logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamery IP - pytanie dot. funkcjonowania w sieci LAN

luks212 17 Paź 2017 09:53 2478 8
  • #1 16762099
    luks212
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Dzień dobry,

posiadam w firmie 27 kamer w AHD, które są podłączone do 3 rejestratorów. Podglądu dokonuje zdalnie przez oprogramowanie CMS.
    Potrzebuję jeszcze 4 kamer do pomieszczeń, w których muszę widzieć wszystkie szczegóły. Zastanawiam się nad kamerami IP w FHD.

Ale mam pytanie odnośnie funkcjonowania kamer w sieci.
    Kamery będą obsługiwane przez rejestrator IP. Zaś zdalny podgląd chciałbym mieć dalej w CMS.
    I tak:
    czy 4 kamery IP nie obciążą zbytnio mojej sieci lokalnej? (obecnie korzysta z niej około 70 komputerów, które używają zasobów LAN oraz Internetu)

Czy generalnie kamery IP wykorzystują ogólną sieć lokalną czy sygnał jest tylko i wyłącznie transmitowany do rejestratora?

Pozdrawiam
  • #2 16762150
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 642
    Z tego co napisałeś to rejestratory masz w tej samej sieci co komputery. Więc kamery też do tej samej sieci będziesz miał podpięte. Dużo zależy od samych ustawień kamer i rejestratora. Teoretycznie to nie powinny mocno obciążyć sieci. Masz sieć we firmie gigabitową? Napisz coś więcej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 16762154
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    luks212 napisał:
    czy 4 kamery IP nie obciążą zbytnio mojej sieci lokalnej? (obecnie korzysta z niej około 70 komputerów, które używają zasobów LAN oraz Internetu)

Jeżeli to będą kamery FHD czyli 2megapiksele - to bitrate z każdej kamery jest na poziomie 4-5mbit.
    Mając 4 kamery - bitrate będzie wynosił około 20mbit.

Jak masz dobry switch (gbit z wysoką przepustowością)- to nie powinno być problemu.

luks212 napisał:
    Czy generalnie kamery IP wykorzystują ogólną sieć lokalną czy sygnał jest tylko i wyłącznie transmitowany do rejestratora?

Kamery IP jak sama nazwa wskazuje, wykorzystują sieć LAN oraz protokoły komunikacji TCP/IP lub RTSP do przesyłu obrazu. Więc traktuj je tak jak każde inne urządzenie sieciowe. Jeżeli podłączysz je do swojego switcha - to będą wykorzystywały jego zasoby.
  • #4 16762158
    luks212
    Poziom 8  
    Czyli zanim obraz trafi do rejestratora, to sygnał 'przelatuje' po prostu przez główny router, tak?

Sieć jest jeszcze w standardzie 100Mbps.
  • #5 16762330
    Vytautas_YT
    Poziom 30  
    Ocena: 297
    luks212 napisał:
    Czyli zanim obraz trafi do rejestratora, to sygnał 'przelatuje' po prostu przez główny router, tak?

Tak, lokalnie do rejestratora a z rejestratora do zewnętrznej sieci gdy łączysz się aplikacją z poza swojej sieci lokalnej.
  • #6 16763013
    dawidedziu
    Zacytuję uwagę z jednego sklepu z kamerami itp.
    Cytat:
    UWAGA! W przypadku kilku kamer IP pracujących w rozdzielczości 1920 x 1080 zalecamy stosowanie sieci o przepustowości 1Gb/s.

Także, sprawdź jak to się będzie u Ciebie sprawować, ewentualnie wymienisz switcha na gigabita.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 16763031
    jpl
    Poziom 34  
    Ocena: 223
    dawidedziu napisał:
    Zacytuję uwagę z jednego sklepu z kamerami itp.
    Cytat:
    UWAGA! W przypadku kilku kamer IP pracujących w rozdzielczości 1920 x 1080 zalecamy stosowanie sieci o przepustowości 1Gb/s.

Także, sprawdź jak to się będzie u Ciebie sprawować, ewentualnie wymienisz switcha na gigabita.

I ty w to wierzysz? 😀 Przecież z powodzeniem stosuje się switched POE 8 kamerowe z 100mbit.
  • #8 16763041
    dawidedziu
    Nie chodzi mi o instalację, gdzie są tylko same kamery. Wiele razy zakładałem kamery IP w istniejących sieciach LAN i zero problemów. Tyczyło to się sytuacji w jego firmie ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 16764115
    luks212
    Poziom 8  
    Aplikacja jest zainstalowana na komputerze, który jest w danej sieci lokalnej. Nic nie wychodzi poza nią.
    Tylko switch przy kamerach wystarczyłoby wymienić czy całą sieć na gigabit?

Dalej nie rozumiem pewnej rzeczy. Mam całą sieć i główny router - załóżmy: 192.168.1.1. Mam sporo switchów oraz routerów, ale wszystko pracuje w jednej sieci.
    Czy dane kamery mam również skonfigurować pod tą sieć czy tylko rejestrator - czy to i to?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada 27 kamer AHD podłączonych do 3 rejestratorów i planuje dodać 4 kamery IP w rozdzielczości FHD. Zastanawia się nad wpływem tych kamer na obciążenie sieci lokalnej, w której działa około 70 komputerów. Odpowiedzi wskazują, że kamery IP wykorzystują sieć LAN oraz protokoły TCP/IP lub RTSP do przesyłu obrazu, co oznacza, że będą korzystać z zasobów sieci. Przy łączu 100 Mbps, bitrate z 4 kamer FHD wyniesie około 20 Mbit, co może być problematyczne, jeśli sieć nie jest odpowiednio przystosowana. Użytkownik powinien rozważyć wymianę switcha na gigabitowy, aby zminimalizować ryzyko przeciążenia sieci.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA