logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf 4 1,4 16V 55KW/75KM - Ciężko odpala po kilku godzinach na benzynie

longer175 21 Wrz 2017 20:48 17094 11
REKLAMA
  • #1 16712874
    longer175
    Poziom 9  
    Ocena: 29
    Golf ciężko odpala na benzynie jak postoi kilka godzin. Trzeba kilka razy kręcić aż załapie, jak już odpali i pochodzi kilka sekund to już nie ma problemu z następnym odpaleniem. Ma on zamontowaną instalację gazową sekwencja STAG,(około roku) i gdy postoi i chcę odpalić na samym gazie to nie ma problemu odpala za pierwszym razem, problem jest tylko na benzynie.

Po podpięciu auta pod komputer nie ma żadnych błędów. Wymienił w nim przepustnicę(używana), uszczelki kolektora dolotowego, świece zapłonowe, wyczyściłem wszystkie połączenia w układzie dolotowym i nic nie pomogło, sprawdziłem też przewody paliwowe od baku do silnika czy nie ma wycieku i wszystko jest ok. Po przekręceniu kluczyka słychać wyraźnie jak pompka paliwowa chodzi przez kilka sekund. Po odpaleniu auto jeździ bez problemu na gazie i na benzynie, żadnego szarpania.
    Co jeszcze mogę zrobić bo brak mi pomysłów???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16712905
    ZeeWolf
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Sprawdź wtryskiwacze i regulator ciśnienia paliwa.
  • Pomocny post
    #3 16713359
    psilos1
    Poziom 32  
    Ocena: 881
    Pompka paliwa w tym samochodzie ma sie uruchomic na kilka sekund i podbić cisnienie na listwie po otwarciu drzwi kierowcy-sprawdz to .Jezeli nie działa to masz uszkodzony mikrostyk w zamku...dosyć częsta usterka w G4 i pochodnych
  • #4 16714181
    longer175
    Poziom 9  
    pompka się uruchamia po otwarciu drzwi i po przecenieniu stacyjka, i gdy dziś spróbowałem kilka razy przekręcić zapłon aby pompka dobiła paliwa w układzie to auto odpaliło. Więc podmienię ten regulator ciśnienia i zobaczymy czy pomoże, wszystko wskazuje, na to że, gdy auto postoi paliwo cofa się i pompka nie daje rady za jednym razem dobić paliwa. Wtryskiwaczy w takim przypadku nie wiem jak sprawdzić więc je zostawię w spokoju.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16714196
    psilos1
    Poziom 32  
    Objawy wskazują na pompę paliwa-podaje za małe cisnienie
  • #6 16714235
    longer175
    Poziom 9  
    tylko dziwne że jak juz odpali raz to póżniej można gasić i odpalać bez problemu, podczas jazdy też nie ma kłopotu z szarpaniem.
    Zamówiłem regulator ciśnienia i zobaczymy, jak to nie pomoże to pompkę też trzeba będzie wymienić, dam znać w przyszłym tygodniu jak efekty
  • Pomocny post
    #7 16714315
    psilos1
    Poziom 32  
    Jeździsz na LPG czyli w zbiorniku z reguły nie masz za wiele benzyny przez co pompa czesto niedomaga -zaczął bym od podmiany/wymiany pompy
  • #8 16718679
    longer175
    Poziom 9  
    auto jeżdzi w moim przekonaniu normalnie czyli zawsze jest w zbiorniku min 1/3 baku - nigdy rezerwa, ale faktycznie może to być pompa, w tym tygodniu podmienię jeszcze regulator ciśnienia a następna w kolejności jest pompa, dam znać jak efekty
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 16718742
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    Sprawdzić ciśnienie paliwa na listwie , nadal podejrzana pompa albo regulator .
  • #10 16720034
    lemmak
    Poziom 21  
    Ocena: 98
    Sprawdź, co pokazuje czujnik temp. płynu na zimnym. Odłącz na próbę inst. gazową i zgaś go na benzynie zobacz jak odpali.
  • REKLAMA
  • #11 16723952
    longer175
    Poziom 9  
    próbowałem gasić na benzynie, lecz ten sam efekt, nawet jeździłem jakiś czas tylko na benzynie, i nadal odpala kiepsko. Mam już regulator , jak założe to napiszę jaki efekt
  • #12 16741991
    longer175
    Poziom 9  
    po wymianie regulatora nastąpiła poprawa, nie jest to 100%tego co powinno być ale na tym muszę poprzestać, samochód należy do mojego kolegi i stwierdził że już jest nieźle, dla mnie to nie do końca udana naprawa, ale zobaczymy jak się pogorszy i trzeba będzie wymienić pompę paliwową to dam znać czy pomoże, tym czasem dzięki za podpowiedzi pomogły :-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z VW Golf 4 1,4 16V, który ma trudności z uruchomieniem silnika na benzynie po kilku godzinach postoju. Po podłączeniu do komputera diagnostycznego nie wykryto błędów. Wymieniono przepustnicę, uszczelki kolektora dolotowego oraz świece zapłonowe, a także sprawdzono przewody paliwowe. Pompka paliwowa działa, ale użytkownik podejrzewa, że może być problem z regulatorem ciśnienia paliwa lub samą pompką. Po wymianie regulatora ciśnienia zauważono poprawę, ale problem nie został całkowicie rozwiązany. Użytkownik planuje dalsze testy i ewentualną wymianę pompy paliwowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA