logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI B250 PC MATE - Nie uruchamia się z dyskami SSD M2

xrenjix 16 Paź 2017 10:13 3090 5
REKLAMA
  • #1 16760129
    xrenjix
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam kolegów.

Taki problem. Kolega ma komputer:
    CPU i5 6700
    MB MSI B250 PC MATE
    RAM CORSAIR DDR4 8GB 2400
    PS SilentiumPC Vero L2 Bronze 500 W

W takiej konfiguracji wszystko działa i jest ok. Problem zaczyna się w monecie podpięcia dysku SSD M2 SATA. Płyta nie wstaje, chodzą tylko wentylatory i mruga podświetlenie LED.

Zaktualizowałem bios do najnowszego, resetowałem bios, nic nie dało. Jego dysk na mojej płycie działa. Mój dysk z jego płytą nie działa. Wychodzi że coś jest z jego płytą nie tak, bo nie wstaje z oboma dyskami SSD M2 z jakimi została sprawdzona.

W biosie jego płyty nie znalazłem jakichś specjalnych ustawień dotyczących portu M2. Według specyfikacji dysk M2 SATA powinien działać.

Więc pytanie do was zanim odeślę płytę do morele. Czy coś trzeba na tej płycie ustawić w biosie przed podpięciem SSD M2 do płyty aby działał? Może ja coś źle robię, może ta płyta nie będzie działać z dyskami M2 SSD a ja źle czytam specyfikację.

Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 16760142
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1488
    Jeżeli pyta ma port M.2 to powinien działać ;) zobacz czy nie jest nic podłączone do portów SATA które używa M.2. Może to powodować jakiś konflikt. Zacznij może od tego żeby odłączyć wszystkie urządzenia podpięte pod SATA i wtedy zobacz czy komputer wystartuje z dyskiem M.2.
  • REKLAMA
  • #3 16760150
    xrenjix
    Poziom 22  
    No własnie ten komputer, nie ma żadnego innego urządzenia podpiętego przez SATA. W instrukcji zresztą jest których portów SATA używają oba porty M2.
  • REKLAMA
  • #4 16760159
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1488
    Sprawdzałeś obydwa porty M.2? Podaj model tego dysku. Cieszę się że ktoś tu czyta instrukcje przed założeniem tematu ;)
  • REKLAMA
  • #6 16808100
    xrenjix
    Poziom 22  
    Aktualizacja:

Płyta poszła na gwarancję, przysłali nową. Zamontowałem wszystko odpalam i to samo. Ręce mi opadły. Wyjąłem ten dysk odpala i dalej to samo, płyta nie startuje. Pierwszy egzemplarz startował normalnie bez dysku M2. A nowy ani drgnie miga i tyle.

Więc zmieniłem zasilacz. I to była przyczyna problemów. Na innym wszystko jest ok nawet z dyskiem.

Nie wiem dlaczego wcześniej zasilacz robił taki problem, że bez dysku było ok a z dyskiem już nie. Zasilacz idzie na gwarancję.
REKLAMA