logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo x61s - wysoka temperatura, co tam siedzi, pasta czy termopad?

Piotr520 17 Paź 2017 09:22 1101 4
REKLAMA
  • #1 16762055
    Piotr520
    Poziom 24  
    Ocena: 243
    Witam wszystkich.
    Mój lenovo x61s po około 20 minutach oglądania filmu na youtube utrzymuje temperatury jak na załączonym screenie. Raczej nie wróży mu to długiego życia.
    Nie jestem pewny czy tam jest tylko pasta czy dodatkowo thermopad a nie znalazłem nic ciekawego w sieci co by rozwiało moje wątpliwości. O ile pastę posiadam to sam thermopad jeśli występuje musi mieć odpowiedni rozmiar i grubość. Przed rozkręceniem go na części pierwsze chciałbym się zaopatrzyć we wszystko co potrzebne żeby nie było zonka.
    Z góry dziękuję za pomoc.Lenovo x61s - wysoka temperatura, co tam siedzi, pasta czy termopad?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16762070
    lukasrsv
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    Najpewniej termopad. Najczęściej teraz są one stosowane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 16762079
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3917
    Witam .Na procesorze zawsze jest pasta thermopad jest na chipsecie. Rozbierz go wyczyść z kurzu wentylator chłodzenie zmień pastę i będzie ok .

Dodano po 2 [minuty]:

@lukasrsv Tam jest pasta to stary laptop.
  • REKLAMA
  • #4 16767199
    Piotr520
    Poziom 24  
    Ocena: 243
    Witam.
    Dziękuję za odpowiedzi w temacie.
    Pasta wymieniona , procesor graficzny posiada thermopad, został niestety stary. Z wymianą jest trochę delikatnej roboty, trzeba zdemontować całą płytę główną. Efekt to około 10 stopni mniej i raczej niżej będzie ciężko zejść. Dziwi mnie tylko że wentylator ciągle pracuje na 3,8tys obrotów i nie ma jakichś prędkości pośrednich tylko od razu max. Nawet w stanie bezczynności gdy nie pracuje żaden program to po rozgrzaniu procesora wentylator wchodzi od razu na te 3,8tys i pracuje ze stałą prędkością. Możliwe że te ten typ tak ma.
    Znalazłem na elektrodzie taki o to temat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2516841.html
    Jak będę miał chwilę czasu to sprawdzę czy zastosowanie takich podkładek daje jakiś efekt.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 16772801
    remi080
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Zainteresuj się programem TPFanControl, pozwala sterować pracą wentylatora w laptopach ThinkPad.
REKLAMA