Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu

Pafcio01 05 Lut 2019 09:18 258 15
  • #1 05 Lut 2019 09:18
    Pafcio01
    Poziom 8  





    Powód: BSOD spowodowany atikmpag.sys

    Na początku specyfika mojego komputera:
    CPU: Intel Q8300
    MB: Gigabyte G31M-ES2L
    4GB RAM
    Zasilacz Amacrox Warrior 400W BOX AX450-PNF
    GPU: Gigabyte Radeon HD7770 1GB
    System: Windows 7 SP1

    Co się dzieje?
    Przy każdym włączaniu komputera, generowany jest BSOD powodowany jak wskazuje opis przez atikmpag.sys. Po tym zdarzeniu: reset z obudowy i komputer uruchamia się poprawnie i działa bez żadnych problemów, brak artefaktów i innych objawów.

    Co było sprawdzone?
    a) odinstalowanie sterowników graficznych (również poprzez DDU) i instalowanie różnych starszych sterowników
    b) podmiana zasilacza
    c) podmiana karty do innego komputera

    Podpunkt c) definitywnie wskazywałby na uszkodzenie karty, gdyż włożona do innego komputera, daje identyczny objaw. Zastanawia mnie jednak fakt, jak to możliwe, że jednak po resecie, uszkodzona (?) karta uruchamia się i chodzi bez zająknięcia? Co ciekawe, każdy z nas nijako „na słuch” poznaje jak się uruchamia nasz komputer po naciśnięciu przycisku POWER, jak startują dyski, kiedy następuję „piknięcie” BIOSu itd. I właśnie od momentu generowania tych BSODów, zmieniła się ta procedura starowania. Dłużej trwa moment od naciśnięcia POWER do pojawienia się obrazu ijuż wtedy wiem, że BSOD będzie . Załączam screeny z 8 minutowego testu programem OCCT, oraz zdjęcie przykładowego BSODu.

    atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu
    atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu

    0 15
  • #2 05 Lut 2019 09:46
    aarek68
    Poziom 18  

    W trybie awaryjnym również występuje ten problem? Mimo, że objawy wskazują raczej jednoznacznie na uszkodzenie układu graficznego karty, to spróbuj może Tego rozwiązania.
    Problem opisany w Tym artykule.

    0
  • #4 05 Lut 2019 16:28
    Pafcio01
    Poziom 8  

    aarek68 napisał:
    W trybie awaryjnym również występuje ten problem?

    Nie, podczas uruchomienia w trybie awaryjnym oraz przy odinstalowanych sterownikach problemu nie ma. Spróbuję zagranie z podmianą sterownika i dam znać.

    Niestety, żadne rozwiązania nie pomogły.
    Czyli wnioski:
    1. uruchomienie komputera z POWERa - BSOD atikmpag.sys
    2. Na BSODzie reset z obudowy --> uruchamia się bez problemu
    3. Każde "Ponowne uruchomienie" z systemu - BSOD nie pojawia się.
    Generalnie tłuc ile się da, aż całkiem karta nie umrze? Jeśli to karta (?).

    Właśnie zauważona ciekawostka: Uruchomienie komputera w trybie awaryjnym i ponownie uruchomienie już w trybie normalnym --> brak BSOD.

    EDIT
    Zrobiłem analizę losowego pliku z minidump programem BlueScreenViewer. Wskazuje on na zupełnie inny problem, czyli problem z plikiem "dxgkrnl.sys" oraz "ntoskrnl.exe". Mogę prosić o interpretację tego zapisu?

    atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu

    Scaliłem. RADU23

    0
  • #6 08 Lut 2019 13:59
    Pafcio01
    Poziom 8  

    Tak jak pisałem wcześniej, podmieniałem zasilacz i objawy były te same. DirectX aktualny,, wszystkie dyski odpięte - to samo.
    I kolejna niewyjaśniona rzecz: wystarczy że przy uruchomieniu komputera wejdę do BIOSU i wyjdę z niego bez wprowadzania i zapisywania jakichkolwiek zmian --> komputer rusza bez BSODu.

    0
  • #7 08 Lut 2019 17:09
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Pafcio01 napisał:
    wszystkie dyski odpięte - to samo.
    Przecież bez dysków nie można wywołać BSOD - ten jest tylko w przypadku awarii systemów Windows.

    Pafcio01 napisał:
    I kolejna niewyjaśniona rzecz

    Daj w załączniku raporty sprzętu z programu Aida64. 1 po wejściu do BIOS drugi bez.

    0
  • #8 09 Lut 2019 14:54
    Pafcio01
    Poziom 8  

    DriverMSG napisał:
    Pafcio01 napisał:
    wszystkie dyski odpięte - to samo.
    Przecież bez dysków nie można wywołać BSOD - ten jest tylko w przypadku awarii systemów Windows.
    Zgadza się. Odłączyłem wtedy wszystkie dyski z wyjątkiem systemowego SSD. Mój błąd.

    Pafcio01 napisał:
    I kolejna niewyjaśniona rzecz

    Daj w załączniku raporty sprzętu z programu Aida64. 1 po wejściu do BIOS drugi bez.


    Raporty po BSODzie oraz bez BSODu po wejściu do BIOSu

    0
  • #11 09 Lut 2019 23:27
    aarek68
    Poziom 18  

    Pafcio01 napisał:
    OK, z BIOSem pomyślę, chociaż zawsze się tego obawiałem ze względu na możliwość uwalenia płyty....


    Płyta posiada DualBIOS, więc ciężko ją jest uwalić w czasie aktualizacji.

    atikmpag.sys - BSOD przy uruchamianiu systemu

    0
  • #13 11 Lut 2019 20:43
    Pafcio01
    Poziom 8  

    Niestety upgrade BIOSu nic nie dał.

    0
  • #14 11 Lut 2019 21:06
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Sądząc po opisie karta jest uszkodzona, wszystko na to wskazuje.

    0
  • #15 11 Lut 2019 21:56
    Pafcio01
    Poziom 8  

    OK, też tak uważam. Jednak w głowie mi się nie mieści, że ten jeden mały manewr z BIOSem i mogę kartę katować ile wlezie bezobjawowo. No ale co zrobić. Temat raczej do zamknięcia. Dziękuję wszystkim za pomoc,

    0
  • #16 12 Lut 2019 00:58
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Po analizie raportów:
    1 - Wyjąłeś lub sama znika karta sieciowa USB.
    2 - Mnożnik procesora różny - nie wiem, czy te skoki są nieprawidłowe, czy też tak masz skonfigurowany BIOS.
    3 - Częstotliwość GPU po wejściu do BIOS zmienia się na 300 MHz (oryginalny: 1050 MHz) i chyba tu leży problem.

    Do testów możesz zmniejszyć taktowanie GPU z 1050 na (powiedzmy) 900MHz i sprawdzić działanie karty.

    0