logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować własny smartfon z modułów? Czy to trudne?

7hebill 25 Wrz 2017 01:01 1341 7
REKLAMA
  • #1 16719418
    7hebill
    Poziom 11  
    Ocena: 42
    Witam,
    chciałbym się dowiedzieć bardziej poki co informacyjnie kilku rzeczy :) Temat otwieram bardziej pod kontem dyskusji wiec nie zabijcie mnie slangiem :)

1. Był projekt google, ktory zakladał zbudowanie smarfona, z mniejszych modółów i oddanie do wyboru uzytkownikowi jak on bedzie dokladnie zbudowany. nazwy nie do konca pamietam, ale projekt i tak zamknieto bodajże w tym roku. Ostatnio wyniałem, któryś tam z rzędu ekran w moim telefonie i przyjżałem sie tej płycie głownej w tym telefonie jak nigdy. No i zastanawialem sie ostatnio, że w sumie taka płytka nie wyglądała jakoś bardzo skomplikowanie, sama płytka była wielkości nie wiem mniejszej niż połowa wizytówki. Zdaje sobie sprawę że to miniaturyzacja i wgl. Ale zastanawia mnie fakt jak bardzo trudnym przedsięwzięciem było by wydrukować sobie swoją płytkę (smarfon), nie zwracając nawet jakieść wiekszej uwagi na miniaturyzację, przecież mogę mieć 3 razy większą niż lenovo. To jak to z tym jest?

2. Tym samym tokiem myslenia zastanawialem sie jak bardzo skomplikowana jest plytka Rasbery pi, przez chwile wszedlem na googla i pomyslalem ze znajdę na nim jakieś moze projekty open source albo piraty PI ale o dziwo nie. Wiem ze kiedyś natknąłem sie na Arduino piracone i jakies tam projekty byly udostępniane ale w sumie andruino to jakiś tam nie bardzo skomplikowany uklad bo zbudowany z jakiegos kontrolera MEGA albo innego.

Otóż jakimś inżynierem nie jestem z dziedziny elekroniki bo wiekszość zycia siedziałem w komputerach a nie w projektowaniu ich od rezystora do rezystora.
    Ale bardzo bym się uczyszył gdybym uzyskal troszku wiecej wiedzy :)
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16719515
    czareqpl
    Poziom 33  
    Ocena: 580
    Hej. Rzuć okiem na jeden z moich artykułów:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3372931.html#16670324

1. Miniaturyzacja to jedno a projekt płytki wielowarstwowej to druga sprawa...
    2. Płytka Rpi ma od 4 do 8 warstw.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16719635
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 16720163
    7hebill
    Poziom 11  
    A ogolnie schamat takiego rasberry pi na przyklad to jest cos bardzo kosmicznego?
    Gdybym np chcial taki uklad stworzyc chocby na jedno warstwowej plytce?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16720200
    czareqpl
    Poziom 33  
    Poszukaj sobie schemat banana pi. Wiem, że jest dostępny.
    Ogólnie temat jest dosyć prosty, jednak masz tam ogromną ilość ścieżek do poprowadzenia. Ścieżki muszą spełniać dosyć rygorystyczne wymogi dotyczące grubości i długości aby sygnał, który przenoszą nie uległ degradacji.
    Druga sprawa to raster takiej płytki. Będziesz musiał wytrawić sobie płytkę na której masz ścieżki 0.1mm co 0.1mm przerwy. Do tego układy w obudowach BGA/LGA. Przelotki, których wiercenia są poniżej 0.2mm (muszą być metalizowane)...

Znam firmę, gdzie robili coś takiego na platformie IMX i płytka miała chyba 8 warstw... Urządzenie ledwie mieściło się w dłoni.
  • REKLAMA
  • #6 16720797
    7hebill
    Poziom 11  
    Już rzucam na to wszystko okiem odezwę się niebawem. Dzięki za wskazówki.
    Odrazu takie pytanko:
    Czemu w swoim projekcie nie postawiłeś androida ? Tak poprostu miało być ? Czy stawianie androida jest czymś bardziej skomplikowanym niż własny system ?
  • #7 16720912
    czareqpl
    Poziom 33  
    To co widziales na zdjeciach to efekt pracy samego mikrokontrolera bez rpi. Aktualnie w moim projekcie rpi jest wylaczone. Nie wazne czy tam jest linux, czy android. U siebie wykorzystuje lcd z kontrolerem, ktory ma wlasny silnik graficzny, wiec interfejs typowo androidowy nie wchodzi w gre.

Poza tym chcialem sam napisac wszystko abym mial pewnosc co siedzi w tym kodzie oraz dlatego, ze jest to projekt dla wlasnego rozwoju a nie po to aby to zrobic szybko.
  • #8 16721292
    7hebill
    Poziom 11  
    Ogolnie fajny porojekt. Pytalem w sumie z czystej ciekawości. Ja poki co za słaby jeszcze jestem na takie skomplikowane układy ale mam nadzieję ze sie podszkole troszkę w tym kierunku może też uda mi się coś takiego stworzyć chociaż ja mam troszkę inna wizję hehe.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat budowy własnego smartfona z modułów, nawiązując do projektu Google, który został zamknięty. Uczestnicy zwrócili uwagę na złożoność projektowania płytek drukowanych, które są zazwyczaj wielowarstwowe, co wpływa na ich funkcjonalność i miniaturyzację. Wskazano na trudności związane z projektowaniem ścieżek oraz wymaganiami dotyczącymi grubości i długości ścieżek, co jest kluczowe dla jakości sygnału. Uczestnicy podzielili się również doświadczeniami związanymi z używaniem Raspberry Pi oraz Banana Pi, a także omówili różnice w implementacji systemów operacyjnych, takich jak Android, w kontekście własnych projektów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA