logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik programowalny do oświetlenia, nawadniania. Prośba o informacje

PIOTREL 12 Paź 2017 19:05 996 13
  • #1 16753286
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Witam
    Na początek nie wiem, czy zamieszczam wiadomość w odpowiednim dziale.
    Poszukuję informacji, podpowiedzi, co zastosować, jaki sterownik, aby móc sterować prostym procesem hodowli roślin.
    Chciałbym móc zaprogramować kilka kanałów, procesów.
    Nawadnianie – włączenie i wyłączenie z możliwością dokładnego zaprogramowania
    Oświetlenie - włączenie wyłączanie
    Temperatura - podtrzymanie i sterowanie w zależności od godziny
    Dodatkowe wyjście pod mieszadło do po pożywki
    Dobrze by było, jeśli by był zapas na inne urządzenia.
    Zaletą by było, aby była możliwość włączenia wszystkich kanałów na szybko ręcznie. Choć myślę, że to jest dość proste rozwiązanie poza sterownikiem. Programowanie tych ustawień sterownika powinno być w miarę proste z wbudowanych przycisków i wbudowanego wyświetlacza (manipulatora). Oczywiście, jeśli zajdzie taka konieczność może też być programowanie przez telefon lub komputer.
  • #2 16753330
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Musisz określić ile sygnałów wejściowych i wyjściowych chcesz obsługiwać.
  • #3 16753384
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Generalnie ważne jest aby utrzymywać temperaturę w przedziale dobowym. Reszta może być wysterowana w przedziale czasowym. Przykładowo włączenie nawadniania np co godzinę na 15 sekund a przed nawadnianiem włączenie mieszadła do pożywki na pięć minut. Co do oświetlenia włączenie na 15 godzin na dobę.
    Nie musi to być jakoś bardzo mocno skomplikowane. Założenie jest takie aby symulować dzień i noc.
  • #4 16753412
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Nie wiem czy warto do tego celu inwestować w PLC. W sumie to tylko 3 wyjścia. To zadanie możesz zrealizować na dwóch czasówkach i gniazdku z zegarem. Albo jeśli jest alarm to można wykorzystać jego centralę.
  • #5 16753504
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Szczerze to zastanawiałem się nad dwoma czasówkami. Myślałem też o jakimś gotowym sterowniku z czterema wyjściami.
  • #6 16753527
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 16754108
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 650
    Ja jednak sądze , że najlepszym rozwiązaniem będzie małe plc z z nap. 4'' hmi.
    W dzisiejszych czasach można to zrobić za małe pieniądze. Dodatkowo komfort, dokładność, możliwość zmiany parametrów przemawia za takim rozwiązaniem.
    Jeżeli zajmujesz się tym profesionalnie to myślę, że to jedyne sensowne rozwiązanie.
  • #8 16754190
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Witam
    Właśnie nie zajmuje się tym profesjonalnie. Dlatego też szukam tutaj podpowiedzi i porady.
  • #10 16754334
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 16755452
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 16757337
    tomekg109
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    A pomoge, co mi tam :) Wziałbym do tego celu LOGO !. Tanio kupisz używany. Do serii 8 nie potrzebujesz interfejsu, patchcord wystarczy.

Jak masz pytania, pomogę. Zainstalowalem ich kilka sztuk.
  • #14 16952369
    PIOTREL
    Poziom 26  
    Witam
    Temat z czasem sam się rozwiązał. Okazało się, że nie musi to być tak bardzo zaawansowane. Ilość dozowanego płynu w obiegu wewnętrznym nie była duża. Wystarczyła grzałka z wbudowanym termostatem. Co do pracy pompy zwykły zegar do gniazdka rozwiązał problem.
    Dziękuję za pomoc i zaangażowanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał informacji na temat sterowników do automatyzacji procesów hodowli roślin, w tym nawadniania, oświetlenia i kontroli temperatury. W dyskusji poruszono różne opcje, w tym wykorzystanie PLC, mikrokontrolerów (np. Arduino) oraz prostszych rozwiązań, takich jak czasówki. Uczestnicy sugerowali modele takie jak Zelio Logic i Siemens Logo, a także wskazywali na możliwość użycia prostych zegarów do gniazdek. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na mniej zaawansowane rozwiązania, takie jak grzałka z termostatem i zegar do pompy, co okazało się wystarczające dla jego potrzeb.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA