arkady_pl wrote: Na dwu przewodowej leci komunikacja w stylu 1-wire, gdzie masz i zasilanie i komunikację na tym samym kablu.
No nie za bardzo. Inaczej to działa w stanie spoczynku i wywołania a inaczej podczas rozmowy. Otwieranie to przerwa pętli na ok 10ms. Nie bede się tu rozpisywał, w linku do bramki domofonowej znajdują się oscylogramy i logi.
arkady_pl wrote:
A nie prościej jest zdobyć schemat takiego domofonu?
A zdobędziesz? Producenci nie lubia się chwalić. Mam schemat Protela 225 ale ten model nie ma funkcji nawiązania połączenia z kasetą.
Na dzięń dobry, ten Protel jest praktycznie nieaktywny do momentu wywołania (pojawiania sie serii impulsów). Dopiero wtedy przerwa 10ms uaktywnia rygiel. Zwieranie linii (przynajmniej w tych cvo mam) w stanie spoczynku, generuje błąd (zwarcie linii).
Tu mam następna zagwozdkę, niektóre unifony maja dwa przyciski. Nie mam schematu takowego. Jaka funkcje realizuje drugi przycisk? Dokładniej, jaka reakcję wywołuje? Zwarcie? Impuls o innym czasie niz 10ms?
Tak przy okazji, mam niezłe układy ze Slicanem i tez niechętnie dają mi dokumentację. Najnowszy produkt z domofonów Slicana (nie widziałem go jeszcze w ofercie) jest prawdziwym systemem cyfrowym (kaseta i unifony mają kodeki). Z wcześniejszych rozwiązań (HAS) to Slican zawsze (także w bramofonach) używał tłumików echa, których próżno szukac w popularnych "cyfrowych" Protelach czy ACO. Cóż, scalak koszmarnie drogi (Motorolla, teraz jakoś inaczej się nazywają) przy 10 szt, 3,5/szt.