logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kompilator do Pascala dla początkującego? FAQ i dokumentacja

budgieda 07 Sie 2005 19:57 3524 4
REKLAMA
  • #1 1714774
    budgieda
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    jestem poczatkujacy w pascalu ,podajcie jakis dobry kompilator ew,jakies faqi i pliki doc.. dzieki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1714813
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Free pascal [nie wiem czy dobrze napisalem] - kompilator

www.4programmers.net - tam znajdziesz wszystko dot. pascala

pzdr.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1732135
    centipede
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam, ja testowałem 3:
    *Turbo Pascal 7.0 - nie nadaje się do windowsa, programy w nim pisane są bardzo wolne i zawierają trochę błędów

*Free Pascal - programy mają bardzo duże rozmiary, niektóre nawet ponad 100 kB, pozatym u mnie NIE kompiluje się większość przykładów, co wg mnie jest skandalem

*Virtual Pascal - według mnie nie ma lepszego wyboru, kompilator jest bardzo dobry, ale także bardzo mało znany, pisze programy mocno powiązane z windowsem, w pełni korzystające z bibliotek systemowych. Ponadto umożliwia kompilowanie pod różne systemy operacyjne. Programy kompilowane w "VP" są do 5 razy mniejsze niż kompilowane we Free Pascalu. Do VP jest dołączona masa przykładów także do programów okienkowych korzystających z WINAPI, oraz open GL, wszystko ładnie odrazu działa i nie ma potrzeby nic doinstalowywać.

Pozdrawiam.
  • #5 1732234
    Piroman1024
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Ja tam bym polecał Delphi(też Pascla tylko od razu okienkowy).
    Łatwo się w tym środowisku nauczyć objektowego pisania i wszystko od razu na tacy.
    Po co dzisiaj się męczyć z np.Turbo Pascalem skoro i tak się będzie trzeba przesiąść na jezyki 4-ego poziomu.
    Byle jaka książka (nawet 100 stronnicowa) tłumaczy co to są komponenty jak ich uzywać itd.
    Jak już Pascal to ja stanowczo polecam Delphi dowolną wersję PE(Personla Edition) - jest darmowa i zamieszczana często na płytach dołączanych do czasopism.
REKLAMA