logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch DS38 - częste załączanie przekaźnika termostatu

mhataszi 06 Lis 2017 02:13 1170 8
REKLAMA
  • #1 16804266
    mhataszi
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie stacji parowej i jej termostatu, jak często powinien załączać się przekaźnik. W moim przypadku załącza się on co ok. 8s, co chyba jest przesadą.
    "Nagrzewa" się zamiast 2 minut ok 4. Poza tym słabo leci para, dopiero jak żelazko leży ok 1 minuty nieużywane, to się nazbiera pary i ładnie buchnie, potem znowu słabo. Pompka pracuje - na samym wstępie słychać, jak podaje wodę do bojlera. Przycisk w żelazku od pary działa poprawnie.

Ma ktoś jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #2 16804342
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    mhataszi napisał:
    Ma ktoś jakieś sugestie?

Jak długo używasz tego "parowca" i jakiej wody używasz?
    Jeśli innej niż zdemineralizowanej czy destulowanej to kiedy odkamieniałeś?
  • REKLAMA
  • #3 16804490
    mhataszi
    Poziom 10  
    Sprzęt używany przeze mnie 2 razy (kupiłem używany) para jakoś tam leciała wystarczająco . Wczoraj odkamieniałem według instrukcji czyli płukałem bojler wodą(sporo syfu wyleciało). Po tym zabiegu jak podłączyłem do gniazdka to zanim włączyłem przełącznik(pstryczek) na stacji to już generator wydobywał jakieś dźwięki. Rozkręciłem stację i ten moduł przedni gdzie jest pokrętło było "zarosiałe".
    Dziś stacja włączała się 6 minut i para buchnęła tylko na początku potem już tylko-tylko.
  • REKLAMA
  • #4 16804602
    jdubowski
    mhataszi napisał:
    Wczoraj odkamieniałem według instrukcji czyli płukałem bojler wodą(sporo syfu wyleciało).

Instrukcja jeszcze dalsze kroki przewiduje.

mhataszi napisał:
    Rozkręciłem stację i ten moduł przedni gdzie jest pokrętło było "zarosiałe".

Zarosiałe czyli pokryte rosą czy zarościałe czyli skorodowane?
  • #5 16804611
    mhataszi
    Poziom 10  
    zarosiałe- pokryte "rosą" Nie wiem czy jak lałem wodę do bojlera to wleciało gdzieś bokiem do środka obudowy? Ale było by to bez sensu.

Tak wiem, że w instrukcji jest dalszy etap odkamieniania tylko że po włączeniu tej opcji na gałce nie leciala para z żelazka więc po 2 minutach dałem sobie spokój.
  • #6 16805032
    jdubowski
    mhataszi napisał:
    zarosiałe- pokryte "rosą" Nie wiem czy jak lałem wodę do bojlera to wleciało gdzieś bokiem do środka obudowy? Ale było by to bez sensu.

Suche ma być, trzeba wysuszyć.

Obawiam się że urządzenie czeka demontaż i odkamienianie zespołu kotła z użyciem słabego kwasu organicznego.
  • REKLAMA
  • #7 16805058
    mhataszi
    Poziom 10  
    Że ma być sucha elektronika to wiem ale czy wilgoć mogła zrobić zwarcie?
    Zalałem bojler odkamieniaczem potrzymam kilka godzin wyleje i zobaczymy co dalej.
    Nie podoba mi sie to częste załącznie termostatu w trybie IQ -wszystkie tkaniny załacza termostat co ok 10s a na trybie Len co 4 sek.

Dodano po 2 [godziny] 55 [minuty]:

odkamieniacz wylany z bojlera po 3h. Woda delikatnie zabarwiona. Finalnie efekt taki, że brak pary.
    Generator włączam słychać jak pobiera się woda ze zbiornika do bojlera. W bojlerze woda wrze cały czas. Po ok 4-5 minutach słychać pikanie -czyli gotowość do pracy jednak brak pary ze stopy (woda w bojlerze cały czas wrze). Coś tam delikatnie z żelazka leci ale to jak podmuch z nosa.
  • #8 16805596
    jdubowski
    mhataszi napisał:
    Że ma być sucha elektronika to wiem ale czy wilgoć mogła zrobić zwarcie?

Może.

mhataszi napisał:
    Coś tam delikatnie z żelazka leci ale to jak podmuch z nosa.

Pewnie zatkane kamieniem...
  • #9 16805604
    mhataszi
    Poziom 10  
    to jak to odkamienic skutecznie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z stacją parową Bosch DS38, której termostat załącza się co 8 sekund, co wydaje się zbyt częste. Po odkamienieniu urządzenia, para wydobywa się tylko na początku, a później jest jej niewiele. Użytkownik zauważa, że woda w bojlerze wrze, ale nie generuje odpowiedniej ilości pary. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak zatykanie się kamieniem oraz konieczność dalszego odkamieniania. Użytkownik zastanawia się nad skutecznymi metodami odkamieniania i wpływem wilgoci na elektronikę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA