logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Sony HCD-H150 - stabilizator M5230L, brak 12V, zamienniki?

Wieslaw3 05 Lis 2017 22:25 3354 8
REKLAMA
  • #1 16804029
    Wieslaw3
    Poziom 18  
    Ocena: 53
    Witam! Jak w temacie. Wieżyczka nie uruchamia się. Mierzyłem napięcia na zasilaczu i są ok., dopóki nie podłączę płyty głównej. Po jej podłączeniu w miejscu, gdzie powinno być 12V jest 3,2V. Podejrzewam stabilizator M5230L, ponieważ na wejściu ma około 26V, natomiast na wyjściu nóżki 6 też 3V z hakiem. Czy istnieją jakieś zamienniki tego stabilizatora, ponieważ takiego jak na schemacie nie mogę znaleźć?
    Poniżej fragment schematu z zasilaczem i link do całości.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776317-150.html#1071298
  • REKLAMA
  • #2 16804192
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    Pin 5 jest odpowiedzialny za adjustację napięcia wyjściowego. Napięcie na nim jest prawidłowe? Gdy odizolujesz pin 6 to też jest 3V?
  • #3 16806724
    Wieslaw3
    Poziom 18  
    Dziękuję za odzew i przepraszam że od razu nie odpowiedziałem, Myliłem się co do układu sterującego M5230L, jest on sprawny. Wystarczyło odizolować pin SW biegnący od płyty głównej i zasilacz ruszył. Problem w tym radyjku jest jednak gdzieś indziej. Oprócz zer na wyświetlaczu, diody w gałce od potencjometru głośności i włączającego się silniczka w kaseciaku (po wciśnięciu PLAY) nic więcej nie działa. Prawdopodobnie procesor nie podejmuje żadnej pracy, pewnie odpowiedzialny jest za to jakiś układ wcześniejszy (timer, coś w rodzaju biosu).
    Problemy tego typu dla tej wieży były już poruszane na forum lecz nikt nie pociągnął tematu dalej. Czy w tym przypadku ktoś zechce pomóc?
  • REKLAMA
  • #4 16806751
    krakarak
    Poziom 42  
    Nie chce mi się już patrzyć w schemat, ale w większości przypadków jak ma pracować procesor jest zapisane w nim samym, w ROM. Jeśli masz oscyloskop to zobacz czy generator procesora pracuje.
  • #5 16806827
    Wieslaw3
    Poziom 18  
    No właśnie trochę prześledziłem schemat i faktycznie widzę że nie ma tam żadnych wcześniejszych układów. Procesor sam zarządza. Przycisk power switch wyprowadzony jest bezpośrednio do niego. Tak samo sygnał pobudzający pracę zasilacza również wychodzi bezpośrednio z procesora. Niestety nie posiadam oscyloskopu. Mogę tylko mierzyć napięcia i prąd. Czy jest jeszcze jakiś inny sposób żeby sprawdzić czy procesor jest sprawny?
  • REKLAMA
  • #6 16806844
    krakarak
    Poziom 42  
    W takim przypadku pozostaje tylko sprawdzenie napięć na nim. Jeśli nie ma zwarć na jego pinach do masy to można założyć, że jest sprawny (tylko założyć). Sprawdź napięcia i pewność lutu na kwarcach, nie wiem jak bez oscyloskopu zobaczyć sygnał Reset... Możesz lutownicą kolbową (nie rób tego transformatorową) podmienić rezonatory kwarcowe, poprawić pewność lutów na nich i elementach z nimi pracujących (RC). Będą działały generatory to jakieś efekty na wyświetlaczu muszą się pojawić.
  • #7 16806959
    Wieslaw3
    Poziom 18  
    OK. Spróbuję dzisiaj po południu posprawdzać napięcia na procesorze według schematu. Poza tym gdzieś wyczytałem żeby odizolować pin HOLD. Z lutownicą kolbową nie ma problemy, jest stacja :). Kwarce już zamówiłem. Wymienię jeszcze kondensatory na zasilaczu w przypadku gdyby generował jakieś zakłócenia. Dam znać o postępach.

Edit.
    Procesora nie było co za wiele mierzyć bo na nawet na jego zasilaniu nie było napięcia. Zacząłem więc szukać na schemacie źródła zasilania i doszedłem do tranzystora Q735. Trzeba było rozmontować całą wieżę żeby się do niego dostać i jak sie okazało, ebonit w tym miejscu był doś mocno przegrzany (fot).

Zamierzam wymienić elementy:
    C376 - kondensator 0,01
    D725 - dioda zenera UZL-6H2
    Q375 - 2SD1388 (Zamienniki BC337A,BC637,BC639,2SD667,2SC2655)
    R735 - 470R
    C735 - 10u 50V

Jeśli są jakieś sugestie żeby dla pewności coś jeszcze wymienić to poproszę.
    Proszę też o pomoc w doborze odpowiednich elementów:
    - C376 - kondensator przypomina zwykły rezystor (to ten różowy na zdjęciu) a na schemacie jest tylko oznaczenie 0,01 Nie wiem o jaki kondensator pytać w sklepie.
    - D725 - dioda schottkiego UZL-6H2 lecz wpisuję w wyszukiwarkę ale nic konkretnego mi nie znajduje.

Poniżej wycinek schematu:
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 16808950
    krakarak
    Poziom 42  
    Nie wymieniaj elementów "na pałę", zawsze zmierz je - dioda, tranzystor bardzo łatwo zmierzyć, nawet w tym układzie, bez wylutu. Najpierw pomiar napięcia i porównanie ze schematem, potem analiza, który element mógł wpłynąć na zmianę wartości napięcia. Gdy napięcia nie ma, pomyśleć jaki element mógł dostać przerwy lub zwarcia, że napięcia nie ma lub jest mocno zaniżone. O tym jak działa tranzystor czy dioda to musisz wiedzieć.
    Dioda D735 (w bazie Q735) to dioda Zenera na 6.2V (możesz wstawić max. 6.8V), dostaniesz w każdym sklepie lub znajdziesz w szrotach elektronicznych. Kondensator ma pojemność 10 nF i jak nie ma zwarcia to jest dobry. Drugi stabilizator na Q736 też sprawdziłeś?
    A jak działa tak prosty stabilizator napięcia z diodą w bazie to chyba powinieneś wiedzieć.
    No ale żeby wcześniej nie zmierzyć napięć zasilających?...
  • #9 16810497
    Wieslaw3
    Poziom 18  
    Po wymianie wyżej wymienionych elementów odpowiedzialnych za zasilanie procesora i innych podzespołów wieża ożyła :). Bardzo dziękuję koledze Krakarak za pomoc.
    Jeszcze tylko moduł lasera FH-B155 gdzieś zdobyć ale to już inny temat.
    Pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Wieża Sony HCD-H150 nie uruchamia się z powodu niskiego napięcia 3,2V na wyjściu stabilizatora M5230L, zamiast oczekiwanych 12V. Po odizolowaniu pinu SW z płyty głównej zasilacz zaczął działać, ale inne funkcje, takie jak wyświetlacz i silniczek kasetowy, pozostały nieaktywne. Użytkownik podejrzewa, że problem leży w procesorze, który nie podejmuje pracy. Po dalszych badaniach i wymianie uszkodzonych elementów, takich jak kondensatory i tranzystory, wieża zaczęła działać. Użytkownik planuje również wymienić moduł lasera FH-B155.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA