logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W jaki sposób sprawdzić, w jakiej kondycji jest dysk?

woj789 10 Paź 2017 10:39 651 3
  • #1 16748358
    woj789
    Poziom 2  
    Witam. Chciałbym sprawdzić w jakiej kondycji jest ten dysk ponieważ mam problem z komputerem i chciałbym go wykluczyć. Ma około 2,5 roku. Ma już sporo zapisanych danych, duża część z tego to hibernacja. Szkoda że nie da się hibernacji przenieść na inny dysk żadnym sposobem? Szkoda, że nikt o tym nie pomyślał nawet w nowych systemach.

W jaki sposób sprawdzić, w jakiej kondycji jest dysk?W jaki sposób sprawdzić, w jakiej kondycji jest dysk?W jaki sposób sprawdzić, w jakiej kondycji jest dysk?W jaki sposób sprawdzić, w jakiej kondycji jest dysk?
  • Pomocny post
    #2 16748460
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2425
    Z dyskiem jest wszystko OK. Zresztą nawet jak na SSD pojawi się kilka uszkodzonych bloków, to jeszcze niczego nie oznacza. Niestety nie dokopałem się do informacji o TBW dla serii 530 Intela, więc trudno powiedzieć na jaką wartość producent określił trwałość dysku. Ale nawet znaczne przekroczenie TBW wcale nie musi oznaczać, że dysk przestanie działać.
    Jakoś wątpię w tą hibernację. Codziennie w zasadzie jej używam i mój dysk od grudnia 2015 ma ledwie 22TB zapisów NAND. Dodam, że cały jest do tego zaszyfrowany programowo.
  • #3 16749291
    woj789
    Poziom 2  
    Ja też prawie codziennie używam hibernacji i myślałem że to przez to. Dodam, że ostatnio coraz częściej mam zajęty prawie cały ram i przymierzam się do powiększenia. Jeśli jest zajęty cały ram to system win 7 chyba wtedy używa właśnie dodatkowo dysku do zwiększenia i może to mi go tak zużywa w takim razie.

edit. właśnie przeliczyłem, że jeśli przez ten czas hibernował bym każdego dnia 365*2,5=912*12000=10,9TB, czyli na pewno nie przez hibernacje
REKLAMA