logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dual CV 1600 - brak dźwięku, trzaski przy maksymalnej głośności, końcówki mocy OK

Condorus11 04 Paź 2017 20:34 1791 6
  • #1 16738220
    Condorus11
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam

Posiadam wzmacniacz DUAL CV 1600 - brak kompletnie dźwięku, na głośnikach i słuchawkach, końcówki mocy pomierzone i są ok, przekaźniki się normalnie załączają, brak szumów, buczenia itp, jedynie jak dam potencjometr głośności na full to słychać co kilka sekund niezbyt głośne trzaski na przemian w kanałach. Czy ktoś może mnie naprowadzić gdzie mam szukać uszkodzenia?
  • #2 16738884
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 3013
    Jeśli napięcia zasilacza odpowiada wskazanym na schemacie , przekaźnik i jego kontakty są sprawne, a także sprawne kontakty S13 S15 S17, napięcie na gniazdach głośników i w punkcie 1- 0V, podaj napięcie sygnału od komórkowego telefonu, DVD czy dźwiękowej karty komputera na wejście koncowky mocy - punkt 2 na schemacie.Dla początku rekomendacji dosyć, zawiadom wynik . Po wskazanych sprawdzeniach będę poruszały się dalej.Dual CV 1600 - brak dźwięku, trzaski przy maksymalnej głośności, końcówki mocy OK

Dodano po 15 [minuty]:

Wskazane napięcie 16.5V - błąd! Musi być 10.5V.
  • #3 16741820
    Condorus11
    Poziom 9  
    Dziękuję za podjęcie tematu, trochę mi to czasu zajęło, bo prądu nie miałem po wichurach, ale do rzeczy:
    1. Napięcie na gniazdach głośnikowych wynosi 31mV dla jednego kanału i 47mV dla drugiego.
    2. Napięcie które ma być 10,5V - wynosi 9,65V.
    3. Po podłączeniu źródła dźwięku do punktu 2, wzmacniacz gra normalnie na obu kanałach (trochę musiałem się naszukać bo u mnie zamiast R1747 są rezystory oznaczone R1740)
    kontakty S13 S15 S17 i przekaźniki wyglądają ok, dźwięku nie ma także na słuchawkach.
    Co może być przyczyną?
  • #4 16742322
    aksakal
    Jeśli dźwięk w glosnikach obu kanałów masz, to przyczynami nieobecności sygnału w sluchawkach mogą być - 1) uszkodzenie sluchawek . 2) uszkodzenie rezystorów R1819 i R1820 . 3) uszkodzenie gniazd dla sluchawek( strata kontaktu między gniazdem i wtyczka) . 4) konstrukcja gniazd nie odpowiada konstrukcji wtyczek sluchawek. Dual CV 1600 - brak dźwięku, trzaski przy maksymalnej głośności, końcówki mocy OKDual CV 1600 - brak dźwięku, trzaski przy maksymalnej głośności, końcówki mocy OKDual CV 1600 - brak dźwięku, trzaski przy maksymalnej głośności, końcówki mocy OK
  • #5 16742420
    Condorus11
    Poziom 9  
    Słuchawki są na 100% ok, tyle że na głośnikach też nie ma dźwięku, jest tylko jak podłącze bezpośrednio na końcówkę mocy, wtedy na słuchawkach też jest, jak podłącze dźwięk przez wejścia z tyłu to wtedy zupełna cisza - sprawdzałem wszystkie wejścia. Gdzie szukać uszkodzenia?
  • #6 16742461
    aksakal
    Jeśli masz dźwięk bezpośrednio z wyjścia koncowky to czego w tej sytuacji przypuszczać ! Sprawdź kontakty przekaźnika!!! To jedyna przyczyna, że nie masz dźwięku na gniazdach głośników i sluchawek . Jeśli masz dźwięk na gniazdach sluchawek, a głośniki milczą, sprawdź w której pozycji znajdują się przełączniki S13 S15 S17.

Dodano po 5 [godziny] 43 [minuty]:

Popatrz również w której pozycji znajduje się S19. Wymierzyj napięcie na kolektorze T1813 - BC327 schematu spóźnienia włączenia głośników.
  • #7 16749558
    Condorus11
    Poziom 9  
    Przekaźniki są ok, (zlutowałem je na krótko) na razie przelutowałęm luty na płytce przekaźników i dźwięk się pojawił, ale zanika przy nagrzewaniu, zwłaszcza na jednym z kanałów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku w wzmacniaczu DUAL CV 1600, zarówno na głośnikach, jak i słuchawkach. Po pomiarach napięcia na gniazdach głośnikowych i końcówkach mocy, stwierdzono, że napięcia są nieprawidłowe. Po podłączeniu źródła dźwięku do końcówki mocy, dźwięk jest obecny, co sugeruje, że problem leży w obwodach przedwzmacniacza lub w połączeniach. Użytkownik sprawdził przekaźniki i kontakty, które wydają się być w porządku, ale dźwięk zanika przy nagrzewaniu. Sugerowane rozwiązania obejmują sprawdzenie przekaźników, przełączników oraz lutów na płytce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA