logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston CLAS EVO 24 FF - kod błędu 1 08

tylo2 22 Paź 2017 22:10 9954 5
REKLAMA
  • #1 16772986
    tylo2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam.
    Podczas spuszczania wody z instalacji, piec był w funkcji CWU. Funkcja CO została wyłączona.
    Po spuszczeniu wody z instalacji, podczas próby włączenia CWU nie podał ciepłej wody. Na wyświetlaczu błąd 1 08, którego nie ma w instrukcji. Reset nic nie dał, odłączenie spod napięcia na kilka minut powoduje start pieca przy braku żadnych komunikatów na wyświetlaczu. Gaśnie po 2 minutach, wyrzuca błąd 1 08.
    Przy zamkniętych zaworach CO piec nie odpala. Otwarcie zaworów CO, przy puszczeniu ciepłej wody, uruchamia piec, ale gaśnie po 2 minutach i wyrzuca błąd 1 08
    Co robić?
  • REKLAMA
  • #2 16773069
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1056
    Witam.
    Przede wszystkim nie wolno próbować uruchamiać kotła nawet tylko na CWU przy spuszczonej wodzie z układu CO! Grozi to bardzo poważnymi uszkodzeniami kotła, a nawet jego całkowitym ziszczeniem!
    Na początek zalać układ CO wodą, otworzyć zawory na układ CO, odpowietrzyć, i spróbować ponownie, czy kocioł działa poprawnie.
    Błąd 108 oznacza zbyt niskie ciśnienie wody w obwodzie CO w kotle.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 16805349
    tylo2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    DZIĘKUJĘ za pilne OSTRZEŻENIE, dzięki któremu nie doprowadziłem do zniszczenia pieca.
    Po napełnieniu instalacji wodą do odpowiedniego ciśnienia- wszystko ruszyło, błąd zniknął.
    Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
    Tylo
  • REKLAMA
  • #4 20876067
    chester_78
    Poziom 5  
    Witam.Mam pytanie zwiazane z ciśnieniem wody. Zauważyłem nieszczelności w układzie CO. Kocioł wyrzucał co jakiś czas błąd 108. Dopuściłem wody do układu i ciśnienie na manometrze jest teraz 1.5 bara ale lekkie kapanie z rury CO pozostało. Jednak jest tak minimalne że ciśnienie jest ok ale mam inny problem. Po odkreceniu CWU nadal wyrzuca bład 108 i leci zikna woda. Czy cisnienie na obiegu CO ma związek z ciśnieniem CWU ?
  • REKLAMA
  • #5 20876673
    madyd
    Poziom 19  
    Ocena: 88
    Ciśnienie w układzie CO i CWU jest jedno. Jest to układ zamknięty. Rozumiem że jest to kocioł 2 funkcyjny. I po odkręceniu ciepłej wody w kranie powinien odpalić i ogrzewać wodę. A co się dzieje po odkręceniu kranu? Pojawią się błąd 108? A Ciśnienie na manometrze jaką ma wartość w tym czasie?
  • #6 20876693
    chester_78
    Poziom 5  
    Witam.
    Jak odkrecam wode w kranie to wywala błąd 108 ale nke za każdym razem i raz wode grzeje raz nie. Przy CO z kolei wywala bledy brak płomienią albo zdmuchniecie płomienia albo też 108 czyli niskie ciśnienie. Jak poszedłem do piwnicy do pieca to zauważylem na dwóch złączkach pex kropelki wody a w kotle slychać bulgotanie takie że aż w kominie dudni.
    Tydzień temu instalator wymieniał mi rury od kotła do rozdzielacza z 20 na 32 i tak pozaciskał kolanka że cieknie. Już do niego pisałem i jutro ma przyjechać i to poprawić.
    Musiałem juz 2 razy dopuszczać wody do kotła bo ciśnienie spadło poniżej 1 bara. Zapewne nałapał tyle powietrza że świruje i wywala różne błedy i stąd też pewnie to bulgotanie.
    Pytanie zadałem bo na początku zastanawiałem sie co ma wspólnego ciśnienke w układzie CO z wywalaniem błedu przy używaniu CWU ale jest tak jak napisałeś.
REKLAMA