byrek napisał: elektryk1e napisał: najlepiej byloby do tego wykorzystac aparature do sterowania. odbiornik i nadajnik. a nadajnik troche przerobic. W nadajniku sa potencjometry. nalezaloby zastapic je czyms innym. musialbys dorwac schemat takiego nadajnika.
Bzdura. Czytając takie odpowiedzi odnoszę wrażenie, że obsiadło Cię stado trolli. Do sterowania drogą radiową przez rs232 wykorzystać możesz moduł RFM.
Moduły takie mają od jednej strony sygnały cyfowe (RX/TX) a z drugiej antenę na 432MHz. Zasięg do 100m. Kosztuje toto grosze (ok 30-40pln) i jest wielkości 50gr (jakby ci zależało na małych gabarytach i wadze). Prędkość transmisji - 115200. Odpowiednio to oprogramowując możesz zrobić nawet całą sieć autek

Jeżeli cię to interesuje, to więcej znajdziesz na www.gamma.pl
Bzdura. powinieneś pomyśleć o technologi Bluetooth to nowocześniejsze rozwiązanie. Poza autem będziesz mógł gadać przez telefon, parzyć kawę, spuszczać wodę w k... idt.
Mam nadzieję, że nikt się nie obraził. To jest forum i każdy może się wypowiedzieć na jakiś temat. Czasami z udzielonej przez kogoś prostej podpowiedzi powstaje coś naprawdę wielkiego. Dawniej w stanach podobno robili burzę mózgów, co z tego wynikło? Gospodyni domowa wymyśliła "kontener"
Do dzisiaj ich się używa.
Napewno najprościej byłoby użyć nadajnika i odbiornika na 433mHz.
Czy jednak autor postu da sobie radę z oprogramowaniem transmisji???
Ja pójdę dalej oprócz gadania:
Jeżeli autor zdecyduje , że będzie robił ten pojazd to ja pomogę mu w programowej i układowej części roboty.
Wyniki opublikujemy tu na forum.
Podkreślam, "jeżeli będzie robił" bo może już tu nie zagląda? może to był słomiany ogień który zgasiliście swoimi radami które go przerosły?
Liczę na to , że dołączy ktoś jeszcze do tego prostego tematu i konkretnie pomoże.
Pozdrawiam
Dodano po 2 [godziny] 32 [minuty]:
Na początek godzinna praca, poniżej program napisany w VB6.
Umożliwia włączenie 8 urządzeń w samochodzie, jazdę płynną do przodu , stop, jazdę płynną do tyłu.
płynny skręt w lewo i w prawo.
prędkość transmisji o okres można wybierać i dopasować do parametrów toru transmisji.
Ramka danych wymaga jeszcze dopracowania, np. bity 1...8 są wysyłane jako stringi a mogą jako jeden bajt.
brak jeszcze sumy kontrolnej ale to pikuś. Chodziło mi raczej o przedstawienie mojej "prostej koncepcji". idalna sprawa to podłączenie kierownicy pod game port i wtedy byłaby jazda.........
dopracuję to jeśli będzie zainteresowanie.Ten rodzaj sterowania jest idealny do pojazdu z dwoma silnikami na lewą stronę i prawą.
napisanie współpracującego z tym programu na procesor np. Mega8 jest dziecinnie proste.
Pozdrawiam i czekam na konkretne propozycje ..... i na odpowiedż autora także.