logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

seat Alhambra 99r. - Jak wyminić łożyck mcpersona?

zager123412 02 Lis 2017 20:55 1179 8
REKLAMA
  • #1 16797107
    zager123412
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    witam mam problem mianowicie czeka mnie wymiana łożyska mcpersona i kompletnie nie wiem z czym to się je gdzie i co odkręcić w którym miejscu znajduje się to łożysko na co uważać itp. więc prosił bym o pomoc w wykonaniu tego zadania.
    Ps:szukałem na forum i nie znalazłem nic co by mi w tym pomogło.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16797135
    misiekts
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    Zdejmujesz koło, odkręcasz zacisk, odkręcasz końcówke drążka kierowniczego ( wskazany pneumat ), wyciągasz tarczę z piastą na zewnątrz. Po czym odkręcasz amortyzator od zawieszenia ( dolna część, dwoe śruby ). Później odnajdujesz pod podszybiem śrubę, która mocuje amortyzator od góry i odkręcasz ( najlepiej pneumatem ).
    Później mc person na stół, ściagacz do spyny. Odkręcasz górną nakrętke i masz łożysko w dłoni. Montaż odwrotnie.
    Ahhh, zanim cokolwiek zaczniesz, poproś kogoś aby trzymał wciśnięty hamulec, a ty odkręć nakrętke trzymającą łożysko koła. Zaopatrz się w długą rurę, jako przedłużenie dźwigni.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 16797213
    zager123412
    Poziom 2  
    czyli trzeba odkręcić półoś ,łącznik stabilizatora, końcówke drążka , wahacz i tą śrubę u góry pod maską.szykuje się ciężka praca zwłaszcza że śruby pewnie od nowości nie ruszane...
  • #4 16797235
    misiekts
    Poziom 17  
    no niestety, trzeba zakasać rękawy ;)
    Odrdzewiacz i pneumat i do roboty :)
  • REKLAMA
  • #5 16797357
    zager123412
    Poziom 2  
    Brak mi pneumata,tylko przydomowy zestaw narzędzi będzie dużo kombinatorki ;). Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 16797498
    misiekts
    Poziom 17  
    więc długa rura i młotek. :)
    Ostrożnie, z górną nakrętką. Najlepiej doszlifować sobie klucz na trzpień i oczkowym nakrętke odkręcać jak nie ma pneumata. Swoją drogą, to co zaoszczędzisz, wartonwydać na np eleltryczny klucz w sklepie na J. :)
  • #7 16797816
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    Akurat w tych autach pneumatem się nie dojdzie od góry bo górna poduszka schowana jest dość głęboko w nadwoziu, z 15 centymetrów w górę nad nakrętką jest już przednia szyba . Typowo stoi tam woda i nakrętkę po kilku latach ciężko ruszyć -jak amortyzator do wymiany to można złapać jakimś kluczem do rur za tłoczysko a druga osoba kręci dobrym kluczem sześciokątnym z góry, gorzej jak amortyzator ma ocaleć a ma już swoje lata.
  • #8 16798380
    misiekts
    Poziom 17  
    nakrętkę amortyzatora odkręcamy oczywiście na zewnątrz :)
  • #9 16798462
    zager123412
    Poziom 2  
    amorek zostaje więc będzie trzeba wyposażyć się w dobry klucz oczkowy wd 40 i imbusa (czy co tam jest )...

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana łożyska McPhersona w Seacie Alhambrze z 1999 roku wymaga kilku kroków. Należy zdjąć koło, odkręcić zacisk, końcówkę drążka kierowniczego oraz wahacz. Następnie trzeba odkręcić dolną część amortyzatora i zlokalizować górną śrubę mocującą amortyzator pod podszybiem. Wymagana jest także pomoc drugiej osoby do przytrzymania hamulca podczas odkręcania nakrętki łożyska koła. W przypadku braku narzędzi pneumatycznych, zaleca się użycie długiej rury jako przedłużenia dźwigni oraz młotka. Użytkownicy podkreślają, że górna nakrętka amortyzatora może być trudna do odkręcenia z powodu korozji i głębokości umiejscowienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA