logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa?

Pafcio01 05 Lut 2019 09:18 4182 16
REKLAMA
  • #1 17755974
    Pafcio01
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Powód: BSOD spowodowany atikmpag.sys

Na początku specyfika mojego komputera:
    CPU: Intel Q8300
    MB: Gigabyte G31M-ES2L
    4GB RAM
    Zasilacz Amacrox Warrior 400W BOX AX450-PNF
    GPU: Gigabyte Radeon HD7770 1GB
    System: Windows 7 SP1

Co się dzieje?
    Przy każdym włączaniu komputera, generowany jest BSOD powodowany jak wskazuje opis przez atikmpag.sys. Po tym zdarzeniu: reset z obudowy i komputer uruchamia się poprawnie i działa bez żadnych problemów, brak artefaktów i innych objawów.

Co było sprawdzone?
    a) odinstalowanie sterowników graficznych (również poprzez DDU) i instalowanie różnych starszych sterowników
    b) podmiana zasilacza
    c) podmiana karty do innego komputera

Podpunkt c) definitywnie wskazywałby na uszkodzenie karty, gdyż włożona do innego komputera, daje identyczny objaw. Zastanawia mnie jednak fakt, jak to możliwe, że jednak po resecie, uszkodzona (?) karta uruchamia się i chodzi bez zająknięcia? Co ciekawe, każdy z nas nijako „na słuch” poznaje jak się uruchamia nasz komputer po naciśnięciu przycisku POWER, jak startują dyski, kiedy następuję „piknięcie” BIOSu itd. I właśnie od momentu generowania tych BSODów, zmieniła się ta procedura starowania. Dłużej trwa moment od naciśnięcia POWER do pojawienia się obrazu ijuż wtedy wiem, że BSOD będzie . Załączam screeny z 8 minutowego testu programem OCCT, oraz zdjęcie przykładowego BSODu.

BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa?
    BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa? BSOD z atikmpag.sys na starcie, Radeon HD7770 - co po resecie działa?
  • REKLAMA
  • #2 17756032
    aarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    W trybie awaryjnym również występuje ten problem? Mimo, że objawy wskazują raczej jednoznacznie na uszkodzenie układu graficznego karty, to spróbuj może Tego rozwiązania.
    Problem opisany w Tym artykule.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17756423
    Pafcio01
    Poziom 10  
    aarek68 napisał:
    W trybie awaryjnym również występuje ten problem?

Nie, podczas uruchomienia w trybie awaryjnym oraz przy odinstalowanych sterownikach problemu nie ma. Spróbuję zagranie z podmianą sterownika i dam znać.

Niestety, żadne rozwiązania nie pomogły.
    Czyli wnioski:
    1. uruchomienie komputera z POWERa - BSOD atikmpag.sys
    2. Na BSODzie reset z obudowy --> uruchamia się bez problemu
    3. Każde "Ponowne uruchomienie" z systemu - BSOD nie pojawia się.
    Generalnie tłuc ile się da, aż całkiem karta nie umrze? Jeśli to karta (?).

Właśnie zauważona ciekawostka: Uruchomienie komputera w trybie awaryjnym i ponownie uruchomienie już w trybie normalnym --> brak BSOD.

EDIT
    Zrobiłem analizę losowego pliku z minidump programem BlueScreenViewer. Wskazuje on na zupełnie inny problem, czyli problem z plikiem "dxgkrnl.sys" oraz "ntoskrnl.exe". Mogę prosić o interpretację tego zapisu?

Scaliłem. RADU23
  • #5 17760887
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4833
    Patrząc na testy OCCT i skaczące napięcie zasilacza sugeruję jego podmianę na czas testów.
    Możesz też zaktualizować DirectX i sprawdzić stan dysku twardego.
  • REKLAMA
  • #6 17763202
    Pafcio01
    Poziom 10  
    Tak jak pisałem wcześniej, podmieniałem zasilacz i objawy były te same. DirectX aktualny,, wszystkie dyski odpięte - to samo.
    I kolejna niewyjaśniona rzecz: wystarczy że przy uruchomieniu komputera wejdę do BIOSU i wyjdę z niego bez wprowadzania i zapisywania jakichkolwiek zmian --> komputer rusza bez BSODu.
  • #7 17763528
    DriverMSG
    Pafcio01 napisał:
    wszystkie dyski odpięte - to samo.
    Przecież bez dysków nie można wywołać BSOD - ten jest tylko w przypadku awarii systemów Windows.

Pafcio01 napisał:
    I kolejna niewyjaśniona rzecz

Daj w załączniku raporty sprzętu z programu Aida64. 1 po wejściu do BIOS drugi bez.
  • #8 17765345
    Pafcio01
    Poziom 10  
    DriverMSG napisał:
    Pafcio01 napisał:
    wszystkie dyski odpięte - to samo.
    Przecież bez dysków nie można wywołać BSOD - ten jest tylko w przypadku awarii systemów Windows.
    Zgadza się. Odłączyłem wtedy wszystkie dyski z wyjątkiem systemowego SSD. Mój błąd.

Pafcio01 napisał:
    I kolejna niewyjaśniona rzecz

Daj w załączniku raporty sprzętu z programu Aida64. 1 po wejściu do BIOS drugi bez.

Raporty po BSODzie oraz bez BSODu po wejściu do BIOSu
    Załączniki:
    • rpt-1po BIOSie.htm.pdf (416.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • rpt-1BSOD.htm.pdf (983.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 17766159
    Pafcio01
    Poziom 10  
    OK, z BIOSem pomyślę, chociaż zawsze się tego obawiałem ze względu na możliwość uwalenia płyty :/ Wklejam raz jeszcze raport po BIOSie bez BSODu
    Załączniki:
    • rpt po BIOSie1.pdf (970.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 17766530
    aarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Pafcio01 napisał:
    OK, z BIOSem pomyślę, chociaż zawsze się tego obawiałem ze względu na możliwość uwalenia płyty....

Płyta posiada DualBIOS, więc ciężko ją jest uwalić w czasie aktualizacji.

• #13 17771113
    Pafcio01
    Poziom 10  
    Niestety upgrade BIOSu nic nie dał.
  • #15 17771345
    Pafcio01
    Poziom 10  
    OK, też tak uważam. Jednak w głowie mi się nie mieści, że ten jeden mały manewr z BIOSem i mogę kartę katować ile wlezie bezobjawowo. No ale co zrobić. Temat raczej do zamknięcia. Dziękuję wszystkim za pomoc,
  • #16 17771719
    DriverMSG
    Po analizie raportów:
    1 - Wyjąłeś lub sama znika karta sieciowa USB.
    2 - Mnożnik procesora różny - nie wiem, czy te skoki są nieprawidłowe, czy też tak masz skonfigurowany BIOS.
    3 - Częstotliwość GPU po wejściu do BIOS zmienia się na 300 MHz (oryginalny: 1050 MHz) i chyba tu leży problem.

Do testów możesz zmniejszyć taktowanie GPU z 1050 na (powiedzmy) 900MHz i sprawdzić działanie karty.
  • #17 17912891
    Pafcio01
    Poziom 10  
    Niestety karta powędrowała do pudełka a w to miejsce zakupiłem już nową grafikę. Więcej wspomniany bsod się już nie pojawił, tym bardziej, że nowa karta to GeForce.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niebieskim ekranem śmierci (BSOD) spowodowanym plikiem atikmpag.sys przy uruchamianiu komputera z kartą graficzną Radeon HD7770. Po resecie komputer działa poprawnie, co sugeruje, że problem może dotyczyć karty graficznej. Użytkownik przeprowadził szereg testów, w tym odinstalowanie sterowników, podmianę zasilacza oraz testowanie karty w innym komputerze, gdzie objawy się powtarzały. W trybie awaryjnym oraz po wejściu do BIOSu problem nie występuje. Analiza minidump wskazała na inne pliki, co sugeruje dodatkowe problemy. Użytkownik rozważał aktualizację BIOSu, co nie przyniosło poprawy. Ostatecznie, po stwierdzeniu, że karta może być uszkodzona, użytkownik zdecydował się na zakup nowej karty graficznej, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA