Witam
Mój ojciec założył w naszym samochodzie instalcję gazową (LPG).
- elektrozawór gazu RIVER
- wielozawór gazu BRC Europa
- obudowa wielozworu BORMECH tor.
- reduktor / parownik TECNO 100kW
- system wtrysku lub kontroli Lambda: Mini Lambda
Od samego początku mieliśmy z instalacją niewielkie problemy zaczeło się od tego że gazownik jej nie wyregulował dobrze i samochód spalał około 14 l gazu :/. Oki po regulacji pokazali takie pokrętło( sorki nie mam cyfry wiec nie pokaże) no i jak tym się skeci to spala mniej. Układ ponoć był regulowany na komputerze. Jednak samochód ma pewną przyapdłość przy jeździe około 60 km/h IV biegiem lubi lekko szarpać silnikiem co jest odczówalne w jeździe i tak samo się dziej gdy jedzie się V biegiem przy prędkości około 85 km/h. Wymieniliśmy już przewody zapłonowe od świec i same świece na NGK V-line (zostały założone jakieś zwykłe do OPLA w każdym razie nie ISKRY i GM bo na tych jeździliśmy). Zastanawiam się czy nie wymienić świec na ŚWIECE LPG ISKRY albo trójelektrodowe (kobieta w sklepie mówiła że niczym sie one nie różnią od zwykłych - ale czy napewno ??
Spala teraz około 8,5-9 l gazu na 100km w trasie, a w warunkach miejskich 11l.
W każdym razie szukamy przyczyny tej sytuacji z góry dziękuje za wszelką pomoc
. Mam jeszcze jedno pytanie ile ten samochód powinien spalać przy instalacji LPG (samochód ma przejechane 150 tys km)i czy ta instalcja w tej konfiguracji elementów jest dobra?
[/b]
Mój ojciec założył w naszym samochodzie instalcję gazową (LPG).
- elektrozawór gazu RIVER
- wielozawór gazu BRC Europa
- obudowa wielozworu BORMECH tor.
- reduktor / parownik TECNO 100kW
- system wtrysku lub kontroli Lambda: Mini Lambda
Od samego początku mieliśmy z instalacją niewielkie problemy zaczeło się od tego że gazownik jej nie wyregulował dobrze i samochód spalał około 14 l gazu :/. Oki po regulacji pokazali takie pokrętło( sorki nie mam cyfry wiec nie pokaże) no i jak tym się skeci to spala mniej. Układ ponoć był regulowany na komputerze. Jednak samochód ma pewną przyapdłość przy jeździe około 60 km/h IV biegiem lubi lekko szarpać silnikiem co jest odczówalne w jeździe i tak samo się dziej gdy jedzie się V biegiem przy prędkości około 85 km/h. Wymieniliśmy już przewody zapłonowe od świec i same świece na NGK V-line (zostały założone jakieś zwykłe do OPLA w każdym razie nie ISKRY i GM bo na tych jeździliśmy). Zastanawiam się czy nie wymienić świec na ŚWIECE LPG ISKRY albo trójelektrodowe (kobieta w sklepie mówiła że niczym sie one nie różnią od zwykłych - ale czy napewno ??
Spala teraz około 8,5-9 l gazu na 100km w trasie, a w warunkach miejskich 11l.
W każdym razie szukamy przyczyny tej sytuacji z góry dziękuje za wszelką pomoc
[/b]