Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW PASSAT B5 FL - Nie działa ogrzewanie lusterek - zwarcie w module komfortu?

k0sa 02 Paź 2017 00:00 588 2
  • #1 02 Paź 2017 00:00
    k0sa

    Poziom 11  

    Znalazłem na elektrodzie taki oto schemat (pierwszy link w google):
    VW PASSAT B5 FL - Nie działa ogrzewanie lusterek - zwarcie w module komfortu?
    że przewodem czarno-niebieskim idzie zasilanie do przełącznika w drzwiach.
    Wszystko się zgadza, bezpiecznik również 5A (sprawny) i generalnie jest zasilanie 12V.
    Czym problem? Otóż po przełączeniu na ogrzewanie lusterek przełącznik w drzwiach zwiera (sprawdzone miernikiem - pięknie zwiera prawie 0 ohmów) go z przewodem czarno-zielonym i......nagle jest duży spadek napięcia na obu przewodach do ok.0,5V.
    Także co się dzieje?
    Zauważyłem jeszcze, że oba przewody idą do kostki pod nogami kierowcy po lewej stronie (oba przewody sprawdzone i są OK na całej długości - prawie 0 ohmów).
    Następnie z tej kostki przewód powodujący problem, czyli czarno-zielony idzie do modułu komfortu (zmieniając kolor na BIAŁY i taki też idzie do komfortu).
    Tu jest właśnie problem, ponieważ odpiąłem wszystkie lusterka (tzn. ogrzewanie + sterowanie obu stron), generalnie całą elektronikę w drzwiach poza przełącznikiem ogrzewania lusterek po stronie kierowcy i sytuacja cały czas jest taka sama.
    Także moim zdaniem zwarcia nie może być po stronie lusterek czy to prawej czy lewej stronie, ale gdzieś po stronie modułu komfortu (który jest suchutki i czyściutki), ponieważ jak wg.schematu przełącznik lusterek zwiera oba przewody, które idą do komfortu - nagle spada na nich dramatycznie napięcie.

    Pytania:
    Czy ma ktoś schemat moduł komfortu do Passata B5 FL?
    Jak ten problem rozwiązać w sensie co może być w nim uszkodzone?

    Tzn. coś tam podejrzewam, ale samochód jest cały czas w ruchu, nie za bardzo mam też czas wszystko analizować, więc jakiś schemat albo wskazówka bardzo by mi pomogła, z góry dziękuję!

    --------
    EDIT: problem rozwiązałem w kolejny weekend, temat zmykam. Problem był ze źle podłączonymi lusterkami, a dokładnie przewodami - ktoś tu wcześniej wymieniał i nakombinował przy lusterkach.

    0 2
  • #2 02 Paź 2017 13:46
    andrzej20001
    Poziom 42  

    Zgnita wiązka pod nogami. Moduł-słupek

    0
  • #3 09 Paź 2017 00:23
    k0sa

    Poziom 11  

    Problem dot.samych lusterek i ich złego niepełnego podłączenia.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo