logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Crafter 2012 2.0 TDI – brak migaczy, wycieraczek, klaksonu, kontrolki czujnika skrętu, ASR, ABS

Lukazz 28 Sie 2025 12:56 390 1
REKLAMA
  • #1 21646932
    Lukazz
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witajcie 👍

Mam auto Crafter 2012, silnik 2,0 l, 100 kW i pojawił mi się problem z elektroniką, podejrzewam jakieś zwarcia na kostce przy kierownicy/stacyjce, ale nie wiem co jest przyczyną.

Mianowicie:
    1. Czasami podczas odpalania auta pojawia mi się kontrolka czujnika skrętu oraz ASR i ABS. Do tego jeszcze czasami kontrolka poduszki.

Przestają wtedy działać migacze lewy/prawy oraz wycieraczki. Co ciekawe, awaryjne migacze działają, podejrzewam, że idzie wtedy zasilanie z innej kostki.

Przestał mi też w ogóle działać klakson.

2. Po kilku minutach jazdy, bez specjalnego powodu, zwykle wszystko wraca do normy, migacze i wycieraczki zaczynają działać. Klakson jednak nadal nie działa, a kontrolka czujnika skrętu, ASR i ABS nadal się świecą.

3. Jeżeli auto uruchomi się bez w/w kontrolek, wtedy wszystko działa od samego początku i nie trzeba czekać tych kilku minut, żeby migacze i wycieraczki się uruchomiły.

Pytania:
    1. Co może być przyczyną tych problemów?
    2. Czy wycieraczka, migacze i czujnik skrętu mają zasilanie z jednej kostki?
    3. Czy migacze awaryjne mają zasilanie z innej kostki niż migacze lewy/prawy włączane manetką?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc👍
    Deska rozdzielcza VW Craftera z włączoną kontrolką systemu ESP/ASR
    Zbliżenie na deskę rozdzielczą z zapalonymi kontrolkami ABS, ASR i poduszki powietrznej

Zbliżenie na zegary Craftera z zapalonymi kontrolkami ABS, ASR i serwis.
  • REKLAMA
  • #2 21652867
    drenei123
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Zacznij od sprawdzenia błędów jakims vcds. TO da dużo większy obraz. Przeskanuj najlepiej wszystkie moduły i wklej podsumowanie.

Ale w ciemno bym strzelał:

Na 99% podmiany (ale to raczej napewno bo częsta usterka). taśma kierownicy z modułem.
    -Często moduł pada lub taśma się przeciera. Wymiana szybka przyjemna tylko potrzebne będzie kodowanie.

Posprawdzaj wtyczki modułów w kierownicy i pod kierownica ( mce ) oraz bezpieczniki.

Inne możliwe usterki
    - MCE
    - moduł komfortu ( bardzo wątpliwe i raczej bym zostawił to jako ostateczność)
REKLAMA