe mi się wylogować więc to robię. Kiedy się wyloguje i zaloguje rozdzielczość na 1 ekranie robi się prawdziwa 1810x1448 bo jest wszystko malutkie, więc ustawiam moją rozdzielczość tj. 1280x1024 i wtedy wszystko jest ok na jednym i drugim monitorze. Tylko nie mam zamiaru robić tak co chwilę przy uruchamianiu systemu, może ktoś wie jak to naprawić? :)
  • #5 16712233
    sebek12wer
    Poziom 9  
    Tak przy starcie systemu jest taka ustawiona, tak samo jak częstotliwość odświeżania a mimo to, gdy nie zrobię tego co wyżej napisałem ekran jest zbyt duży.
  • #7 21658377
    sebek12wer
    Poziom 9  
    Do kosza

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zmiany rozdzielczości po uruchomieniu Windowsa po podłączeniu drugiego, starszego monitora. Po starcie systemu i na ekranie logowania rozdzielczość jest poprawna, ale po zalogowaniu przełącza się na nieprawidłową, przez co interfejs jest zbyt duży, a mysz działa częściowo poprawnie. Sprawdzano ustawienia kart graficznych i sterowników NVIDIA, podłączano monitory zamiennie oraz ustawiano natywną rozdzielczość 1280x1024 i odświeżanie 75–76 Hz. W panelu NVIDIA testowano też DSR 1810x1448 oraz skalowanie czcionek 125%, jednak po ponownym logowaniu ustawienia wracały do problematycznego stanu. Wskazane monitory to starsze modele podłączone przez DVI oraz HDMI-DVI.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA