logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błędy ABS/ESP po kalibracji czujnika kąta skrętu w Renault Master III 2015 2.3dci

polaczek9119 01 Sie 2024 20:20 8064 13
REKLAMA
  • #1 21176626
    polaczek9119
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam
    Renault Master III 2015r 2.3dci

Mam pewien problem, oddałem auto do "fachowca", który posiadał komputer diagnostyczny. Poprosiłem go, żeby skalibrował mi czujnik kąta skrętu i wymienił zepsutą taśmę airbag na nową. Odebrałem auto i na desce rozdzielczej wywaliło mi błędy abs/esp, żółty kluczyk, stop i ręczny.
    Deska rozdzielcza przestała pokazywać:
    - prędkość samochodu,
    - nie można na manetce nic zmienić, pokazuje błąd układu hamulcowego i w inne tryby nie można przejść,

Komputer diagnostyczny nie może połączyć się z modułem abs/esp, w ogóle go nie widzi.
    Błędy, które wyskakują po odczytaniu z komputera:
    - DTC940D Informacja multipleksowa o prędkości pojazdu,
    - DTCC129 Brak przesyłu informacji multipleksowej z ABS/ESP,
    - DTCC073 Obwód komunikacji CAN,

Powiedział mi, że próbował skonfigurować czujnik kąta skrętu innym urządzeniem i podczas konfiguracji systemu abs/esp zawiesił się system. Próbował jeszcze raz wejść w ten moduł i nie dało rady się z nim połączyć. Po przekręceniu kluczyka od razu wysypały się błędy na desce rozdzielczej.
    Zastanawiam się, co w tej sytuacji mam zrobić.
    Może trzeba jakieś moduły zaprogramować?
    - sterownik silnika,
    - pompa sterownik ABS/ESP,
    - licznik,

A może ktoś miał taki sam problem i wie, co trzeba zrobić? Dodam, że wszystko działało prawidłowo, nie było żadnych problemów z autem.
  • REKLAMA
  • #2 21176690
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1463
    polaczek9119 napisał:
    który posiadał komputer diagnostyczny.

Drobna różnica miedzy posiadaczem gitary, a gitarzystą
  • REKLAMA
  • #3 21176754
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3405
    @polaczek9119 Człowieku czego Ty szukasz ? Po prostu weź ten jego "komputer diagnostyczny" i wsadź mu w mordę.
    Nic nie powinno Cię obchodzić, ma zwrócić pojazd w takim stanie jak otrzymał, i wszystko w tym temacie.
    Teraz wciska kity że to wina samochodu a nie jego marna wiedza.
  • #4 21176811
    polaczek9119
    Poziom 2  
    Sam chcę wiedzieć, co można naprawić albo od czego zacząć.
  • #5 21176880
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Tak na przyszłość to taki czujnik kalibruje się poprzez wartości rzeczywiste w komputerze diagnostycznym. Odczytuje się położenie tego czujnika w stopniach względem położenia kół. Nic się nie koduje, ani nie programuje. Ale teraz to już musztarda po obiedzie. Jak gość, który ci to robił, ma legitny warsztat, to ja bym mu nie odpuścił, niech teraz na własny koszt szuka kogoś, kto przywróci ten sterownik do takiego stanu, jaki był przed jego ingerencją.
  • #6 21176887
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3416
    m.tosiek napisał:
    Tak na przyszłość to taki czujnik kalibruje się poprzez wartości rzeczywiste w komputerze diagnostycznym. Odczytuje się położenie tego czujnika w stopniach względem położenia kół. Nic się nie koduje, ani nie programuje.

Zainspirowałeś mnie, to jak to się fizycznie robi? Jak się ten czujnik ustawia?
  • #7 21176907
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    piotrekwoj1 napisał:

Rozbawiłeś mnie z rana, dobre, dobre.
    Wczoraj podjeżdża Kia ceed z kontrolką "ESP OFF". Komputer, błąd "angle sensor". Wchodzimy w dane rzeczywiste, kierownica na wprost a komputer pokazuje skręt ponad 30 stopni. Klient mówi że wymieniali końcówki drążków i sami ustawiali zbieżność, kierownica była krzywo to ją naprostowali. Wchodzimy w ESP w blok specjalne funkcje, jest "kalibrejszyn angle sensor". Robimy co komputer każe, a właściwie ustawiamy tylko kierownicę idealnie do jazdy na wprost, i to wszystko. Nie wiem czy cała wizyta klienta trwała dosłownie 5 minut.
    Raz miałem przypadek że samochód klienta/kolegi uszkodził mi tester (zwalam to na przypadek), ale gdybym ja uwalił coś klientowi to niestety trzeby by to odkupić.
    Więc autorze tematu, nie szukaj szczęścia tu na forum a jedź do tego "mehanika" i zakominikuj mu że albo naprawia na swój koszt albo Ty naprawisz ale on za to zapłaci.
  • #8 21176949
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Aleksander_01 napisał:
    piotrekwoj1 napisał:

Rozbawiłeś mnie z rana, dobre, dobre.
    Wczoraj podjeżdża Kia ceed z kontrolką "ESP OFF". Komputer, błąd "angle sensor". Wchodzimy w dane rzeczywiste, kierownica na wprost a komputer pokazuje skręt ponad 30 stopni. Klient mówi że wymieniali końcówki drążków i sami ustawiali zbieżność, kierownica była krzywo to ją naprostowali. Wchodzimy w ESP w blok specjalne funkcje, jest "kalibrejszyn angle sensor". Robimy co komputer każe, a właściwie ustawiamy tylko kierownicę idealnie do jazdy na wprost, i to wszystko. Nie wiem czy cała wizyta klienta trwała dosłownie 5 minut.
    Raz miałem przypadek że samochód klienta/kolegi uszkodził mi tester (zwalam to na przypadek), ale gdybym ja uwalił coś klientowi to niestety trzeby by to odkupić.
    Więc autorze tematu, nie szukaj szczęścia tu na forum a jedź do tego "mehanika" i zakominikuj mu że albo naprawia na swój koszt albo Ty naprawisz ale on za to zapłaci.

Oj zawsze musisz się wyrwać. Ja to wiem ale chciałem żeby autor cytatu się wypowiedział skoro tak ogólnikowo napisał. Może faktycznie nic się nie ,,programuje" ale jednak trzeba do tego użyć komputera więc ingerencja programowa jakaś w sterownik jest.
  • REKLAMA
  • #9 21176954
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    piotrekwoj1 napisał:
    Oj zawsze musisz się wyrwać.

Bo mnie nerw bierze jak czytam takie "porady".
    A twoja odpowiedź bardzo mnie rozbawiła, he,he.
  • #10 21177007
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    Nie ma co się denerwować, ja wiem jak to zrobić, koledzy też wiedzą, a autor tematu i tak pewnie się z tego forum nie dowie, a co mi tam, bez względu na potencjalną krytykę opiszę sposób ustawienia tego czujnika kąta skrętu. A więc tak, ustawiamy samochód do jazdy na wprost, najlepiej przejechać kilkadziesiąt metrów do przodu tak, żeby auto jechało prosto. Potem zdejmujemy kierownicę, jeśli mamy już zamontowany czujnik, demontujemy go, i teraz ważna uwaga, musimy ustawić czujnik w pozycji środkowej, żeby uniknąć zerwania w nim taśmy. Liczymy liczbę obrotów czujnika do skrajnej pozycji najpierw w jedną, potem w drugą stronę i ustawiamy czujnik w pozycji środkowej, tzn. gdy np. czujnik da się przekręcić 5 obrotów z lewej do prawej, to cofamy go w lewo 2.5 obrotu i tak zakładamy go na swoje miejsce, uważając, aby się już nie przestawił. Po czym montujemy kierownicę tak, aby była "prosto", tak jak byśmy chcieli, żeby była do jazdy na wprost. Po takim ustawieniu czujnika zwykle nie jest nam potrzebny żaden komputer diagnostyczny, no chyba żeby tylko skasować błąd w sterowniku, ale i tak przeważnie po krótkiej jeździe błąd sam zniknie.
  • REKLAMA
  • #11 21177014
    polaczek9119
    Poziom 2  
    Panowie, bardzo dobrze rozumiem, ale jeśli zostawię u niego auto, to ile to potrwa, zanim dojdzie, co to jest. Dlatego szukam rozwiązania, co to może być, żeby przyspieszyć naprawę. Chcę dobrej porady, co mogę zrobić albo naprawić, żeby to działało. Auta potrzebuję cały czas do jazdy.
  • #12 21177032
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ja obstawiam że uwalił sterownik ABS ale to trochę dziwne. Widzisz problem w tym że nie masz czy diagnozować a Renault to specyficzne auto i byle czym nie pójdzie. Najszybciej chyba będzie poszukać pompy używki i podpiąć ją na chwilę sprawdzając czy diagnostyka wróciła.
  • #13 21177152
    polaczek9119
    Poziom 2  
    Tak właśnie chce zrobić podmienić pompę ABS ze sterownikiem i zobaczyć czy się połączy. A jaki jeszcze moduł albo sterownik odpowiada za ABS/ESP ? Deska rozdzielcza samochodu z wyświetlonym komunikatem Usterka hamulców.
  • #14 21338516
    polaczek9119
    Poziom 2  
    Dla potomnych, jeśli coś takiego stanie się w waszym samochodzie, w moim wypadku wystarczyło wymienić moduł UCH na nowy i zaprogramować go na nowo. Wszystko wróciło do normy.

Podsumowanie tematu

✨ W Renault Master III 2015 2.3dci po kalibracji czujnika kąta skrętu i wymianie taśmy airbag pojawiły się błędy ABS/ESP, brak komunikacji z modułem ABS/ESP oraz problemy z wyświetlaniem prędkości i funkcji na desce rozdzielczej. Diagnostyka wykazała błędy DTC940D, DTCC129 i DTCC073 wskazujące na brak przesyłu informacji multipleksowej i problemy z komunikacją CAN. Kalibracja czujnika kąta skrętu powinna polegać na ustawieniu go w pozycji środkowej względem obrotów i zamontowaniu kierownicy na wprost, bez konieczności programowania sterownika. Możliwe, że podczas próby konfiguracji sterownik ABS został uszkodzony lub zablokowany, co uniemożliwia połączenie diagnostyczne. Sugeruje się podmianę pompy ABS ze sterownikiem na używaną w celu weryfikacji działania systemu. Ostatecznie rozwiązaniem okazała się wymiana i ponowne zaprogramowanie modułu UCH, co przywróciło prawidłową pracę systemów ABS/ESP i komunikację z modułami pojazdu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA