Wiem, że temat przewijał się sporo razy na elektrodzie i czytałem wiele topiców o tym, ale chciałem tu zebrać potrzebne informacje. Potrzebny mi bezprzewodowy jednokierunkowy rs232 między PC i uC. W tym celu chciałem kupić CC1000PP jednak wiele czytałem ,że trudno go oprogramować dlatego wybrałem hybrydowe moduły radiowe telecontrolli. Na razie zmontowałem z nich taki układ, że przy wciśnięciu przycisku na płytce z nadajnikiem ma się zapalić dioda na płytce z odbiornikiem. Przy uruchamianiu tego spotkało mnie jednak pewne zaskoczenie mianowicie przy wyłączonym nadajniku dioda mruga z częstotliwością ok. 20Hz (tak na oko). Po włączeniu nadajnika nie dzieje się nic a dopiero po jego wyłączeniu dioda na chwilę gaśnie – ale co mnie dziwi nie od razu za z 0,5s opóźnieniem . Nasuwają się trzy wnioski:
1) odbiornik odwraca sygnał
2) nie pracuje na stanach tylko na zboczach
3) istnieją spore zakłócenia
4) a o opróżnieniu to nie wiem co myśleć
I teraz pojawia się zasadnicze pytanie czy zważając na te cechy istnieje możliwość zestawienia połączenia rs232 na tych modułach. A jeśli tak to byłbym bardzo wdzięczny gdybyście wytłumaczyli mi jak to zrobić (nigdy się w to nie bawiłem).
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Takaba
1) odbiornik odwraca sygnał
2) nie pracuje na stanach tylko na zboczach
3) istnieją spore zakłócenia
4) a o opróżnieniu to nie wiem co myśleć
I teraz pojawia się zasadnicze pytanie czy zważając na te cechy istnieje możliwość zestawienia połączenia rs232 na tych modułach. A jeśli tak to byłbym bardzo wdzięczny gdybyście wytłumaczyli mi jak to zrobić (nigdy się w to nie bawiłem).
Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Takaba