logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofony "cyfrowe" - W jaki sposób unifon wywołuje kasetę?

24 Wrz 2017 17:27 2619 14
REKLAMA
  • #1 16718371
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 16718483
    arkady_pl
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Na dwu przewodowej leci komunikacja w stylu 1-wire, gdzie masz i zasilanie i komunikację na tym samym kablu. Podobnie jak zasilanie mikrofonów elektretowych jest na tym samym kablu co sygnał audio. Metod realizacji est sporo. A nie prościej jest zdobyć schemat takiego domofonu?
  • #3 16718548
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 16719995
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    W domofonie "cyfrowym" tak naprawdę cyfrowo się dzieje niewiele.
    W stanie spoczynku do wspólnej lini przyłączonych jest te 50-255 abonentów .
    Przyłączone są ich dekodery adresu -ustawione zworkami .
    W momencie wywołania - do wszystkich domof. dociera sygnał w postaci ciągu impulsów-tylko jeden dekoder-o nastawie zgodnej z numerem wywoływanym z pulpitu centralki cyfrowej -włączy swój obwód wywołania.Unifon zacznie "dzwonić".
    W momencie podniesienia słuchawki unifonu -centralka cyfr. podaje zasilanie .
    Zainteresowani mogą rozmawiać -a wywoływany może nacisnąć guzik otwierania .
    Na moment naciśnięcia -napięcie na lini się nieco obniża -powoduje to uruchomienie
    przekaźnika włączajacego rygiel zaczepu.Otwierający koncentruje się na tym czy
    gość wszedł... Oczywiście samo zwarcie lini domofonu zaczepu nie uruchomi bo logika pracy centralki nie wyróżniła jakiegoś nieznanego NN.

Unifon nigdy nie wywołuje kasety -nie ma takiego wyposażenia.
  • #5 16720015
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16720036
    b3ck
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    R-MIK napisał:
    Tu mam następna zagwozdkę, niektóre unifony maja dwa przyciski. Nie mam schematu takowego. Jaka funkcje realizuje drugi przycisk? Dokładniej, jaka reakcję wywołuje? Zwarcie? Impuls o innym czasie niz 10ms?

Zwykłe zwarcie. Niezwiązane z systemem domofonowym. Możesz podłączyć np. napęd do bramy.
  • REKLAMA
  • #7 16720044
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2069
    R-MIK napisał:

Wywołanie kasety jest powszechne w domofonach "cyfrowych" do domów jednorodzinnych.

Jakiś przykład podasz?

Pozdrawiam
  • #8 16720074
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 16720093
    Ircys
    Specjalista Domofony
    R-MIK napisał:
    Ircys napisał:
    R-MIK napisał:

Wywołanie kasety jest powszechne w domofonach "cyfrowych" do domów jednorodzinnych.

Jakiś przykład podasz?

Na ta chwilę nie. W opisie na stronach producentów czytałem o tej opcji. Wydaje mi się, że ACO ma taka możliwość, przy czym na razie jeszcze tego nie doczytałem.

Znam ACO - nie ma, nie licząc "sztucznego" (bez wywołania) uruchomienia funkcji otwarcia w panelu (trzykrotne przyciśnięcie przycisku kluczyka w klasycznych unifonach).

Pozdrawiam
  • #10 16720101
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #11 16720164
    Ircys
    Specjalista Domofony
    R-MIK napisał:

O tym 3 razy czytałem. Nie wiem tylko jak to działa. Unifon "cyfrowy" ma nieaktywny przycisk, do puki nie zostanie uaktywniony dekoder. Może te 3 razy to ten dodatkowy przycisk i zwiera linię? Mam ACO po reką, więc moge to w miare szybko zweryfikować.

W ACO działa to tylko z panelami Familo.

W panelach Ispiro i CDN trzeba programowo uruchomić funkcję serwisową w panelu i wtedy panel po takim sygnale (3 razy przycisk kluczyk) wysyła dzwonek i mamy już pełne połączenie.

Pozdrawiam
  • #12 16720182
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Unifon nie zawiera ani deka inteligencji -człowiek obsługujący go- ma wykonywać
    /reagować / tak jak życzy sobie panel domofonu cyfrowego t.j.zawartość pamięci tego panela. .
    Użytkownik ma spełnić podstawowe obowiązki użytkowe i umożliwić wejście-przez naciśnięcie "guziczka".

Dot. tematu otwierania -pracy rygla ...: ..w treści jakiegoś postu znalazłem coś takiego:

= wa) lub KRZYCZEĆ! Głośnie dźwięki powodują reakcje kasety i rygiel się otwiera. "...
  • Pomocny post
    #13 16721268
    karl102
    Poziom 28  
    Ocena: 264
    R-MIK napisał:
    Będę tego potrzebował w kolejnym projekcie, którego główna rola będzie automatycznie otwieranie rygla w określonych godzinach po wywołaniu lokalu.

http://www.aco.com.pl/pl,produkt,cdn-u-dodatkowa-sygnalizacja-autootwieranie
    Sprzętowo trzeba tylko załatwić kwestię położenia słuchawki unifonu.
  • #14 16721280
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 16751193
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat działania unifonów w systemach domofonowych cyfrowych oraz ich interakcji z kasetami. Użytkownik pracuje nad projektem bramki GSM do bramofonu i zastanawia się, jak unifon wywołuje kasetę. Wskazano, że w systemach dwuprzewodowych komunikacja odbywa się na zasadzie 1-wire, gdzie zasilanie i sygnał są przesyłane tym samym kablem. W przypadku unifonów cyfrowych, wywołanie kasety następuje poprzez impuls, który aktywuje odpowiedni dekoder. Wiele unifonów, takich jak Protel 225, nie ma funkcji wywołania kasety, co komplikuje realizację projektu. Uczestnicy dyskusji wymieniają się informacjami na temat różnych modeli unifonów, ich schematów oraz funkcji otwierania rygli. Wspomniano również o produktach marki Slican oraz ACO, które oferują różne rozwiązania w zakresie domofonów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA