logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie światłem i roletami w pokoju z jednego pilota, jedna płytka, jedno zasilanie

smarss 24 Lip 2007 19:09 3195 9
  • #1 4110845
    smarss
    Poziom 2  
    Hej wam , mam taki pomysł chcę zautomatyzować trochę mój pokój odnośnie coś takiego jak na zdjeciu nie wazne czy na jednej plytce to bedzie czy na wielu chcem zeby to było z jednego pilota Swiatło i Rolety najlepiej na jednej plytce nie zawodne na jednym zasilaniu
    Sterowanie światłem i roletami w pokoju z jednego pilota, jedna płytka, jedno zasilanie
  • #2 4110979
    S.e.n.t.i.n.e.l
    Poziom 12  
    Witaj
    Myślę, że dobrym pomysłem było by dołączyć do tego automatyczne podlewanie kwiatów. Mój kuzyn realizował podobny projekt i u niego podlewanie, światło jak i rolety zdały egzamin (wszystko sterowane z komputera). Można było by jeszcze dorzucić np. termometr z termostatem, napisać program na jakiś mikrokontroler i ładnie upakować.
    To tylko moje małe propozycje.
    Pozdrawiam i życzę owocnej pracy.
  • #3 4111556
    Snikers
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    witam, ja mam zautomatyzowany pokoj. calosc sterowana z komputera/serwera. dzieki temu moge sterowac roleta z dowolnego miejsca (potrzebny zasieg gsm dla telefonu poza domem a w domu wifi w telefonie)

napisz z czym masz problem bo nikt nie bedzie Ci projektowal calego systemu. ewentualnie co juz masz podpiete
  • #4 4112728
    smarss
    Poziom 2  
    Potrzebuje schematu ale nie sterowanego z komputera tylko z mikroprocesora lub czegos takiego

Dodano po 21 [minuty]:

S.e.n.t.i.n.e.l napisał:
    Witaj
    Myślę, że dobrym pomysłem było by dołączyć do tego automatyczne podlewanie kwiatów. Mój kuzyn realizował podobny projekt i u niego podlewanie, światło jak i rolety zdały egzamin (wszystko sterowane z komputera). Można było by jeszcze dorzucić np. termometr z termostatem, napisać program na jakiś mikrokontroler i ładnie upakować.
    To tylko moje małe propozycje.
    Pozdrawiam i życzę owocnej pracy.

Jak byś mógł poprosić kuzyna o schematy i jakieś foty to zobaczyli byśmy jak to u niego wygląda?
  • #5 4119932
    S.e.n.t.i.n.e.l
    Poziom 12  
    Witam ponownie
    Niestety obawiam się, że zdobycie jakichkolwiek zdjęć czy też schematów będzie bardzo trudne, gdyż jest to projekt z czasów jego liceum, to było jakieś 6-7 lat temu. Niemniej jednak postaram się od niego coś wyciągnąć, ale nic nie obiecuję.
    Pozdrawiam Adam
  • #6 4130632
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Witam.

System nie wydaje się być skomplikowany. Teraz nasuwają się pytania:
    -Jaki procesor?
    -Jaki język?
    -Jaki pilot?

I teraz sakramentalne pytanie jak czujesz się w temacie projektowania od podstaw?

Ja to widzę tak:

Mała skrzyneczka natynkowa gdzieś w okolicy istniejącej puszki od oświetlenia. Z tej puszki wzięte zasilanie do sterownika i od razu podpięci pod obwody żarówki. Z tego miejsca kable do rolet. Jakie planujesz silniki do tych rolet? Czy może rolety mają już swoje napędy?

Cały program na atiny lub atmege w bascomie sterownie z pilota RC5.
  • #7 4135049
    LeBmo
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Jeśli nie potrzebujesz sterować urządzeniami z komputera, to najłatwiej (nie najtaniej) będzie sprawić sobie od Moellera Xcomfort. Rzuć okiem na ich stronę. Rzecz jest fajna i prosta. Chyba, że nie chcesz iść na łatwiznę i sam sobie zrobić.
    Pozdrawiam.
  • #8 4144331
    Skunks
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    A nie lepiej zastosować S7 Siemens'a? Duża możliwość rozbudowy o dodatkowe karty wyjściowe ale i wejściowe.Sterownik mógłby np.zbierać różne dane o aktualnym stanie pogody (temperatura, wilgotność ciśnienie, prędkość wiatru) a następnie ciekawy algorytm ustalałby najbardziej korzystny sposób podlewania kwiatków optymalizujący zużycie wody co pozwoliłoby przesunąć fundusze w energię elektryczną i np.częstsze otwieranie rolet co tak jedno jak i drugie pozwoliłoby na zwiększenie wytwarzania chlorofilu w roślinach i większą ilość tlenu w ciągu dnia.W rezultacie komórki mózgowe projektanta powyższego systemu(proponuję ESCR-Electronics System Control Room) uległyby wydatnemu dotlenieniu i dalsze optymalizowanie powyższych algorytmów aż do stworzenia systemu doskonałego uwzględniającego np.jeszcze zorzę polarną na biegunie południowym.Pozdrawiam :-)
  • #9 4611646
    smarss
    Poziom 2  
    a czy ktoś by mi mógł powiedzieć jak bym mógł zrobić żeby wszystkim sterować z komputera(laptopa), chcę sie dowiedzieć co posiadać, gdzie podlaczyc, jak to wszystko zsynchronizować, i do tego projektu chciałbym jeszcze dorzucić takie sprytne urządzenie do otwierania dzwi na kartę chipowa i oczywiście jeśli wszystko do komputera to możliwość sterowania tym wszystkim girderem
  • #10 4612841
    raf_79
    Poziom 11  
    odnoszę wrażenie że jesteś początkujący ...

Gdzie podłączyć to do komputera żeby działało w zasadzie możesz dowolnie to zrobić: LPT, COM, USB, LAN pewnie i pod modem, albo zrobić samemu kartę do PC'ta. Kwestia tylko napisania softu do tego i porobienia odpowiedniego sprzętu. Wydaje się jednak prostsze zastosowanie jakiegoś małego sterownika PLC oto raptem kilka wejść /wyjść. Ja pracuje na Omronie i jego polecam choć niestety nie należy do najtańszych :)

@Skunks; Ty to masz wizje

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy automatyzacji sterowania światłem i roletami w pokoju za pomocą jednego pilota, jednej płytki i jednego zasilania. Propozycje obejmują wykorzystanie mikrokontrolerów (np. Atiny, Atmegi) programowanych w Bascomie, sterowanie pilotem RC5 oraz integrację w małej skrzynce natynkowej podłączonej do istniejącej instalacji elektrycznej. Alternatywnie sugerowano gotowe rozwiązania, takie jak system Xcomfort firmy Moeller, który oferuje prostą i niezawodną automatyzację bez konieczności programowania. Wskazano również na możliwość zastosowania sterowników PLC, np. Siemens S7 lub Omron, które umożliwiają rozbudowę systemu i integrację dodatkowych czujników (temperatura, wilgotność) oraz funkcji (np. automatyczne podlewanie roślin). Poruszono kwestie doboru silników do rolet oraz sposobu komunikacji ze sterownikiem (LPT, COM, USB, LAN). W dalszej części autor pytał o integrację sterowania z komputerem (laptopem) oraz dodanie systemu kontroli dostępu na kartę chipową, z możliwością zarządzania przez oprogramowanie Girder. Podkreślono, że realizacja wymaga napisania odpowiedniego oprogramowania i dobrania sprzętu, a także znajomości projektowania systemów automatyki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA