logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dyski SSD 2.5 SATA 480 GB nie wykrywane na MSI PRO VDH - co robić?

dobrywujo5 08 Gru 2024 15:34 645 15
REKLAMA
  • #1 21338642
    dobrywujo5
    Poziom 2  
    Witam wszystkich! Jestem bliski poddania się, więc piszę tutaj, może ktoś z Was miał ten sam problem co ja i będzie w stanie mi pomóc.

Niedawno kupiłem dwa dyski SSD 2.5 SATA 480 GB, aby nieco rozszerzyć pamięć masową. Próbowałem podłączyć je do portów SATA 3 na mojej płycie głównej MSI PRO VDH, która ma 4 takie porty, ale bez względu na to, którego portu próbuję, nie pojawiają się one w biosie ani w zarządzaniu dyskami w systemie Windows.

Moja konfiguracja:

Płyta główna MSI b550M PRO VDH

Ryzen 7 5800x

ADATA Legend 710 1tb ssd m.2

rx 6800

Corsair 2x16gb Vegenance LPX

Win 11

Do tej pory próbowałem metodą prób i błędów zaktualizować bios, sprawdzałem wszystkie porty SATA po kolei, oczywiście podłączyłem też dysk do psu do odpowiedniego portu, mam 3 porty na peryferia w psu i wszystkie sprawdziłem. Bez względu na to co robię, żaden dysk nie pojawia się w biosie. Jedyną dziwną rzeczą jest to, że pojawia się na chwilę w zarządzaniu dyskami, gdy tylko go podłączę, ale kiedy wybieram inicjalizację, wyświetla komunikat o nieznanym urządzeniu i znika z menu dysku. Dodam jeszcze, że wszystkie rzeczy, takie jak kable zasilacz i inne peryferia są nowe, dopiero co złożony zestaw. Kable SATA nowe z zestawu od płyty głównej, zasilające z zestawu od zasilacza. Nie wiem co jest nie tak. Proszę o pomoc

Dysk SSD podłączony do złącza SATA III w obudowie komputera. Kabel zasilający podłączony do portu oznaczonego jako HDD/ODD/Peripheral na zasilaczu. Zdjęcie dysku SSD 2.5 Intenso z podłączonymi kablami zasilania i danych.
    AI: Czy próbowałeś podłączyć te dyski SSD do innego komputera, aby sprawdzić, czy są wykrywane?
    Tak, u znajomego są wykrywane.
    AI: Jaka jest marka i model tych dysków SSD?
    Intenso 480 GB SSD 2.5.
  • REKLAMA
  • #2 21338663
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam.

Jaką masz ver. BIOS-u. Może wystarczy wgrać najnowszy, czyli wykonać update BIOS-u.
  • #3 21338696
    dobrywujo5
    Poziom 2  
    Hejka, dzięki za odpowiedź, ale tak jak pisałem, BIOS już zaktualizowany. Dodam jeszcze, że to płyta MSI PRO VDH B550, bo zapomniałem dopisać.

Wersja BIOSu najnowsza ze strony producenta.

Zrzut ekranu z informacjami o wersji BIOS dla płyty głównej MSI.
  • #4 21338782
    danielczarnecki82
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Witaj. Przełącz dysk M.2 do portu M2_2, i wtedy podłącz SATA. Pozdro
  • #5 21339258
    dobrywujo5
    Poziom 2  
    O, dzięki, tego jeszcze nie próbowałem, choć przewinęło mi się coś na ten temat, że jeśli masz zajęty slot m.2, to blokuje jakieś porty SATA, jednak wydawało mi się, że nie dotyczy to tej płyty. Dysk mam włożony do slotu podstawowego z radiatorem (ten drugi slot go nie posiada) i w sumie nie przyszło mi to do głowy, że może zaistnieć taka sytuacja, że podłączenie dysku może blokować jakieś porty. Już dzisiaj tego nie będę rozkręcał, ale jutro, jak tylko to przetestuję, dam znać. Pzdr
  • REKLAMA
  • #6 21340192
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Sprawdz w BIOS-ie opcje kontrolera z IDE na "AHCI włączony." moze rozpozna Dysk SSD.

Dodano po 21 [minuty]:

Manual od strony 51.

Cytat:
    ▶▶SATA PortX/ M2_X
    Shows the information of connected SATA/ M.2 device.
    ⚠⚠Important
    If the connected SATA/ M.2 device is not displayed, turn off computer and re-check
    SATA/ M.2 cable and power cable connections of the device and motherboard

▶▶Port SATAX/ M2_X
    Pokazuje informacje o podłączonym urządzeniu SATA/ M.2.
    ⚠⚠Ważne
    Jeśli podłączone urządzenie SATA/ M.2 nie jest wyświetlane, wyłącz komputer i sprawdź ponownie
    połączenia kabla SATA/ M.2 i kabla zasilającego urządzenia i płyty głównej

i nizej

Cytat:
    ▶▶Integrated Peripherals sub-menu
    Sets integrated peripherals’ parameters, such as LAN, Wi-Fi, HDD, SSD, USB and
    audio

▶▶Podmenu zintegrowane urządzenia peryferyjne
    Ustawia parametry zintegrowanych urządzeń peryferyjnych, takich jak LAN, Wi-Fi, HDD, SSD, USB i
    audio
  • REKLAMA
  • #7 21340217
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    https://www.youtube.com/watch?v=JCTFABytrYA

Obsługiwana specyfikacja zależy od zainstalowanego procesora.

Tabela specyfikacji chipsetu AMD B550 z wyróżnionymi slotami M.2

Tabela z informacjami o slotach M.2 Key M na płycie głównej.

Instrukcja instalacji dla slotów M.2 na płycie głównej.

PCIe NVMe 3.0 x4 ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe Legend 710
    wiec powinien być podpinany do M2_2 slot.
  • #8 21340454
    dobrywujo5
    Poziom 2  
    Hejka, w końcu usiadłem do kompa i podmieniłem porty na m.2_2, niestety nic to nie dało, jest dokładnie tak samo. Nagrałem filmik z tym niezainicjowanym dyskiem, który się pojawia w disk managment, oraz zrobiłem z biosu jak to wygląda.

• #9 21340488
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 991
    ADATA Legend 710 1tb ssd m.2 nie napisze co o tej marce sądzą profesjonaliści.
    Jak masz jakąś kieszeń na m.2 po usb to go tam podłącz i zobacz czy jest sprawny.

Dodano po 2 [minuty]:

https://pl.msi.com/Motherboard/B550M-PRO-VDH/support#hdd
    Lista kompatybilnych nośników.

Dodano po 2 [minuty]:

Lista kompatybilnych dysków SSD ADATA Legend 710 M.2 na stronie obsługi MSI.

A twój dysk to który z tych?

Dodano po 2 [minuty]:

Lista kompatybilnych dysków dla płyty głównej MSI B550M PRO-VDH. Lista kompatybilnych nośników dla płyty głównej MSI B550M PRO-VDH.

Dodano po 4 [minuty]:

W biosie go widzi poprawnie.
    Spróbuj go zainicjować pod linuksem z pendraiva.(może być ubuntu i program GParted ).
    https://gparted.org/livecd.php

Dodano po 4 [minuty]:

Tu masz temat o tym modelu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4072547.html

Dodano po 2 [minuty]:

Dlaczego dysk nie chce się zainicjować?
    Powodem, dla którego nie można zainicjować dysku twardego, mogą być problemy sprzętowe, błędy dysku, takie jak uszkodzone sektory, uszkodzona tabela MBR lub ataki wirusów i złośliwego oprogramowania.

Dodano po 53 [sekundy]:

To windows 11 czy windows 10?

Dodano po 46 [sekundy]:

https://answers.microsoft.com/en-us/windows/f...hd-adata/584abc80-fd0b-466d-acf9-2f1c2235eefb
  • #10 21340546
    dobrywujo5
    Poziom 2  
    >>21340488

Nie bardzo rozumiem, ADATA to mój systemowy dysk, działa bardzo dobrze, zarówno w obydwu slotach m.2 w obecnym kompie, jak i w moim starym kompie. W kieszeni również śmiga bez żadnych problemów, prędkości też sprawdzałem, są zgodne z deklarowanymi, temperatury też ok, 40-44C zawsze w tym przedziale, także z niego jestem bardzo zadowolony, problem jest z dyskami ssd 2.5 sata, które dokupiłem.. Oczywiście nie jestem specjalistą, dlatego zwróciłem się do Was, ale wygląda na to, że przy tej płycie nie ma znaczenia do którego portu podłączymy dysk m.2, zresztą skoro na płycie są 2 porty m.2 i 4 sata3 to powinno się bez problemu dać podłączyć 2 dyski m.2 i 4 dyski sata, czyli łącznie 6. Jeśli nie wszystkie sata bo tak słyszałem, że bywają z tym problemy, to przynajmniej nie powinno być problemu z dwoma dyskami m.2, bo jaki miałoby sens montowanie dwóch takich portów na płycie głównej...

Dodano po 7 [minuty]:

>>21340488

Przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post, mówimy o zupełnie innej sprawie...
  • #12 21340583
    dobrywujo5
    Poziom 2  
    Ok, jednak lista kompatybilności MSI zapewne nie obejmuje wszystkich marek dysków, zwłaszcza że większość z nich to rebranding znanych firm. Ten Intenso, z tego co wiem, ma te same flaki co inne znane marki i działa z wszelakimi płytami MSI. Poniżej wklejam dane dysku, kontroler raczej znany i lubiany przez płyty MSI, także chyba nie tu jest problem.

Model: INTENSO SSD
    Fw : W0704A0
    Size : 457862 MB [480.1 GB]
    From smart : [SMI2259XT] [W0704A0 00] [HYNV5]
    Controller : SM2259XA bufferless
    FlashID: 0xad,0x5e,0x29,0x33,0x0,0xa0,0x0,0x0 - Hynix 3dv5-96L TLC 16k 1024Gb/CE 512Gb/die
    Channel: 2
    CE : 2
    TotDie : 8
    Plane : 4
    Die/Ce : 2
    Ch map : 0x03
    CE map : 0x11
    Inter. : 4
    First Fblock : 2
    Total Fblock : 954
    Total Hblock : 7155
    Fblock Per Ce : 954
    Fblock Per Die: 954
    Original Spare Block Count : 55
    Vendor Marked Bad Block : 0
    Bad Block From Pretest : 4

Dodano po 3 [minuty]:

Właśnie dzwoniłem do znajomego i okazuje się, że posiada płytę MSI, także podjadę do niego i podłączę go u niego, jednak wątpię, żeby to było sedno problemu..
  • #13 21342852
    danielczarnecki82
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    słuchaj a włącz hotpluga jeszcze zobaczymy czy zatrybi no i oczywiście dysk w gniazdo m2_2
  • #14 21344307
    dobrywujo5
    Poziom 2  
    Siemka, dzięki za odpowiedzi, może razem coś z tego wyrzeźbimy, jestem zdeterminowany aby rozwiązać ten problem. Byłem wczoraj u znajomego, który posiada płytę msi a pro i procesor ryzen 5 5500 oraz kartę graficzną rx 6600 i dysk ADATA legend 800, oraz jeszcze jeden ssd 2.5 512gb, do tego podłączyliśmy moje 2 dyski 480gb, wszystko wykryło, dyski śmigają, są teraz sformatowane nawet, u mnie bez zmian. Nie sprawdziłem jednak kabli od zasilania bo kolega ma inny zasilacz a kable te są podobno niekompatybilne. Z uwagi na jakieś pomniejsze problemy z tym moim zasilaczem (często dziwnie rzęzi) zamówiłem nowy aby przetestować również zasilanie.

danielczarnecki82 - włączałem hot plug z podłączonym dyskiem do m.2_2 i nic, to samo, jednak czytałem, że ten hot plug to jest jedynie opcja bezpiecznego odłączania dysku gdy komputer jest włączony i nie ma w tym przypadku znaczenia

k45i89o98j66 - zainspirowałeś mnie wpisem o procesorach i trochę pogrzebałem, dowiedziałem, się, że mój procesor obsługuje 24x lanes, (nie wiem jak to jest po polsku), czyli licząc na chłopski rozum:

karta graficzna w moim przypadku wykorzystuje 16x,
    chipset b550 4x,
    m.2_1, czyli gniazdo główne z dyskiem ADATA 710 4x

Czyli wychodzi na to, że 16x4x4x to razem 24x czyli wszystkie lanes w tej konfiguracji wykorzystywane przez cpu są już zajęte, natomiast drugie gniazdo m.2_2 wykorzystuje 4x lanes od chipsetu b550 czyli nie ma wpływu na procesor.

I tutaj rodzi się pytanie, czy gniazda sata3 a co za tym idzie dyski ssd do nich podpięte zajmują jakieś lanes dla cpu (jeśli dla cpu to logiczne by było, że nie da się podłączyć jednak, znowu, jeśli już tak, a wszystko w biosie jest na auto to powinno zmniejszyć liczbę lanes GPU na 8x i wykryć dyski) lub chipsetu b550, być może tutaj tkwi problem, ale z drugiej strony próbowałem już podpinać dysk systemowy ADATA 710 do m.2_2 i i tak nie wykrywało. :(

Dodano po 1 [minuty]:

Aha, no i żeby nie być gołosłownym :)

Zrzut ekranu BIOS-u płyty głównej MSI Click BIOS 5. Widok interfejsu BIOS lub UEFI pokazujący listę podłączonych urządzeń dyskowych.

Dodano po 20 [minuty]:

Zauważcie, że u mojego kolegi jest procek ryzen 5500, który według specyfikacji też ma 24 lanes, natomiast u niego jest karta graficzna, która wykorzystuje 8x lanes, dysk ADATA 800 4x lanes, chipset 4x lanes, czyli łącznie 16x lanes co daje 8x wolnych lanes dla samego procesora.

Może ktoś mógłby rozjaśnić sprawę ile takie dyski podłączone pod sata mają zapotrzebowania na lanes i jak je wykorzystują bo tu stanąłem.. (i może jak to po polskiemu jest, bo pewnie to głupio brzmi to lanes ;)
  • #15 21344474
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Odlacz dysk M.2, zostaw jeden Sata, zresetuj CMOS i sprawdz czy nadal nie wykrywa, wlacz tez zaawansowany widok biosu.
  • REKLAMA
  • #16 21344507
    dobrywujo5
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź, tego jeszcze nie sprawdzałem. Jutro rano spróbuję.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z wykrywaniem dwóch dysków SSD 2.5 SATA 480 GB na płycie głównej MSI PRO VDH B550. Pomimo aktualizacji BIOS-u i podłączenia dysków do różnych portów SATA 3, dyski nie są widoczne w BIOS-ie ani w systemie Windows. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym zmiany portu M.2, sprawdzenia ustawień kontrolera SATA w BIOS-ie oraz testowania dysków na innej płycie głównej, gdzie działały poprawnie. Sugerowano również sprawdzenie kabli zasilających oraz reset CMOS. Użytkownik planuje przetestować nowy zasilacz, ponieważ obecny wykazuje problemy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA