Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother MFC-J625DW - rozmywa obraz, na części kartki

adam_xx 03 Nov 2017 15:53 645 7
    adam_xx
    Level 18  
    Witam
    mam problem z drukarką Brother MFC-J625DW a mianowicie dziwnie rozmywa obraz na kartce poniżej na foto właśnie jej przypadłość
    zdarza się to często ale nie na każdej kartce o powiedziałbym że losowo. Rolki prowadnice dociski czyste pozycjonery też ok. Nie mam już na nią pomysłów może coś podpowiecie co przeoczyłem.

Brother MFC-J625DW - rozmywa obraz, na części kartki
    janusz2k
    Level 14  
    Zakładam, że kartka była drukowana wzdłuż szerokiej krawędzi. Jeśli tak, to będzie to brudny encoder, czyli bezbarwny pasek umieszczony w poprzek komory, gdzie porusza się karetka. Sądzę, że zabrudził się smarem.
    Dla rozpoznania: ma szerokość ok 5mm. Należy go ostrożnie przetrzeć np spirytusem izopropylowym. Ma strukturę kliszy fotograficznej, więc ostrożnie z rozpuszczalnikami typu pianka!
    adam_xx
    Level 18  
    Drukarka ma format max A4 więc nie może inaczej być drukowane. Jeśli chodzi o encoder jest czysty i on jeśli by powodował błąd to na każdym wydruku a nie co kilka kartek (losowo).
    Zajmuje się serwisem więc można pisać nazwami technicznymi wiem o czym będzie pisane. Mi to bardziej podchodzi pod jakąś pękniętą zębatkę lub coś z napędem silnika
    przy takim błędzie słychać jakieś świsty podobny do charakterystycznego pobierania kartki przez drukarki atramentowe brother.
    janusz2k
    Level 14  
    Mój błąd: nie sprawdziłem, że to drukareczka A4!
    Taki dziwny objaw sugeruje mi, że może karetka wpada w jakieś rezonanse.
    Choć przesunięcia są strasznie duże, jakby pionowy ruch kartki występował także w czasie druku. Zakładam, że encoder pionowy (tarcza z lewej strony) jest czysty-choć nie wyobrażam sobie jego wpływu na taki objaw.
    Jeśli chodzi o pęknięte zębatki, to w Brotherach spotkałem się tylko z taką - umieszczoną na osi wałka po prawej jego stronie, ale wpływała ona chyba tylko na ładowanie kartek.
    Reasumując: nie mam pomysłu, co może być przyczyną, niestety.
    Można jeszcze poobserwować drukowanie, gdy drukarka na zdjętą obudowę a skaner jest "odłożony" z boku - może coś się nasunie na myśl
    adam_xx
    Level 18  
    Zaobserwowałem że podczas druku jak to się dzieje zaczyna głupieć wałek napędowy tez z bocznym pozycjonerem głowicę wykluczam.
  • Helpful post
    janusz2k
    Level 14  
    Czyli boczny (obrotowy) pozycjoner porusza się w czasie przesuwu karetki?
    Na pewno nie jest on brudny, albo sam czujnik?
    Jeszcze pozostaje uszkodzone sterowanie z płyty tego silnika, ale raczej objaw byłby na stałe.
    Rozwiązanie ostateczne (prócz złomowania) to zakup takiej drukarki z uszkodzoną głowicą ;)
    nakskovnakskov
    Level 12  
    mam 625 bez glowicy mozna przelozyc :)
    adam_xx
    Level 18  
    Już problem rozwiązany okazało się że na pozycjonerze bocznym była skaza widoczna pod lupą dwa małe punkty po wymianie pozycjonera jak na razie jest ok wiec chyba mamy przyczynę. Dzięki za udział z rozwiązaniu problemu.