logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS Powercom BNT-500AP - Dzwięk przerywany, mruga dioda, przełącza przekaźnik

Gabor 29 Paź 2017 17:58 1356 2
  • #1 16787660
    Gabor
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Mam UPS-a Powercom BNT-500AP po podłączeniu do sieci włącza się, świeci zielona dioda.
    Jeżeli podłączymy na wyjściu cokolwiek (nawet sam kabel bez urządzenia) zaczyna migać dioda i wydaje dźwięk przerywany i cały czas przełącza przekaźnik.
    Jeżeli odłączę kabel sieciowy zaczyna pracować w trybie zasilania bateryjnego (nie skacze przekaźnik), dioda miga wydaje dzwięk, słychać prawdopodobnie jakąś przetwornicę - lekko piszczy, na wyjściu jest napięcie.
    Podłączałem na początku lampę nocną z led. Po podłączeniu laptopa z zasilaczem (myslałem że większe obciążenie jest potrzebne) trochę przydymił - odłączyłem go i już nie podłączam większego obciążenia. Tak poza tym sytuacja bez zmian.
    UPS przeleżał parę lat, wcześniej był sprawny. Akumulator wymieniony. 13V po "obciążeniu" wiatrakiem komputerowym trzyma napięcie.
    Co z UPS-em może być nie tak?
    Podsumowując:
    1.Dziwi mnie zachowanie po podłączeniu kabla do wyjścia - skaczący przekaźnik.
    2. Dlaczego zaczął się fajczyć po podłączeniu obciążenia w postaci laptopa/zasilacza laptopa.
  • #2 16992508
    matryc_elek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Bardzo podobnie miałem z modelem BNT-600. Pomogła wymiana elektrolitów ponieważ sporo utraciły pojemności, także sprawdź kondensatory zwłaszcza przy LM317
  • #3 16992727
    Gabor
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Dzięki ! Kupiłem inny, tego sprawdzę jak będę miał czas albo komuś oddam.
REKLAMA