logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RENAULT MASTER III - Problem z ABS

Maras13a 06 Lis 2017 21:26 42723 13
REKLAMA
  • #1 16806040
    Maras13a
    Poziom 7  
    Ocena: 10
    Witam znajomy poprosił mnie o wymianę czujnika obrotów prawego tylniego koła, ponieważ zerwał się przewód. Po wymianie niestety po przejechaniu kilkunastu metrów zapala się kontrolka ABS. Wyskakuje błąd prędkości prawego tylniego koła. Kiedy wchodzę w podgląd sygnałów na postoju wszystkie czujniki wskazują 0km/h. Podczas jazdy na tym kole prędkość wskazuje 20-600km/h a na pozostałych odpowiednio do prędkości pojazdu. Następnie przełożyłem wtyczkę od lewego koła do prawego a od prawego koła do lewego. Zakręciłem kołami i przekłamanie nadal pozostało na prawem tylnim kole (pomimo iż w rzeczywistości był to czujnik z lewego koła). Stwierdziłem zatem że czujniki są ok i problem jest gdzieś indziej. Kolejnym krokiem było wypięcie wtyczki z sterownika abs(odłączony aku) i sprawdziłem ciągłość przewodów od czujnika ( JEST ) następnie sprawdziłem czy nie ma zwarcia z innymi przewodami lub do masy ( NIE MA ) Podłączyłem akumulator i zmierzyłem napięcie jakie idzie na czujniki. Okazuje się że na lewy tylni czujnik mam 1,76V a na prawy tył mam 0,9V. Pomyślałem że może po zerwniu się przewodu mogło dojść do zwarcia i uszkodził się sterownik. Kolega od znajomego jakiegoś załatwił sterownik z pompą o identycznych nr. Niestety po wymianie sterownika mam w dalszym ciągu identyczną sytuację. Może któryś z bardziej doświadczonych kolegów coś mi podpowie???
  • REKLAMA
  • #2 16806074
    ptr92
    Poziom 19  
    Ocena: 247
    pęknięta koronka najprawdopodniej.
  • #3 16806107
    Maras13a
    Poziom 7  
    ptr92 napisał:
    pęknięta koronka najprawdopodniej.

ale jak podpiołem do czujnika na prawym kole wiązkę od lewego koła to pokazuje ok.
  • REKLAMA
  • #4 16806147
    ptr92
    Poziom 19  
    Maras13a napisał:
    Następnie przełożyłem wtyczkę od lewego koła do prawego a od prawego koła do lewego. Zakręciłem kołami i przekłamanie nadal pozostało na prawem tylnim kole (pomimo iż w rzeczywistości był to czujnik z lewego koła).

na pewno nie pokręciłeś ze stronami?
    Ja robię to tak, że sprawdzam jedną stronę tylko. Czyli skupiam się na stronie do czujnika sprawnego, czyli w Twoim wypadku lewy tył. Potem przedłużam na przewodach i wiązkę lewy tył i podłączam pod czujnik prawy tył. Obserwuję wartość na komputerze z czujnika lewy tył. Jeśli jest OK, to znaczy, że koronka, czujnik OK. Jeśli źle to trzeba szukać usterki w wiązce lub sterowniku.
  • #5 16806166
    Maras13a
    Poziom 7  
    nie pomyliłem, wpiąłem wiązkę z lewego koła do czujnika na prawym kole. Kręcąc prawym kołem miałem prawidłowe odczyty w rubryce - prędkość lewego koła. Natomiast po podpięciu wiązki z prawego koła do czujnika na lewym kole, kręcąc ręką lewym kołem , nadal mi wskazywało prędkość rzędu 600km/h.
  • REKLAMA
  • #6 16806222
    ptr92
    Poziom 19  
    czyli sugerujesz, że ewentualne zwarcie w instalacji do plusa bądź masy, pojawia się jedynie podczas kręcenia kołem? jak przestajesz obracać, to zwarcie znika? Gdzie tu sens i logika;)
    nadal twierdzę, że problem jest w koronce,a ty pokręciłeś coś ze stronami przy zamianach, ale niech inni się wypowiedzą.
  • #7 16806264
    Maras13a
    Poziom 7  
    ptr92 napisał:
    czyli sugerujesz, że ewentualne zwarcie w instalacji do plusa bądź masy, pojawia się jedynie podczas kręcenia kołem? jak przestajesz obracać, to zwarcie znika? Gdzie tu sens i logika;)
    nadal twierdzę, że problem jest w koronce,a ty pokręciłeś coś ze stronami przy zamianach, ale niech inni się wypowiedzą.

jak pisałem sprawdzałem każdą żyłę od sterownika abs do czujnika czy ma przejście, jaką ma rezystancje i czy nie ma zwarć z innymi. Specjalnie odpiąłem wiązkę z zaczepów aby móc wpiąć wtyczkę od czujnika z lewego koła do czujnika na prawym kole. Przy niepodpiętej wtyczce od prawego koła pokazuje mi prędkość z czujnika 655km/h a kręcąc ręką prawym kołem pokazuje mi prędkość lewego tylniego koła ok 6-8km/h. Test robiłem kilka razy zawsze z tym samym skutkiem. Nie ma mowy o pomyleniu odczytów. Bardziej mnie zastanawia różnica w zasilaniu czujników. lewe koło 1,76V a prawe tylko 0,8V

Dodano po 3 [minuty]:

a może ktoś ma schematy do POMPA ABS MASTER III 2.3 DCI 0265800737 476600053R

Dodano po 15 [godziny]:

Podgląd sygnału na sterowniku
  • #8 18001424
    szwagier81
    Poziom 15  
    Ocena: 142
    co bylo problemem ? Borykam się z tym samym.
  • #9 18854270
    AdamOSA
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    Miałem to samo , prędkości z kosmosu na lewym tylnym kole .

Po przedzwonieniu przewodów od pompy do czujników okazał się jeden przewód bez przejścia do czujnika . Nie zlokalizowałem dokładnie miejsca , wymieniłem od końca baku do wtyczki czujnika i mam poi problemie . Robimy skrętkę .
  • #10 19145443
    janko83
    Poziom 12  
    Ocena: 144
    Witam
    podepnę się do tematu ponieważ też mam problem z ABS w Renault Master III 2013. Kontrolki świecą się, a błędy aktywne po odczycie poniżej:

Jedynie co mogę dodać to układ hamulcowy był zapowietrzony, ale dzisiaj odpowietrzyłem. Podczas próby diagnozy układu hamulcowego żaden z systemów nie chce zareagować. Prośba o pomoc od czego zacząć. Bezpieczniki w kabinie i pod maską dla układu ABS są ok.
  • REKLAMA
  • #12 19145708
    janko83
    Poziom 12  
    genek1000 napisał:
    janko83 napisał:
    Podczas próby diagnozy układu hamulcowego żaden z systemów nie chce zareagować.

Co to znaczy bo nie kumam ?
    Jak diagnoza ABS nie reaguje to jak odczytałeś błędy ?

Inne podzespoły wygenerowały brak sygnału z ABS. Podczas "skanowania" wszystkich systemów głowica podłączona do gniazda diagn. nie może połączyć się z układem hamulcowym.
  • #13 19145810
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1050
    Wtyczka ABS
    2 grube czerwone na 1 i 25 pin - +12V stałe
    2 grube czarne na 13 i 38 pin - masa
    żółty przewód na 32 pin - zasilanie +12v po zapłonie
    26 i 14 pin - CAN - przejście przez moduł zabezpieczeń pod maską do gniazda OBD
    teoretycznie jest diagnoza K na 17 pin do 7 w gnieździe OBD
  • #14 19145913
    janko83
    Poziom 12  
    Dzięki za podpowiedź. Czy mini schemat do tego można prosić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z systemem ABS w Renault Master III po wymianie czujnika obrotów prawego tylnego koła. Po wymianie czujnika kontrolka ABS się zapala, a błąd wskazuje na prędkość prawego tylnego koła. Użytkownik przeprowadził testy, w tym zamianę wtyczek czujników, co wykazało, że problem nie leży w czujnikach. Sprawdzono ciągłość przewodów oraz zasilanie czujników, które wykazało różnice w napięciu. Inni użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w koronce czujnika lub w instalacji elektrycznej. Pojawiają się również pytania dotyczące schematów i diagnozy układu ABS, a także problemy z komunikacją z systemem hamulcowym w innym pojeździe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA