logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brother MFC-J5910DW - Czujnik przesuwu strony i taśma do skanera - co robić?

Vielebny 25 Wrz 2017 14:09 816 4
REKLAMA
  • #1 16720057
    Vielebny
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Mam drukarkę jak powyżej z problemem równomiernie pojawiających się przerw w druku - poziomych linii co parę centymetrów (przesunięty druk, nie że niedodrukowane). Rozebrałem i okazało się że czujnik przesuwu papieru to plastikowa tarczka na wałku i czujnik optyczny. Tarczka jakimś cudownym sposobem jest zarysowana więc pewnie dlatego co pełen obrót wałka przesuwa o troszkę więcej bo nie czyta. Jak znaleźć taką część? Jak toto się nazywa żebym wiedział czego szukać?
    Drugi problem to po złożeniu drukarki przestała widzieć skaner - wyszukałem że to prawdopodobnie błąd taśmy łączącej skaner z resztą drukarki - ale przedzwoniłem go i jest OK - co mogę jeszcze zrobić z tym fantem? Ktoś się już spotkał może?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 16720088
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    W trakcie rozmontowywania drukarki musiały Ci się poluzować jakieś wtyki z zasilania skanera lub taśmy sterowania i danych . Powyciągaj i powkładaj jeszcze raz albo po kilka razy , bo może jakiś pin jest zaśniedziały i nie kontaktuje !
  • REKLAMA
  • #3 16720234
    fifek62
    Poziom 23  
    Ocena: 288
    Wszystkie dysze są w pełni drożne, nie ma żadnej krzywej? To też może być przyczyna przerw. Wszystkie kolory mają przerwę w tym samym miejscu? Co do tego kółka pozycji wałka to mogę pomóc Ci je dostać, jak co pisz na PW. Co do skanera to wszystko dobrze wpięte nie zagięte masz jakieś bolce? Tasiemka dobrze wpięta, nie przerwana nigdzie? I też skaner nie może być do góry nogami bo się nie zainicjuje.
  • REKLAMA
  • #4 16720238
    Vielebny
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Taśmę już wyjmowałem i wsadzałem kilka razy, uciąłem nawet po 1 mm z każdej strony żeby uniknąć wsadzania na te same wygniecione już miejsca i na razie nic :(

Dodano po 12 [minuty]:

To 100% nie wina dysz bo druk widać wyraźnie że jest przesunięty o kawałek a nie niedodrukowany.
    Co rozumiesz pod pojęciem "skaner do góry nogami"? Co sprawdzić? Zdaje mi się że składam go dobrze ale lepiej wiedzieć :)
  • #5 16721419
    fifek62
    Poziom 23  
    Ocena: 288
    Do góry nogami to porostu obrócony, czyli leżący na ADF. Sprawdź czy piny od kabla, które podpinasz (wtyczka czerwona, niebieska,biała) nie są zagięte przez co nie wchodzą w gniazdo. No i czy gdzieś dalej nie przerwałeś tasiemki od skanera.
REKLAMA