logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BSOD system service exception i system thread exception na Radeon MSi HD7770

Owndragon 15 Paź 2017 16:19 561 6
REKLAMA
  • #1 16758643
    Owndragon
    Poziom 17  
    Ocena: 104
    Witam, dzisaj po kilku latach bezproblemowego działania kompa nagle zaczęło się coś psuć.
    Podczas uzytkowania komputera wyskoczył BSOD system service exception, mówie dobra, pewnie jakiś pojedyńczy blue screen i wszystko wróci do normy, ale nie.
    Komputer po procesie bootowania wywalał ten sam BSOD w kółko więc postanowiłem sformatować SSD na którym mam system, nie miałem tam jakiś ważnych danych wiec mogłem to bez problemu zrobić, instalacja się udała wszystko działa -mówie, do czasu.
    Teraz po pewnym czasie wywala BSOD system thread exception, zawsze, dowiedziałem sie ze jest to spowodowane kartą graficzną, w moim przypadku Radeon MSi HD7770 a dokładniej jakimś Atikmdag.sys.
    Dodam ze przy próbie instalacji sterowników równiez wywala bsod i nie sposób ich zainstalować.
    Teraz używam intergry z procesora i wszystko działa bardzo dobrze, ale wiadomo, zintegrowana karta do gier (nawet mniej wymagajacych) srednio sie sprawadza i niezbyt mnie to zadowala.
    Czy to koniec tej karty? Mam nadzieje, że nie, chociaż wiadomo, nie jest to jakiś najnowszy model, ale mi wystarczał, strata jednak wielka nie będzie, i tak przymierzałem się do zakupu nowej karty w niedalekiej przyszłość.
    Da się z tym coś zrobić?
    Pozdrawiam serdecznie
    EDIT (specyfikacja komputera):
    Procesor Intel Core i54440
    Karta graficzna MSi HD7770
    RAM 8GB ADATA 1600MHz
    Dysk SSD ADATA 240GB
    HDD Seagate 1TB
    Zasilacz Chieftec 600W
    MOBO Asus H81M-k
    System Win 10 Pro 64
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16758654
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    Uszkodzona karata graficzna - naprawa nieopłacalna (nie wiadomo czy możliwa) więc czeka Cię wymiana.

Owndragon napisał:
    i tak przymierzałem się do zakupu nowej karty w niedalekiej przyszłość.

Więc przyszłość jest bliska - jak to przyszłość :)
  • REKLAMA
  • #3 16758662
    Owndragon
    Poziom 17  
    No cóż szkoda trochę bo karta chodziła bez zarzutu blisko 4 lata a tu nagle znikąd się popsuła dziwne.
    To na pewno błąd hardware'owy a nie software'owy?
    Wiem, ze dzisaj zainstałowało mi nową aktualizacje Windowsa i kilka godzin później BSOD.
    Może ktoś się jeszcze wypowie, troche szkoda ale jak będę zmuszony to wymienie tę kartę.
    Pozdrawiam
  • #4 16758667
    Kasek21
    Poziom 43  
    Owndragon napisał:
    nagle znikąd się popsuła dziwne.

Tak zazwyczaj jest. Co w tym dziwnego?

Owndragon napisał:
    Może ktoś się jeszcze wypowie,

Może ale to nic nie zmieni.
  • REKLAMA
  • #5 16758678
    Owndragon
    Poziom 17  
    Dobra chyba jednak wymiana konieczna, dzięki za pomoc :).
    Pamiętam też, że podczas tego BSOD'a jakieś paski wyskakiwały i ogólnie jakieś artefakty wiec raczej RIP.
    Dobrze, że nie procek bo bym miał większy problem z racji tego, iż jest to dość wydajna jednostka.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 16758708
    Kasek21
    Poziom 43  
    CPU rozsądny więc "może przy okazji" na coś nowszego!
  • #7 16758746
    Owndragon
    Poziom 17  
    Tak też własnie myślałem, żeby na coś lepszego się przesiąść więc skoro nadarzyła się okazja to chyba warto skorzystać :).
    Dzięki za pomoc Kasek, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który po kilku latach bezproblemowego działania zaczął wyświetlać BSOD (Blue Screen of Death) z błędami "system service exception" oraz "system thread exception". Po sformatowaniu SSD i ponownej instalacji systemu, problem nadal występuje, co sugeruje uszkodzenie karty graficznej Radeon MSi HD7770, związane z plikiem Atikmdag.sys. Użytkownik rozważa wymianę karty, ponieważ zintegrowana grafika nie spełnia jego oczekiwań w grach. Inni uczestnicy dyskusji potwierdzają, że problem jest prawdopodobnie sprzętowy, a wymiana karty graficznej jest konieczna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA