logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung CLP-315 - Poziome paski na wydruku po długim nieużywaniu, bęben OPC

Balzat 31 Paź 2017 14:40 5049 8
REKLAMA
  • #1 16791603
    Balzat
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Mam dwie identyczne drukarki Samsung CLP-315
    Przez około rok stały nieużywane, wcześniej były w 100% sprawne.
    Wczoraj jedną podłączyłem i na wydruku pojawia się poziomy pasek jak na zdjęciu poniżej.

Podłączyłem drugą drukarkę i też drukuje z paskiem ale mniejszym.

Na bębnie OPC jest ślad który odpowiada tym paskom. Przeczytałem w internecie że najprawdopodobniej na bębnie odcisnął się ślad od listwy zgarniającej.

Czy da się coś z tym zrobić? Po jakimś czasie może ten odcisk się wyrówna?

Zdjęcie bębna

Powierzchnia bębna jest w tym miejscu gładka, próbowałem przemyć izopropanolem ale nie ma zmian.

Obie drukarki wydrukowały poniżej 1500 wydruków
  • REKLAMA
  • #2 16791731
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Obawiam się że bez wymiany bębna się nie obejdzie ... Takie wżery mają raczej trwały charakter .

C.
  • #3 16791733
    Balzat
    Poziom 14  
    Kurde, drukarki technicznie prawie jak nówki z małym przebiegiem i takie coś od nieużywania...
    Zawsze się tak dzieje jak się dłużej laserówki nie używa?
  • REKLAMA
  • #4 16792201
    Prooomil
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Drukarka laserowa może stać dłuuugo nieużywana i nic jej nie będzie. A jeżeli już to bardziej obawiałbym się odkształcenia wałka dociskowego w fuserze bo takie przypadki już nie raz widziałem.
    Sprawdź czy nie widać czegoś na pasie transferowym zanim zabierzesz się za wymianę bębna.
    Piszesz, że masz dwie identyczne drukarki więc przekładaj po kolei sekcje i dojdziesz do tego co stwarza problem.
  • #5 16792263
    Balzat
    Poziom 14  
    Właśnie w ten sposób sprawdzałem. Po przełożeniu bębna zmienia się skaza na taką jaka była w drugiej drukarce.
    Zauważyłem również że przy wydrukowaniu całej czarnej strony w tym miejscu gdzie jest skaza obraz jest niezadrukowany, tak jak by bęben w miejscu uszkodzenia ładował się odwrotnym ładunkiem niż powinien.

Przewinęło mi się przez ręce już trochę drukarek laserowych i nigdy nie miałem podobnego problemu po dłuższym przestoju.
  • REKLAMA
  • #6 16792285
    Prooomil
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Żeby na 100% przekonać się czy to wina bębna czy pasa wydrukuj jeszcze raz czarną stronę i wymuś zakleszczenie podczas druku jak już kartka wejdzie na bęben. Po jego wyjęciu zobaczysz czy na powierzchni bębna brakuje toneru w miejscu, które powoduje skazę. Jeśli cała powierzchnia bębna będzie pokryta tonerem sprawdź w ten sam sposób pas.
  • #7 17991563
    brudka77
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    No i udało Ci się usunąć ten pasek?
    Pytam bo mam podobny, trochę miej widoczny.
    Kupiłem używaną drukarkę i widać też stała jakiś czas, bo na bębnie był zaschnięty czarny toner - taki pasek od listwy.
    Widać bęben na długi czas zatrzymał się w tym miejscu.
    Usunąłem go bo on odbijał na kartce ślad, teraz już jest czysty - ale jeszcze ślad na wydrukach choć mniejszy to jednak się pojawia.
    Pytanie czy po iluś tam wydrukach zniknie?
  • REKLAMA
  • #8 17992032
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    brudka77 napisał:
    czy po iluś tam wydrukach zniknie?
    Jeżeli powierzchnia bębna nie jest mechanicznie uszkodzona, to będzie się systematycznie zmniejszał. Nikt nie wywróży, jak szybko i czy ślad zaniknie.
  • #9 17992158
    Balzat
    Poziom 14  
    Drukarki w której ślad był mniejszy używałem i z czasem ślad się zmniejszał. Po jakimś czasie zaczął być praktycznie niezauważalny.
    Druga stoi nieużywana, co jakiś czas ją uruchomię i coś wydrukuję ale ślad się nie zmienia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z drukarkami Samsung CLP-315, które po długim nieużywaniu zaczęły drukować z poziomymi paskami. Obie drukarki, mimo niskiego przebiegu, wykazują ślady na bębnie OPC, co sugeruje, że mogły one odcisnąć się od listwy zgarniającej. Użytkownicy dyskutują o możliwości usunięcia problemu, wskazując na konieczność wymiany bębna, a także sugerując sprawdzenie pasa transferowego. Wskazano, że w przypadku braku mechanicznych uszkodzeń, ślady mogą z czasem się zmniejszać, ale nie ma gwarancji, że znikną całkowicie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA