logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmiana podsieci IP w Connect Box od UPC: Problem z VPN, dostępem do Intranetu i Outlook Exchange

Sanitariuszek 22 Maj 2023 11:21 1632 2
REKLAMA
  • #1 20590045
    Sanitariuszek
    Poziom 6  
    Witajcie!

Mam problem ze służbowym VPN, kiedy w domu używam połączenia z ruterem Connect Box od UPC (zarówno LAN jak i po Wi-Fi). DHCP w ruterze nadaje urządzeniom IP w podsieci 192.168.0.xx i mam wrażenie że problematyczne jest to "0". Internet mobilny z Play nadaje mojemu komputerowi IP 192.168.8.xx a T-Mobile 192.168.246.xx i na tych połączeniach problemu z VPN nie ma. Sprawdzałem tabele rutingu na wszystkich połączeniach ale nie potrafię tam znaleźć ewentualnej przyczyny.

Problem objawia się nietypowo: VPN łączy się bez problemu z siecią korporacyjną, otrzymuję IP i mam dostęp np. do dysków sieciowych, ale nie mam dostępu do Intranetu ani Outlook Exchange (podstawa mojej pracy zdalnej). PING do serwerów wymienionych usług dochodzi bez problemu, rozwiązuje adresy IP, jednak TRACERT już nie potrafi wykazać ścieżki.

Dział IT przeczyścił tabelę według własnego uznania oraz wyłączył testowo filtrowanie protokołów, nie pomogło. Próbowałem połączeń bez zapory Windows, dodawałem też klienta VPN do wyjątków tejże. Czyszczenie DNS, zwalnianie IP, takie podstawowe rzeczy pamiętam, wykonałem, nie pomogły. Na komputerze siedzi także korporacyjny antywirus od ESET, jego wyłączenie powoduje odmowę na bramie VPN (korpo reguła). Posiadam uprawnienia administratora lokalnego.

Teraz pytanie: czy konfig po mojej stronie może na to jakoś wpływać czy wyłącznie po stronie firmy? Co ewentualnie można sprawdzić samodzielnie, a o co zapytać/poprosić dział IT? Bo prośba o naprawę jakoś nie działa.

Niedawno zmieniałem ruter UPC z Horizon właśnie na Connect Box, ale wszystko działało bez problemu przez ponad miesiąc po tej zmianie. Nie chcę zatem wskazywać zmiany urządzenia jako winnej problemom z VPN. Z ruterem Horizon i na tym samym VPN pracowałem zdalnie od początku pandemii.

Nie dodaję tabeli trasowań na różnych połączeniach, ale jeśli są niezbędne do analizy przypadku to oczywiście wrzucę.

Liczę na wskazówki, pozdrawiam
    Michał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20590605
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5444
    Sanitariuszek napisał:
    Niedawno zmieniałem ruter UPC z Horizon właśnie na Connect Box, ale wszystko działało bez problemu przez ponad miesiąc po tej zmianie.

Wyłącz na infolinii operatora IPv6.
  • #3 20592520
    Sanitariuszek
    Poziom 6  
    KOCUREK1970 napisał:
    Wyłącz na infolinii operatora IPv6.

Wygląda na to, że wyłączenie IPv6 pomogło na problem z VPN, dziękuję. Samo wyłączenie odbyło się bez zbędnych pytań na Infolini UPC, poprosiłem, wyłączyli, restart rutera i już. Nie dało się tego zrobić czatem (bot) ani jakimś starym linkiem, który znalazłem gdzieś na forum - owszem, automat sugerował wyłączenie IPv6 i nawet coś tam robił, ale strona zapętlała się a zmiany po restarcie nie było. Telefon do UPC = rozwiązanie.

Zgłębiając temat po tej poradzie, rzeczywiście sporo jest materiału o problemach, jakie u mnie występowały i nawet samo UPC przyznaje, że IPv6 jest jeszcze problematyczne w niektórych aspektach. O IPv6 uczyłem się lat temu dziesięć na studiach i już wtedy to wchodziło powolutku na salony, aż dziw bierze że dekadę później nadal króluje IPv4 z prawie wyczerpaną pulą adresów a grom usług nie umie jeszcze poprawnie korzystać z dostępnego od lat następcy.

Dziękuję jeszcze raz!
REKLAMA