logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar natężenia światła, Jak wykonać?

ROSOMAK7 22 Paź 2017 11:09 5202 4
REKLAMA
  • #1 16771317
    ROSOMAK7
    Poziom 15  
    Ocena: 70
    Witam, potrzebuję wykonać pomiar natężenia oświetlenia w kilku obiektach, konkretnie są to lokale usługowe w galerii, więc moje pytanie jest następujące, skąd wziąć protokół...? w który wpiszę wyniki z dokonanego pomiaru i jakie są wymagane wartości do tego typu pomieszczeń? Czy ewentualnie ktoś, mógłby mi takie protokoły podesłać? Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16771368
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 425
    ROSOMAK7 napisał:
    .....skąd wziąć protokół...? w który wpiszę wyniki z dokonanego pomiaru i jakie są wymagane wartości do tego typu pomieszczeń?

Protokoły z pomiarów oświetlenia można znaleźć w Internecie, ale są to same wzory, mogą się przydać ale najpierw należy zapoznać się z normą:
    PN-EN 12464-1 Światło i oświetlenie. Oświetlenie miejsc pracy. Miejsca pracy we wnętrzach.
    Gdzie jest podany wykaz wymagań oświetleniowych dla konkretnych miejsc pracy. Dotyczy to między innymi eksploatacyjnego natężenia oświetlenia, granicy oceny olśnienia czy wskaźnika oddawania barw.
    Należy znać zakres prac. Być może chodzi o sprawdzenie eksploatacyjne samego natężenia oświetlenia powierzchni wspólnych w galerii handlowej np. strefa sprzedaży - min. 300 lx.
    Nie wszystko można wykonać zwykłym luxomierzem przy pełnym badaniu warunków oświetlenia światłem sztucznym.
  • REKLAMA
  • #3 16771459
    ROSOMAK7
    Poziom 15  
    Tylko że nigdzie nie mogę znaleźć pustych wzorów, może ktoś mógłby podać linka, skąd można takowe pobrać? Prawdopodobnie chodzi o natężenie światła na stanowiskach pracy, w małych lokalach typu, komis z telefonami, salonik z grami, itp.
  • REKLAMA
  • #5 16771574
    ROSOMAK7
    Poziom 15  
    Dzięki za pomoc, zamykam.
REKLAMA