logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra 1.6 i 1992r instalacja BRC - mały problem

SzNorek 07 Sie 2005 19:58 2964 6
REKLAMA
  • #1 1714776
    SzNorek
    Poziom 10  
    Witam

Mój ojciec założył w naszym samochodzie instalcję gazową (LPG).
    - elektrozawór gazu RIVER
    - wielozawór gazu BRC Europa
    - obudowa wielozworu BORMECH tor.
    - reduktor / parownik TECNO 100kW
    - system wtrysku lub kontroli Lambda: Mini Lambda

Od samego początku mieliśmy z instalacją niewielkie problemy zaczeło się od tego że gazownik jej nie wyregulował dobrze i samochód spalał około 14 l gazu :/. Oki po regulacji pokazali takie pokrętło( sorki nie mam cyfry wiec nie pokaże) no i jak tym się skeci to spala mniej. Układ ponoć był regulowany na komputerze. Jednak samochód ma pewną przyapdłość przy jeździe około 60 km/h IV biegiem lubi lekko szarpać silnikiem co jest odczówalne w jeździe i tak samo się dziej gdy jedzie się V biegiem przy prędkości około 85 km/h. Wymieniliśmy już przewody zapłonowe od świec i same świece na NGK V-line (zostały założone jakieś zwykłe do OPLA w każdym razie nie ISKRY i GM bo na tych jeździliśmy). Zastanawiam się czy nie wymienić świec na ŚWIECE LPG ISKRY albo trójelektrodowe (kobieta w sklepie mówiła że niczym sie one nie różnią od zwykłych - ale czy napewno ??
    Spala teraz około 8,5-9 l gazu na 100km w trasie, a w warunkach miejskich 11l.
    W każdym razie szukamy przyczyny tej sytuacji z góry dziękuje za wszelką pomoc :). Mam jeszcze jedno pytanie ile ten samochód powinien spalać przy instalacji LPG (samochód ma przejechane 150 tys km)i czy ta instalcja w tej konfiguracji elementów jest dobra?

[/b]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1715209
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Mini lambda to nie komputer-to kawał ściemy niby działa ,ale wcale nie działa to jak "kruciak" reduktor brc może być ale eco od tecno jest zdecydowanie lepszy-a szarpanie to pewnie z przebicia lób słabej iskry świece NGK -są bardzo dobre ,a co do przewodów to tylko oryginał BERU.A co do spalania to zależy kto jak jeżdzi.
  • REKLAMA
  • #3 1715598
    SzNorek
    Poziom 10  
    Heh jeżdrze spokojnie.:) Czyli świec mam nie wymieniać ewentualnie dorwać nowe kabelki. Zadam drobne pytanko co to jest "kruciak" oraz czy gazownik nie zdar z nas kasy zakładając nam tą instalację w grudniu za 1800 zł ??
  • REKLAMA
  • #4 1723269
    faziczek_r
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    to duża kasa jak za to ,a kruciak to instalacja regulowana śrubeczką odkręcasz- przykręcasz i jeżdzisz.Komp ma regulować dawkę gazu zgodnie z wskazaniami sondy i tps a twój komputer robi to tylko teoretycznie.
  • REKLAMA
  • #5 1723627
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Miałem taki objaw w Astrze 1.4. Pomogła regulacja. Za uboga mieszanka na średnich obrotach. A przy nagłym naciśnięciu gazu, prawie nie chciał jechać.
  • #6 1723709
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Wg mnie to troche z ciebie zdarl bo taka instalacja kosztuje zdecydowanie mniej. Przy sprawnym silniku, swiecach i kablach i dobrze wyregulowanej instalacji samochod srednio spala okolo 20% wiecej gazu niz paliwa przy tym samym obchodzeniu sie z pedalem gazu. Sa tacy ci twierdza ze pedal gazu w podlodze i pali im tyle samo lub mniej gazu niz benzyny tylko tym sie nie da inaczej jezdzic jak z pedalem w podlodze.
    Pozdrawiam
  • #7 1724993
    SzNorek
    Poziom 10  
    witam dzięki za odpowieź:) samochód dam do regulacji do serwisu w Bolesławcu, bo jestem teraz we Lwówku Śląskim:)
    Teraz jeszcze jedno pytanie mini lambda oszukuje komp samochodu na podstawie wskazań sądy lambda i tps (otwarcie przepustnicy). Zatem co i w jaki sposób steruje silniczkiem krokowym przed mikserem?? I jak sterowanie odbywa się przy zwykłej pracy na benzynie?? Poprostu jestem ciekawy pracy całego układu. Ewentualnie byłbym wdzięczny za jakiś link, ewentualnie jakiś pdf jak to wszystko działa - LPG bo przeglądając posty na elektrodzie delikatnie mówiąc nabyłem się wiedzy, ale troszke chaotycznej. :D. mój mail krzysztofkuzmicki(_at_)op.pl
    Jeszce jedno samochód zimny zapala na benzynie lepiej niz ciepły :/.

Z góry dzięki

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Opel Astra 1.6 z 1992 roku zainstalowano instalację LPG z komponentami: elektrozawór gazu RIVER, wielozawór BRC Europa z obudową BORMECH, reduktor/parownik TECNO 100kW oraz system Mini Lambda do kontroli wtrysku i lambda. Po montażu występują problemy z wysokim zużyciem gazu (około 14 l) oraz szarpaniem silnika przy prędkościach około 60 km/h na IV biegu i 85 km/h na V biegu. Wymieniono świece na NGK V-line oraz przewody zapłonowe, jednak problem częściowo pozostał. Mini Lambda nie jest pełnoprawnym komputerem sterującym dawką gazu, a regulacja instalacji odbywa się często manualnie za pomocą tzw. "kruciaka" (śrubki regulacyjnej). Zalecane jest stosowanie oryginalnych przewodów zapłonowych BERU dla lepszej iskry. Koszt instalacji LPG za 1800 zł uznano za wysoki. Problemy mogą wynikać z nieprawidłowej regulacji mieszanki gazowej, która powinna być dostosowana do wskazań sondy lambda i TPS. Silnik zimny lepiej zapala na benzynie niż ciepły. Planowana jest regulacja instalacji w serwisie specjalistycznym. Dyskusja porusza także zagadnienia sterowania silniczkiem krokowym przed mikserem oraz różnice w pracy układu na benzynie i LPG.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA