Kupiłem użynany dysk SSD, czy to jest padaka i mam go zwrócić ?
Czy taki test odczytu z HD Tune jest na szybko dobrym sposobem na test SSD czy musze go orać Victoria ?
Załączniki:
{96BBD1BD-B2BB-4A38-9811-AE04E32A7E53}.png(2.06 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
założyłem partycję na tym dysku i wykres w HD tune się poprawił, CrystalDiskMArk też pokazuje normalne transfery
Ostatnio miałem problemy z innymi SSD i się chyba przewrażliwiłem na tym punkcie :/
Ze względu na działanie funkcji TRIM, skanowanie pustych SSDków jest mało miarodajne. Zapełnij go czymkolwiek i wtedy sprawdź - wykres pełnego skanu. Skanowanie Wiktorią nie jest wolniejsze od skanu w HDTune, a w przypadku problemów Wiktoria zwraca pełniejszą informację, z jaką HDTune sobie nie radzi.
SanDisk-designed controller manufactured in-house by Western Digital. It has been identified with various part numbers across different capacities, including :
- 20-82-10023-A1, 20-82-10048-A1, and 20-82-10081-A1 (Polaris MP16+).
This four-channel DRAM-less design makes use of NVMe Host Memory Buffer (HMB) technology, which allocates 64MB of system RAM to compensate for the lack of onboard DRAM cache. The controller manages the mapping tables that track data locations on the NAND flash, which is a function handled by dedicated DRAM in higher-end drives.
Te ctrl są także stosowane w serii: 740, 750,..770 / 580,... Link np.:
20-82-10034-A1, który jest używany we flagowym WD Black SN850.
Ale w tym przypadku jest to znacznie uproszczone: interfejs DRAM został usunięty z niego, zamiast którego dodano obsługę technologii HMB, a także zmniejszono liczbę kanałów pamięci flash-do czterech. Są jednak dobre wieści. Po pierwsze, w kontrolerze WD Black SN770 pozostała pełna obsługa czterech linii PCIe 4.0. Po drugie, uzyskał kompatybilność z nowoczesną i szybką 112-warstwową pamięcią BiCS5 z częstotliwością interfejsu 1,2 GHz, którą Western Digital produkuje od początku ubiegłego roku.
Kupiony używany dysk SSD jest w bardzo dobrym stanie technicznym, zaledwie 12 godzin pracy i zapis 512 GB, co wskazuje na niemal nowy egzemplarz. Testy wydajnościowe wykonane programami HD Tune i CrystalDiskMark po założeniu partycji pokazują normalne transfery, a wykresy uległy poprawie. Ze względu na działanie funkcji TRIM, testy odczytu na pustym dysku SSD są mało miarodajne, dlatego zaleca się zapełnienie dysku przed pełnym skanowaniem. Program Victoria oferuje bardziej szczegółową diagnostykę niż HD Tune i nie jest wolniejszy. Dysk objęty jest 5-letnią gwarancją producenta, co oznacza możliwość wymiany w przypadku awarii, ale nie gwarantuje braku uszkodzeń. W dyskach WD Black SN770 zastosowano kontroler oparty na PCIe 4.0 x4 z obsługą technologii HMB i pamięcią BiCS5, natomiast model WD Black SN750 SE wykorzystuje kontroler Phison E19T. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.