Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Delphi XE8 .Zamiana pozycji kursora x na piksel (memo).

rabbit2 17 Paź 2017 17:28 411 6
  • #1 17 Paź 2017 17:28
    rabbit2
    Poziom 19  

    Witam Potrzebuje jakoś zamienić pozycje kursora w komponencie 'memo' na pozycje podaną w pikselach . Mówiąc wprost , chce żeby statictext przesuwał się razem z kursorem w memo. Niestety komponent statictext przesuwam tylko w pikselach .left.
    Chciałem mnożyć pozycje kursora np *8 , ale rożne znaki przesuwają o różna odległość w pikselach , wiec po paru znakach pozycja statictext.left nie zgadza sie z pozycja kursora. Można to jakoś łatwo zamienić memo.CaretPos.x to .left ?
    . Pozdrawiam

    0 6
  • #5 18 Paź 2017 17:32
    rabbit2
    Poziom 19  

    A czy można w jakiś prosty sposób ustawić kursor w pozycji x,y na memo, po to żeby pózniej w to miejsce wstawić zawartosc stringa?

    coś na wzór memo1.pozycja x y , . ?
    Po prostu chciałbym żeby do czystego memo powstawiać w rózne miejsca kilka stringów tzn w rożne wiersze od rożnych kolumn .

    Dlaczego tak:

    Kod: delphi
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    zwraca mi współrzędne kursora a gdy chce ustawić kursor tak: memo1.CaretPos.x:=pozycja kursora x to wywala błąd ?

    Można gdzieś znaleźć opis funkcji dotyczących komponentu memo , głownie chodzi mi o operacje na tekstach w memo . W miare prosto opisane .Help z Delphi nie mogę rozkminić .

    0
  • Pomocny post
    #6 18 Paź 2017 17:43
    Dżyszla
    Poziom 42  

    Możesz przypisać cały obiekt Memo1.CaretPos := Point(x, y); Następnie przypisując do SelText wstawisz w to miejsce tekst (SelLength ustawione na 0 oczywiście, bo inaczej nadpiszesz).

    Wprost do X i Y nie przypiszesz, bo odczyt CaretPos jest tylko getterem zwracającym TPoint, a nie bezpośrednim dostępem do jakiś właściwości.

    0