logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja falownika Siemens G120 CU240E-2 DP w STARTER - pytania techniczne

bigmaster 18 Paź 2017 09:33 2679 8
  • #1 16763914
    bigmaster
    Poziom 15  
    Ocena: 91
    Cześć wszystkim,

Proszę o pomoc w konfiguracji w STARTERfalownika G120_CU240E_2_DP
    Pytania
    1. gdy przełączam kierunek obrotu silnika to kręci się on w tą samą stronę dopóki najpierw częstotliwość nie spadnie do zera żeby przejść w drugą strunę. dodam ze silnik ma hamulec

2. który parametr odpowiada za rapy.
    3. parament za E-stop stop, zatrzymanie podczas aktywacj
    4. jak zaprogramować wyjścia aby było redy i error
    5. hamulec sinika podłączyć pd inwerter? obecnie pod wyjście PLC
    6. zwiększenie obciążenia przy starcie na 150%
    7. atematyczny reset błędów
    Na razie tyle pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 16764390
    jamjampoland
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    W jakim trybie uruchomiony jest falownik?

Pytanie 2:
    Parametry p1047[0] i p1048[0] służą do ustawienia czasu rampy.

Pytanie 3:
    Czy chodzi Ci o to jak aktywować funkcje Safety na falowniku?

Pytanie 4:
    Status, które mają być wystawiane na wyjścia ustawiasz w ten sposób:

Pytanie 5:
    Hamulec możesz podpiąć pod sterownik PLC lub bezpośrednio pod falownik jeżeli masz wolne wyjścia:

Pytanie 6:
    Nie wiem o co Ci dokładnie chodzi ale zobacz opisy parametrów p1310[0], p1311[0], p1312[0], lub podczas konfiguracji silnika sam zapyta się Ciebie o niezbędne parametry

Pytanie 7:
    Czy chodzi Ci o Flying-restart?

Ogólnie polecam zaznajomić się z poniższym manualem:
    SINAMICS G120C
    Przekształtnik SINAMICS G120C
  • #3 16782978
    bigmaster
    Poziom 15  
    dziekuje za odp jamjampoland
    W jakim trybie gdzie mogę to sprawdzić? nadole foto, czy dobry tryb jest wybrany?
    Pytanie2: dziękuje
    pytanie 3
    Tak. tylko że po wciśnięciu e-stop z falownika jest zdejmowane napięcie, i zaciska się hamulec na silniku. czy trzeba coś przeprojektować?
    Pytanie4: dziękuje
    Pytanie 5
    Obecnie podpięte pod PLC można status przesłać protokołem do falownika?,
    jak zatrzymywać maszynę?
    Opis Ręczny tryb: jak maszyna się rozpędu do 50Hz(muszę przeliczyć rpm na mm/s liniowo z przekładnia czy jest na to łatwy sposób w starterze?) i wtedy zwolnię przycisk start następuje zaciśniecie hamulca, co powoduje aktywacje Tork Limit, maszyna bardzo ciężka ok: 2 ton .
    W jaki inny sposób ustawić zatrzymanie.

Pytanie 6
    chodzi mi o tak zwany "Boost" przez określony czas na początku startu możliwość przekroczeni zabezpieczania prądowego

Pytanie7:
    np error 1910(po zaniku komunikacj) trzeba wyłączyć i włączyć falownik

Nowe Pytanie 8
    Jak mogę zaczytać informacje z telegramu?

Konfiguracja falownika Siemens G120 CU240E-2 DP w STARTER - pytania techniczneKonfiguracja falownika Siemens G120 CU240E-2 DP w STARTER - pytania techniczne
  • #4 16789746
    bigmaster
    Poziom 15  
    a może zastosować sterowanie wektorowe?
    jeżeli tak jak ustawić falownik?
    Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:
    1. change P10 = 1
    2. P0096 = 0
    3. P1300 = set what do u want (should be able to change P1300)
    4. Change P10 = 0 back

A teraz nie mogę zapisac
    Dodano po 14 [godziny] 56 [minuty]:
    Po resecie Windowsa i oprogramowania udało się zapisać.
    Po zmianie parametru na 20
    nie rusza falownik miga dioda RDY
    Dodano po 10 [minuty]:
    nie zmieniłem parametru p010 na 0
    po zmianie z 1 na 0 przestała mrugać dioda:)
  • #5 16793142
    bigmaster
    Poziom 15  
    ubdate,

Po zmianie na sterowanie wektorowe silnik 0.18Kw z przekładnią 25:1 rusza 2t maszynę trochę powyżej prądu bo siega do 0.8A. (doże opory tarcia przy kocowym ruchu uszczelka gumowa)
    minimalna prędkość 3,5m/minute ok 17Hz.

Pytania które jeszcze nie rozwiązałem
    3. parament za E-stop stop, zatrzymanie podczas aktywacj
    ODP3: Czy chodzi Ci o to jak aktywować funkcje Safety na falowniku?
    3 Tak. tylko że po wciśnięciu e-stop z falownika jest zdejmowane napięcie, i zaciska się hamulec na silniku. czy trzeba coś przeprojektować? aby aktywować funkcje sefty stop? duża inercja maszyny podczas ruchu co powoduje przy zatrzymaniu e-stop załączenie 'tork limit'
    6 chodzi mi o tak zwany "Boost" przez określony czas na początku startu możliwość przekroczeni zabezpieczania prądowego << czy ta fukcja działa z sterowaniem Wektorowym.
    7. np error 1910(po zaniku komunikacji) trzeba wy łączyć i włączyć falownik << użyłem wejścia fizycznego na folowaniu
    8. Jak mogę zaczytać informacje z telegramu np run, redy ?

• #6 16804466
    bigmaster
    Poziom 15  
    Bardzo proszę o pomoc sczytać parametru r24(częstotliwość)
    Do komunikacji profy bus używam przykładowych bloków z trony siemensa
    Konfiguracja falownika Siemens G120 CU240E-2 DP w STARTER - pytania techniczneKonfiguracja falownika Siemens G120 CU240E-2 DP w STARTER - pytania techniczne

spojrzenie spojrzenie z rana w poniedziałek:)
    Blok DB10 ma już zaszyte te wartości
    Wystarczy się odwołać do adresu.

Ale co by było gdybym chał dodać jakiś parametr?
    np: p1312 (Boost)
    Załączniki:
    • 58820849_sinamics_g120_e_at_s7-300400-dp_code_v23.zip (3.84 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 16813498
    jamjampoland
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Sterowanie napędem po Profibus odbywa się poprzez odpowiedni Telegram w którym dane wymieniane są cyklicznie. Na stronie Siemensa znajdziesz opisy odpowiednich danych wymienianych przez telegram. Jeżeli chciałbyś odczytać jakiś parametr tak jak w Expert list to musisz wykorzystać komunikację acykliczną za pomocą odpowiednich komunikatów wymienianych z falownikiem. Komunikacja za pomocą Profibus przywraca się automatycznie - błąd związany z komunikacją na napędzie resetuje się poprzez wysłanie odpowiedniego bitu w telegramie. Nie mam teraz dostępu di Startera, jak tylko będę miał to postaram się pomóc.

Odnośnie pytania 3:
    Zobacz parametr p9652 - jeżeli masz ten parametr na wartość 0.00 to najprawdopodobniej hamulec zaciska się od razu po aktywowaniu funkcji bezpieczeństwa. Spróbuj dodać jakieś opóźnienie.
  • #8 17883684
    bigmaster
    Poziom 15  
    Witam ponownie.

falownik został zmieniony. i znowu walczę z konfiguracja.
    Jak włączyć sterowanie wektorowe?

silnik znowu nie ma siły dokuczyć ruchu na kocu procesu za duże tarcie gumy przy 20Hz.
    falownik nie wyrzuca zadanego alarmu.

Dodano po 17 [godziny] 52 [minuty]:

Inaczej pytanie,

Jak zwiększyć moc silnika w zakresie częstotliwości 20Hz
  • #9 17886956
    bigmaster
    Poziom 15  
    No to problem rozwiązany silnik by poduczony w Gwiazdę przest nie mia mocy.
    Nie zmienię to faktu ze obsługa startera raz na rok przyprowadza mnie o zawrót głowy.
    Żeby parametry były zapisane należy zaznaczyć w drzewie po lewej urządzenie w trybie online i wtedy zmieni parametru a po zmienię zrobić copy RAM to ROM.
    Jeżeli zrobimy Download to nie przyjmie parametrów.

Niestety trybu wektorowego nie przetestowałem skoczyła się na błędzie F7902

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat konfiguracji falownika Siemens G120 CU240E-2 DP w oprogramowaniu STARTER. Główne problemy obejmują kierunek obrotu silnika, parametry rampy, zatrzymanie awaryjne (E-stop), programowanie wyjść, podłączenie hamulca, zwiększenie obciążenia przy starcie oraz reset błędów. Użytkownicy wymieniają konkretne parametry, takie jak p1047, p1048, p9652, oraz omawiają kwestie związane z komunikacją Profibus i sterowaniem wektorowym. Pojawiają się również pytania dotyczące zwiększenia mocy silnika oraz sposobów na poprawę działania systemu w trudnych warunkach, takich jak duże tarcie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA