Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:Witam, jak mogę sprawdzić czy pompka nie jest zepsuta z użyciem multimetru?
marqqv napisał:Nie ma sensu. Możesz spróbować wymienić kondensator, gdy nie da to skutku, to pompka do wymiany.Możesz ją wykręcić z układu i spróbować chwilowo na sucho . Może stała długo i brud się osadził; wystarczy po rozebraniu przeczyścić .
stanislaw1954 napisał:Nie ma sensu. Możesz spróbować wymienić kondensator, gdy nie da to skutku, to pompka do wymiany.
mariusz999 napisał:Śrubę widać już odkręciłeś. To co widać w środku z nacięciami to oś wirnika. Jeśli nie można swobodnie obrócić wirnika to niestety lecz czeka cię rozebranie tej pompki i dokładne czyszczenie środka ze złogów które ją zablokowały. Ten typ naprawdę rzadko się palił. Najczęściej właśnie padał kondensator i blokowało je. Przy rozbieraniu musisz uważać na uszczelnienie by go nie uszkodzić, także by nie rozdzielić osłony uzwojeń, następnie bieżąca woda i pędzel. Do delikatnego doczyszczenia możesz użyć gąbki ściernej (takiej jak do czyszczenia rurek miedzianych). Potem tylko złożyć i powinno chodzić. Wyjątkowo rzadko zdarza się by uszkodzeniu uległ zespół przełącznika, przecież nie bawimy się nim tylko raz nastawiony i koniec.
mariusz999 napisał:Tak jak na filmie pokazano wirnik powinien swobodnie wyjść. U ciebie teraz trzeba najlepiej za pomocą prasy wycisnąć wirnik. Niestety dość mocno będzie to zapieczone i będzie istnieć ryzyko uszkodzenia płaszcza. Spróbuj użyć jakiegoś środka penetracyjnego by ułatwić wysunięcie wirnika. Po wyjęciu jak wspominałem mycie i czyszczenie wszystkiego aż zacznie swobodnie obracać się. Pamiętaj by nie użyć niczego co jest bardzo ostre i uszkodziło by powierzchnię płaszcza. Po wszystkim poskładaj i będzie śmigać.