logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Backup Plus 5TB - błędy SMART i problemy z odczytem plików

beringen 05 Lis 2017 19:03 2121 19
REKLAMA
  • #1 16803369
    beringen
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich forumowiczów. :)
    Mam mały dylemat i chciałbym zasięgnąć rady jeśli ktoś rzeczowy znajdzie chwilkę na odpowiedź.
    Niecałe 3 m-ce temu zakupiłem dysk zewnętrzny USB Seagate Backup Plus 5TB na archiwizację materiałów video i zdjęć. Założyłem jedną dużą partycję i zabrałem się za przerzucanie materiałów z innych nośników.
    Niedawno pojawił się problem z odczytem kilku plików z tego dysku więc poddałem go diagnostyce. Głównie odczyt SMART w kilku programach. Pełne testowanie powierzchni w HD Tune Pro przerwałem po kilku godzinach z wynikiem poniżej:
    (nie zwracajcie uwagi na mój dysk systemowy, to już chory emeryt :) i planuję wkrótce wymianę na SSD)

HD Tune Pro: Seagate BUP BK Error Scan
    Scanned data : 13 gB
    Damaged Blocks : 0.2 %
    Elapsed Time : 8:38
    1 Error at 2924 MB (LBA 5989446)
    2 Error at 2924 MB (LBA 5989574)
    3 Error at 2925 MB (LBA 5991622)
    4 Error at 2929 MB (LBA 5999430)
    5 Error at 2929 MB (LBA 6000070)

Na pełny test całej powierzchni czekałbym chyba kilka dni więc odpuściłem. Zrzuciłem dane (na szczęście miałem jeszcze gdzie) Zdjąłem partycje, założyłem 3 nowe, tym razem też bez pełnego formatu i zacząłem testy
    To są zrzuty SMART z dwóch programów z sugestią żeby szybko zrzucić dane.

Każdy inny program widzący dyski USB pokazuje te same błędy poza jednym, ciekawe dlaczego:

To nowy dysk USB i wyciąganie go z obudowy żeby próbować naprawy np w MHDD nie wchodzi w grę. Testowanie powierzchni, remapowanie badsektorów czy zerowanie dysku tej pojemności też jest trochę problematyczne .
    Czy to są jakieś błędy logiczne czy problemy z powierzchnią?
    Najchętniej oddałbym go do sklepu w ramach gwarancji tylko pytanie czy taka wada kwalifikuje dysk do wymiany. Oddam do sklepu, sklep wyśle do serwisu a po miesiącu okaże się że błędy mieszczą się w normie i wymiana nie wchodzi w grę.
    To duża pojemność i jak zacznę go zapełniać a błędy będą narastać to wtedy będę miał duży problem.

Reasumując, czy te odczyty SMART kwalifikują dysk do wymiany?

Poruszę jeszcze jeden problem związany z tym dyskiem. Chodzi mi o podział partycji i ograniczenia GPT i MBR.
    Czy ograniczenie MBR dotyczące pojemności do 2TB odnosi się fizycznie do całego dysku czy wielkości poszczególnych partycji?
    Wolałbym mieć oczywiście jedną partycję 5TB ale wtedy dysk automatycznie jest ustawiany na GPT a takiego nie widzi mój TV. Zainicjowanie go jako dysk MBR umożliwia mi założenie tylko jednej partycji 2TB a reszta dysku jest nie do użycia co mija się z celem. Czy jest na to jakiś sposób?
    Mój system to Win 7 Pro 64bit
  • REKLAMA
  • #2 16803404
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    beringen napisał:
    Najchętniej oddałbym go do sklepu w ramach gwarancji

To raczej najlepsze rozwiązanie. Można jeszcze sprawdzić programem producenta - https://www.seagate.com/pl/pl/support/downloads/seatools/ ale dysk nie jest w dobrym stanie.
    beringen napisał:
    Pełne testowanie powierzchni w HD Tune Pro przerwałem po kilku godzinach

Test w Hdtune jest bezużyteczny nie ma sensu go wykonywać.
  • #3 16803541
    beringen
    Poziom 9  
    Dzięki za reakcję.
    To według mnie jedyne rozsądne rozwiązanie tylko pytanie czy Seagate nie wypnie się z wymianą? No i ten czas oczekiwania. W końcu kupiłem go bo jest mi potrzebny a teraz jak znam życie będę czekał pewnie miesiąc bez gwarancji że wymienią na nowy.
    HDTune nie polecasz ze względu na jego powolność czy rzetelność diagnozy? Inne programy pokazywały te same błędy.
    A odniesiesz się może do mojego drugiego problemu ?
  • REKLAMA
  • #4 16803828
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    beringen napisał:
    A odniesiesz się może do mojego drugiego problemu ?

Patrząc na strukturę MBR maksymalnie udało mi się wpisać 2 partycje po 2TB. Ograniczeniem więc w sumie nie będzie 4 partycje i 2TB partycje a numer sektora początkowego. W stylu MBR znajduje się odpowiednio w pozycjach:
    1 partycja - 1C6h MBR
    2 partycja - 1D6h MBR
    3 partycja - 1E6h MBR
    4 partycja - 1F6h MBR
    Problemem jest tu jego długość 4 bajty. Pozwala to wobec tego na zapisanie maksymalnie liczby FF FF FF FF co daje mam wartość sektora początkowego 4294967295. Większej liczby tu nie wpiszemy. Jako, że rozmiar partycji ma maksymalnie też 4 bajty (i tu odpowiadam, dlaczego nie założysz partycji większej niż 2TB) możliwe jest wpisane ilości sektorów partycji jako 4294967295. Wiedząc, że 1 sektor ma 512 bajtów możemy obliczyć rozmiar partycji : 4294967295 sektorów--> 2199023255040 bajtów-->2147483647,5 kB-->~2097151,9995MB-->~2047,99999 GB-->~2,00TB
    Wynika z tego, że maksymalny możliwy do zagospodarowania obszar w stylu MBR wynosi 4TB, gdyż sektor kolejnej partycji, tj. 8 589 934 590, czyli 1 FF FF FF FE jest niemożliwy do zmieszczenia w 4 bajtach. Na dowód spreparowana tablica w stylu MBR.
    Gdyby pomyśleć fikcyjnie (zaznaczam, że tego nie sprawdzałem, ani nawet drugiej partycji w stylu MBR w obszarze ponad 2 TB o rozmiarze 2TB) to są dyski z sektorami fizycznymi 4kB lub w dyskach USB mogą być one wymuszane z pracą jako dyski o sektorach 4kB. Czy w takim przypadku w stylu MBR można zagospodarować 32TB? Tego nawet ja nie wiem ;)
    Czy twój dysk USB widziany jest jako dysk o sektorach 4kB -->chyba nie, ale na dowód wystarczy, że wstawisz screen z DMDE z widoku okna partycje po wybraniu dysku z urządzeń fizycznych. Gdyby tak było, to wstawiłbym partycję 5TB na styl MBR teoretycznie.
  • REKLAMA
  • #5 16803923
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    beringen napisał:
    Czy ograniczenie MBR dotyczące pojemności do 2TB odnosi się fizycznie do całego dysku czy wielkości poszczególnych partycji?

Można użyć oprogramowania Seagate gdy nie mozna zastosować GPT, jest to związane z pewnymi ograniczeniami
    https://www.seagate.com/pl/pl/support/downloads/beyond-2tb/
    https://www.seagate.com/staticfiles/support/downloads/discwizard/docs/dw_ug.pl.14383.pdf - instrukcja pdf Seagate DiscWizard
    Narzędzie Seagate Extended Capacity Manager pozwala systemowi operacyjnemu na obsługę dysków o dużych pojemnościach ze stylem partycji MBR. Można wówczas wykorzystać obszar powyżej 2TB: zawarte w nim wolne miejsce jest traktowane jak oddzielny dysk i dostępne dla systemów operacyjnych i aplikacji jak zwykły, fizyczny dysk twardy.

Dokładnie wyjaśnił to użytkownik mati211p.
  • #6 16803924
    beringen
    Poziom 9  
    Dzięki :) Mniej więcej ogarniam to co napisałeś choć nie do końca mój prosty umysł przyswaja wszystkie głębsze zawiłości :)
    Ale do rzeczy. Nie zależy mi na tym aby w stylu MBR zakładać większe partycje niż 2TB, logiczne że się nie da.
    Zależało mi na założeniu dwóch po 2TB albo po 1.95TB i trzecią z tego co zostanie czyli w przybliżeniu 700GB.
    Podobną sytuację miałem z dyskiem 3TB i tam dało się zagospodarować całość w MBR jak na zdjęciu, dysk 3. I taki podział partycji działa mi normalnie i jest widziany po wpięciu do TV.

Dodano po 9 [minuty]:

Dra98 napisał:

To raczej najlepsze rozwiązanie. Można jeszcze sprawdzić programem producenta - https://www.seagate.com/pl/pl/support/downloads/seatools/ ale dysk nie jest w dobrym stanie.

Niestety co jest trochę dziwne Seatools nie obsługuje SMART na dyskach USB ale nawet krótki test tego dysku też wykazał błędy i sugeruje wymianę co widać na zdjęciu:
  • #7 16803961
    mati211p
    Już koledze wyjaśniłem, że założenie 3 jest niemożliwe w stylu MBR niestety :cry: , a wynika z faktu, że ewentualna 3 musiałaby zaczynać się przed lub w sektorze granicznym dla MBR. W 3 TB dysku taka sytuacja ma miejsce i taka przestrzeń jest możliwa do zagospodarowania. Tutaj możesz mieć maks 4TB i reszta niewykorzystywana w MBR co najwyżej.
    Dra98 napisał:

Narzędzie Seagate Extended Capacity Manager pozwala systemowi operacyjnemu na obsługę dysków o dużych pojemnościach ze stylem partycji MBR. Można wówczas wykorzystać obszar powyżej 2TB: zawarte w nim wolne miejsce jest traktowane jak oddzielny dysk i dostępne dla systemów operacyjnych i aplikacji jak zwykły, fizyczny dysk twardy.

Niby tak, ale trzeba potem używać go na każdym PC gdzie wykorzystujemy ten dysk, a ponadto użytkownikowi chodzi o TV, bo tak to GPT by nie przeszkadzał ;)
  • #8 16803989
    beringen
    Poziom 9  
    mati211p napisał:

Czy twój dysk USB widziany jest jako dysk o sektorach 4kB -->chyba nie, ale na dowód wystarczy, że wstawisz screen z DMDE z widoku okna partycje po wybraniu dysku z urządzeń fizycznych. Gdyby tak było, to wstawiłbym partycję 5TB na styl MBR teoretycznie.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, o ten screen chodziło?
  • #9 16804006
    mati211p
    Masz dysk o sektorach 512B więc tylko 4TB w stylu MBR będzie do wykorzystania. Zostawiając te początkowe 134MB będziesz w stanie przekonwertować MBR do GPT bez utraty danych ewentualnie, ale w MBR te 700GB będzie niewykorzystane. Zresztą dysk pójdzie do reklamacji. Gdybyś miał dysk o sektorach 4kB to teoretycznie 5TB partycja w MBR powinna być możliwa.
  • REKLAMA
  • #10 16804039
    beringen
    Poziom 9  
    Dzięki za wyjaśnienie, teraz ogarniam. Dysk faktycznie idzie do serwisu i mam nadzieję że go wymienią bez utrudniania.
    Pytanie, czy 512b na sektor to specyfika wszystkich dysków 5TB czy dotyczy konkretnie tego modelu czy nawet egzemplarza z danej serii?
  • #11 16804057
    mati211p
    Istnieją dyski o sektorach 4kB. Ponadto istnieją kieszenie na dyski, które emulują dysk o sektorach 512B jako dysk o sektorach 4 kB.
    P.S. 512b nie jest równe 512B :) To tak jak 100Mbps to dokładnie 12,5 MBps.
  • #12 16804114
    beringen
    Poziom 9  
    Wiem, wiem 512b - szkolny błąd :) oczywiście 512B
    Co do tej emulacji w innej kieszeni to oczywiście jest jakieś wyjście ale nie w moim przypadku bo to w końcu dysk już w obudowie i nie do wyjęcia, chyba że po gwarancji :)
    Sprawdziłem, dysk 3TB ma faktycznie sektor 4kB

Dzięki za wyjaśnienia:), zostaje walka z reklamacją. Zawsze pod górę ...

Dodano po 9 [minuty]:

Dra98 napisał:

Niby tak, ale trzeba potem używać go na każdym PC gdzie wykorzystujemy ten dysk, a ponadto użytkownikowi chodzi o TV, bo tak to GPT by nie przeszkadzał ;)[/quote]

Spróbowałem jeszcze tym softem z ciekawości bo dysk i tak do reklamacji ale wywaliło taki błąd.
  • #13 16804163
    mati211p
    W sumie można jeszcze zobaczyć jak system odczytałby taki dysk spreparowany w DMDE na 2 partycje 2TB.
  • #14 16804190
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Poza ewidentnymi błędami wykazanymi przez HD Sentinel (do którego mam największe zaufanie), nie podoba mi się 188. Jak jest zasilany ten dysk?
    Pokaż też inne dyski zaznaczone przez HDS na żółto, bo też maja jakieś problemy.
  • #15 16804196
    beringen
    Poziom 9  
    Tu jestem trochę z krótki :) Co prawda wiele rzeczy robiłem już swego czasu na dmde i nawet odzyskałem dane z dysku po własnoręcznej wymianie głowic ale trochę czasu już upłynęło i część zwojów już mi się poprostowało :)
  • #16 16804201
    mati211p
    Jeśli chcesz sprawdzić, czy da się 2x2TB na dysku o sektorach 512B zrobić to stwórz jakiekolwiek dwie partycje na tym dysku nawet po 500GB w stylu MBR i załącz sektor 0 w pliku, zmodyfikuję go i po wgraniu powinny być dwie po 2TB niesformatowane. Przekonamy się, czy Windows je odczyta.
    P.S. Kolega Robert B ma rację, systemowy też ma problemy.
    Ewentualnie wgraj plik z załącznika w sektor 0 dysku, odłącz dysk podłącz ponownie i sformatuj partycje.
    Załączniki:
    • Modyf tablica.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 16804689
    beringen
    Poziom 9  
    Robert B napisał:
    Poza ewidentnymi błędami wykazanymi przez HD Sentinel (do którego mam największe zaufanie), nie podoba mi się 188. Jak jest zasilany ten dysk?
    Pokaż też inne dyski zaznaczone przez HDS na żółto, bo też maja jakieś problemy.

Inne dyski USB są ok, na żółto jest co najwyżej temperatura, no ale obudowy są plastikowe więc grzać się będą chociaż może trochę za bardzo. Dysk 5TB to dysk 2.5" więc zasilanie ma po kablu USB 3.0 dołączonym do dysku.
    Co do systemowego to jak napisałem na początku jest do wymiany na SSD bo faktycznie kondycja jego jest już słabiutka co da się odczuć w pracy i na SMART
    Dodano po 4 [minuty]:
    mati211p napisał:
    Jeśli chcesz sprawdzić, czy da się 2x2TB na dysku o sektorach 512B zrobić to stwórz jakiekolwiek dwie partycje na tym dysku nawet po 500GB w stylu MBR i załącz sektor 0 w pliku, zmodyfikuję go i po wgraniu powinny być dwie po 2TB niesformatowane. Przekonamy się, czy Windows je odczyta.
    P.S. Kolega Robert B ma rację, systemowy też ma problemy.
    Ewentualnie wgraj plik z załącznika w sektor 0 dysku, odłącz dysk podłącz ponownie i sformatuj partycje.

Twój plik wgrałem i faktycznie są dwie po 2TB i system je widzi ale to nie jest rozwiązanie problemu. Prawie 600GB idzie w błoto a nie po to kupowałem dysk 5TB :) I niestety w takiej konfiguracji 2x2TB TV też go nie widzi.
    3TB widzi ale to 3.5" z zewnętrznym zasilaniem, inny 2.5" też widzi ale to 2TB. Może po prostu TV ma jakieś specyficzne upodobania :)
    Poniżej zrzut dmde:

A tu mój sektor 0:
    dev1_lba..1.bin (512 bajtów)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 16804987
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 469
    Dysk najlepiej oddać do sklepu powołując się na niezgodność towaru z umową i przy pisaniu odpowiedniego pisma podać datę mniejszą niż dwa miesiące gdy wykryliśmy wadę produktu.
    http://www.federacja-konsumentow.org.pl/n,155...dziec-o-zakupach-i-reklamacji-wzory-pism.html
  • #19 16805056
    mati211p
    A te dwie 500GB partycje TV widzi? Na 3TB widzi obie? Jeśli widzi dwie 500GB to wtedy chyba właśnie różnica wielkości sektora (pisałeś, że 3TB wykrywany jest jako dysk z sektorami 4K). Czyli znaczy to, że TV będzie widział 5TB w MBR dla dysku z sektorami 4K. Ewentualnie, jeśli na każdym dysku TV widzi tylko jedną (pierwszą) partycję, to jest to jego ograniczenie.
  • #20 16806039
    beringen
    Poziom 9  
    Niestety tych dwóch po 500GB nie widzi jak zresztą całego dysku. Po prostu dysk nie startuje, silnik próbuje kręcić ale nie daje rady. Wychodzi na to że dysk potrzebuje większego napięcia niż jest podawane z gniazda USB w TV.
    Inny dysk Samsung 2TB też 2.5" staruje i jest widoczny więc ma chyba mniejsze zapotrzebowanie na prąd albo jest po prostu bardziej kompatybilny z TV też Samsung :)
    Co do tego 3TB to niechcący skłamałem bo dysk co prawda startuje , jest widoczny ale tylko pierwsza partycja 2TB, reszty nie widać.
    Tu są dane tych tych partycji:

Ten 5TB już spakowałem i jutro spróbuje go zareklamować w sklepie.
    Jak dostanę drugi to wtedy będę główkował nad partycjami w MBR i w razie problemów się odezwę :)
    A tak na marginesie odnośnie temperatur na przykładzie dwóch dysków:
    Samsung 3.5" 1.5TB schowany w szafie już kilka lat, działa bez problemów i ma temp w granicach 34st
    Seagate 3.5" 3TB stoi przy oknie, działa na razie też bez problemów ale ma temp 44st i w SMART na żółto.
    Seagaty za mocno się grzeją. Samsung pod tym względem wygrywa z górką. To samo dotyczy małych 2.5"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z dyskiem zewnętrznym Seagate Backup Plus 5TB, w tym błędy SMART i trudności w odczycie plików. Po przeprowadzeniu diagnostyki za pomocą HD Tune Pro, ujawniono uszkodzone bloki. Użytkownicy sugerowali użycie oprogramowania Seagate do dalszej diagnostyki oraz rozważenie reklamacji dysku, który nie spełniał oczekiwań. Dyskusja dotyczyła również ograniczeń związanych z partycjonowaniem w stylu MBR, gdzie maksymalny rozmiar partycji wynosi 2TB, oraz problemów z kompatybilnością dysku z telewizorami. Użytkownik planuje złożyć reklamację i rozważa przyszłe partycjonowanie po wymianie dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA