logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostęp zdalny do routera Connection Box UPC

MarekPPN 06 Lis 2017 13:57 24294 14
REKLAMA
  • #1 16804861
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Witajcie. Posiadam w pewnym miejscu routerek UPC ze stałym adresem IP.
    Chciałbym w dowolnym momencie mieć możliwość jego konfiguracji z zewnątrz.
    W ustawieniach włączyłem funkcję "Dostęp zdalny" na porcie 8443, ale niestety dalej nic - brak możliwości dostania się na stronę konfiguracyjną.
    W przyszłości chcę skonfigurować jeszcze porty do RDP.
    Router to Connection Box od UPC.

PS. Czy port ustawiony w konfiguracji może być dowolny, wymyślony przeze mnie?
  • REKLAMA
  • #2 16804881
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Masz publiczny IP adres na routerze ? tak ? pokaż.

Dodano po 1 [minuty]:

MarekPPN napisał:
    W przyszłości chcę skonfigurować jeszcze porty do RDP.

to już lepiej/wygodniej/bezpieczniej postawić VPN-a i mieć dostęp do całego lanu zamiast otwierać porty pojedyncze.
  • #3 16804911
    MarekPPN
    Poziom 35  
    bogiebog napisał:
    to już lepiej/wygodniej/bezpieczniej postawić VPN-a i mieć dostęp do całego lanu zamiast otwierać porty pojedyncze.

Niby tak, ale po drugiej stronie musialbym za każdym razem konfigurować połączenie VPN z tym routerem na różnych urządzeniach. A to nie wchodzi w grę. Nie zawsze korzystam z jednego i tego samego urządzenia.

Co do tego IP to jeszcze się muszę upewnić, bo się okazuje, że:
    https://pytania.upc.pl/?q=fact_1006822
    ...mogę mieć zmienny adres. Muszę to sprawdzić dokładnie.
  • REKLAMA
  • #4 16805206
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    MarekPPN napisał:
    Chciałbym w dowolnym momencie mieć możliwość jego konfiguracji z zewnątrz.

Trochę mnie dziwią takie pytania jak twoje @MarekPPN bo co jest takiego w routerze (jakie parametry) aby go aż tak często konfigurować? Dla mnie raz skonfigurowany router powinien działać bez zaglądania.
  • REKLAMA
  • #5 16805273
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Może autor chce otwierać porty dla różnych lokalizacji, tzn gdzie srcip=X ? i X = aktualny ip adres.
  • Pomocny post
    #6 16805300
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5397
    MarekPPN napisał:
    Router to Connection Box od UPC.

MarekPPN napisał:
    routerek UPC ze stałym adresem IP.

ConnectBox i stały adres IP - od kiedy dla detalisty w UPC jest stały adres IP?
    Ma on domyślnie zablokowaną taką możliwość, ale można na to pozwolić uaktywniając opcję w menu Narzędzia administratora-Dostęp zdalny (i tam wybierasz port), zaznaczasz co potrzeba i Compal się restertuje.
  • #7 16808860
    MarekPPN
    Poziom 35  
    jimasek napisał:
    Trochę mnie dziwią takie pytania jak twoje @MarekPPN bo co jest takiego w routerze (jakie parametry) aby go aż tak często konfigurować? Dla mnie raz skonfigurowany router powinien działać bez zaglądania.

Ale po co zadawać takie pytania? Powodów może być mnóstwo - nie będę Ci ich wyliczał.
    KOCUREK1970 napisał:
    ConnectBox i stały adres IP - od kiedy dla detalisty w UPC jest stały adres IP?
    Ma on domyślnie zablokowaną taką możliwość, ale można na to pozwolić uaktywniając opcję w menu Narzędzia administratora-Dostęp zdalny (i tam wybierasz port), zaznaczasz co potrzeba i Compal się restertuje.

Jest tam faktycznie taka opcja (zakładka) "Dostęp zdalny" opcja jest włączona na porcie j/w, ale jeśli faktycznie adres IP jest zmienny to na nic ona.
  • Pomocny post
    #8 16809507
    KOCUREK1970
    MarekPPN napisał:
    jeśli faktycznie adres IP jest zmienny to na nic ona.

Czasami potrafią IP w UPC (choć zmienne dla detalisty) "trzymać" takie samo kilka miesięcy, a czasami potrafią codziennie to IP zmienić - jedyna rada na to, to NIGDY nie wyłączać Compala z prądu - daje to pewną stabilizację, że dopóki Compal jest online, to Twojego IP nie zmienią (choć i tu na 100% pewności mieć nie można).

Mogę zdradzić, że UPC pracuje nad stałym IP dla detalistów - zaznaczam, PRACUJE (co oczywiście nijak nie znaczy, że taka opcja dla detalisty w ogóle kiedykolwiek będzie i zapewne jak w opcji UPC Biznes, będzie to usługa dodatkowo płatna miesięcznie).
  • #9 16813106
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Dzięki za odpowiedź i informację.
  • #10 16822328
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Sprawdziłem. Na routerze dalej jest ten sam adres IP, ale niestety nie ma możliwości zalogowania się na jego stronę konfiguracyjną. Zmieniłem dla pewności też port na 9000, ale nic to nie dało.
    Ping przechodzi bez problemów.
  • #11 16822438
    KOCUREK1970
    MarekPPN napisał:
    Na routerze dalej jest ten sam adres IP, ale niestety nie ma możliwości zalogowania się na jego stronę konfiguracyjną. Zmieniłem dla pewności też port na 9000, ale nic to nie dało.

A zrestartowałeś boxa prądowo na 30 sekund?
  • #12 16843177
    MarekPPN
    Poziom 35  
    KOCUREK1970 napisał:
    A zrestartowałeś boxa prądowo na 30 sekund?

Tak. Zdarza się, iż ten router jest wyłączany w ciągu dnia na określony czas.
    nmap wskazuje, iż port 9000 na danym adresie IP jest otwarty, ale i tak dalej nie mogę wskoczyć na stronę konfiguracyjną.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 16843428
    KOCUREK1970
    MarekPPN napisał:
    Na routerze dalej jest ten sam adres IP, ale niestety nie ma możliwości zalogowania się na jego stronę konfiguracyjną.

A z czego się doń logujesz, z jakiego internetu próbujesz się nań zalogować?
  • #14 16851814
    MarekPPN
    Poziom 35  
    KOCUREK1970 napisał:
    A z czego się doń logujesz, z jakiego internetu próbujesz się nań zalogować?

Często z sieci GSM lub po prostu z innej lokalizacji stacjonarnej.
    Teraz adres IP routerka się zmienił. Spróbowałem się zalogować na nowy adres i port 9000, ale problem ten sam co wyżej.
  • #15 17222713
    Roger0
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Po zalogowaniu się do Conekt Box /Narzędzia administracyjne /informacje jest taka informacja jak : Czas dzierżawy IPv6: oraz Dzierżawa IPv6 wygasa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router Connection Box od UPC z możliwością zdalnej konfiguracji, jednak napotyka problemy z dostępem do strony konfiguracyjnej po włączeniu opcji "Dostęp zdalny" na porcie 8443. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zmiennego adresu IP, który może uniemożliwiać zdalny dostęp. Użytkownicy sugerują rozważenie użycia VPN dla większego bezpieczeństwa oraz stabilności połączenia. Wskazano również, że UPC może czasami utrzymywać ten sam adres IP przez dłuższy czas, co może pomóc w stabilizacji dostępu. Użytkownik zmienił port na 9000, ale nadal nie może uzyskać dostępu do konfiguracji routera, mimo że port jest otwarty. Problemy z logowaniem występują również przy zmianie lokalizacji dostępu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA