logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Crafter 2.5 TDI 2011 - Brak oświetlenia

wacek 06 Paź 2017 08:55 17952 15
REKLAMA
  • #1 16740698
    wacek
    Poziom 13  
    Ocena: 63
    VW Crafter blaszak brak oświetlenia wnętrza kabiny i przestrzeni ładunkowej.
    W kabinie na lampce stała masa jest, brak tej po otwarciu drzwi, licznik reaguje na otwarcie drzwi.
    Proszę o pomoc

Są dwa błędy:

Adres B4: Centr.zesp.elekt.
    Oznaczenie elementu SW: 9069027500 HW: 9069011400
    Kod serwisu: WSC 00000 000 00000
    Zbiór danych ASAM: 33 548
    ROD: CRFT_EZE_33_548.rod (*)
    VCID: 060963C5B9486F71D3-8052

2 - ilość znalezionych błędów. Oto one:
    9042 - Oświetlenie wnętrza z przodu (W1): zwarcie z plusem
    Test zakonczony - Aktywny/zapisany
    90B5 - Usterka 90B5: FNrSgDefekt_ShortCircCount ( not supported )
    Test zakonczony - Aktywny/zapisany
  • REKLAMA
  • #2 16740732
    krzysiokal
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Jak widzisz z błędów masz zwarcie z plusem (+). Prawdopodobnie musisz wyciągnąć ten plastik (obudowie) z podsufitki i posprawdzać wtedy czy jest zwarcie, podobnie na przestrzeni ładunkowej. Bezpieczniki też przydałoby się zerknąć przed i po tych próbach.
  • #3 16761579
    wacek
    Poziom 13  
    W przestrzeni ładunkowej problemem były żarówki, jednak w kabinie nadal jest "ciemno".
    Sprawdzone wszystkie bezpieczniki.
    Lampka i żarówka w kabinie są sprawne.
    Od lampki idą trzy przewody:
    - stałe +12
    - stała masa
    - masa po otwarciu drzwi, lub naciśnięciu "otwórz" na pilocie.
    Wiązka od lampki do "SAM" sprawdzona.
    Błędy nadal te same, co one oznaczają? czy do wymiany jest moduł "SAM"?
  • #4 16763515
    krzysiokal
    Poziom 13  
    Ocena: 27
    Jeśli wymienisz zwyczajne żarówki na ledy (najtańsze) to zawsze będziesz miał błędy gdyż masz załączone wykrycie przepalonych żarówek. Nie za bardzo rozumiem Twoją wypowiedz. Skoro idą od żarówki sprawnej w kabinie, to puść od akumulatora przez bezpiecznik bezpośrednio do tych żarówek i po problemie.
  • #5 16769229
    wacek
    Poziom 13  
    Czy ja coś pisałem o ledach?
    Po co mam dawać dodatkowe "stałe" zasilanie przez bezpiecznik, skoro je mam?
    Jak nie wiesz co to moduł "SAM" to nie wiesz o czym piszę.
  • REKLAMA
  • #6 16769788
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 416
    Ustaw przelacznik lampki na pozycje ciągłego świecenia i sprawdź miernikiem czy rzeczywiście jest zwarcie, jeśli nie to sam do podmiany i nie ma co debatować. Piszę o sprawdzeniu w ten sposób bo nie wyszczególniłeś jakie pomiary wykonałeś i czy nie był to jedynie test ciągłości obwodu.
  • REKLAMA
  • #7 16770458
    wacek
    Poziom 13  
    Odpiąłem wtyczkę od "SAM" która ma trzy przewody:
    +12 - idzie do przedniej i tylnej lampki
    masa do lampki przedniej
    masa do lampki tylnej

Podałem tam zasilanie z prostownika, i lampka działa, czyli wszystko wskazuje na uszkodzenie modułu "SAM".
    Znalazłem tłumaczenie błędów w bliźniaczym MB Sprinterze 906:

(9042) Front interior light-The function is implausible.
    (90B5) N10 (SAM control unit)-Status of output stage Implausible value.
  • REKLAMA
  • #8 16770519
    sk700
    Poziom 31  
    Dla świętego spokoju podmień jeszcze żarówkę, żeby nie okazało się, że po prostu pobiera zbyt duży prąd co SAM interpretuje jako zwarcie i jak dalej nic to podmień moduł. Możesz jeszcze rozebrać obecny i przyjrzeć się układowi kontroli prądu w tym obwodzie bo zwiększona rezystancja w obwodzie bocznika może powodować takie rezultaty ale czy warto? To już zależy od Ciebie :)
  • #9 16770695
    wacek
    Poziom 13  
    Jako pierwsze podmieniłem żarówkę, podłączałem też w miejsce żarówki kontrolkę i miernik, bez efektu.
    Czy ten moduł można podmienić bez dodatkowych operacji? zakładając że uda mi się dostać o takich samych numerach.
  • #10 16770923
    sk700
    Poziom 31  
    Na potrzeby diagnozy uszkodzenia możesz podmienić, jeśli chcesz wymienić to pasowałoby zakodować wyposażenie.
  • #11 17302597
    bartex0
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    mam identyczny problem, z identycznym modułem. Regulacja lusterek elektrycznych Ci działa? W przyszłym tygodniu podejmuje próbę naprawy dam znac
  • #12 17451491
    pawko122
    Poziom 2  
    bartex0 napisał:
    mam identyczny problem, z identycznym modułem. Regulacja lusterek elektrycznych Ci działa? W przyszłym tygodniu podejmuje próbę naprawy dam znac

i co tam? udało się coś ustalić ? jaka przyczyna? pozdrawiam
    Paweł
  • #13 17451743
    bartex0
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Niestety klient musiał zabrać samochód, myślę, że jeszcze do tego mu zajrzę, samochód praktycznie ciągle w trasie... na pewno będę pisał. Powiedz czy działa Ci regulacja lusterek
  • #14 17452431
    pawko122
    Poziom 2  
    bartex0 napisał:
    Niestety klient musiał zabrać samochód, myślę, że jeszcze do tego mu zajrzę, samochód praktycznie ciągle w trasie... na pewno będę pisał. Powiedz czy działa Ci regulacja lusterek

u mnie działa sterowanie lusterkami.
    ja mam taki objaw:
    nie działa oświetlenie automatycznie: tzn. jak wyzwolę światło przyciskiem to sie zapala, i jeszcze coś : na tablicy rozdzielczej zapala mi się po jakimś czasie żółta żarówka- tak jak by któraś żarówka była przepalona gdzieś w samochodzie.... ale nie wiem jak to sprawdzić bo jest ich sporo...
  • #15 18056492
    krzy0
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam
    Mam dokładnie ten sam problem co kolega Wacek czy może ktoś znalazł rozwiązanie.
  • #16 19462408
    pastylutza
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    wacek napisał:
    Jako pierwszą wymieniłem żarówkę, podłączyłem też kierunkowskaz i licznik w miejsce żarówki, bez efektu.
    Czy można wymienić ten moduł bez dodatkowych operacji? Zakładając, że uda mi się uzyskać te same numery.

Witam!!!
    Mam ten sam problem w crafterze z oświetleniem wnętrza, które nie działa po otwarciu drzwi. Działają tylko wtedy, gdy ręcznie włączę przycisk.
    Czy możesz mi powiedzieć, jak rozwiązałeś ten problem?
    Dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem oświetlenia wnętrza kabiny i przestrzeni ładunkowej w VW Crafter 2.5 TDI z 2011 roku. W kabinie lampka nie działa po otwarciu drzwi, mimo że masa jest obecna. Zidentyfikowane błędy to zwarcie z plusem (9042) oraz nieprawidłowy status modułu "SAM" (90B5). Po sprawdzeniu bezpieczników i żarówek, użytkownik podejrzewa uszkodzenie modułu "SAM". Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie połączeń, wymianę żarówek oraz możliwość podmiany modułu "SAM" w celu diagnozy. Wspomniano również o problemach z regulacją lusterek elektrycznych, co może wskazywać na szerszy problem z modułem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA