logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Master 3 2015 - Brak komunikacji z ABS, brak zasilania z UCH?

citromaniak 23 Sty 2025 18:54 2820 4
REKLAMA
  • #1 21406648
    citromaniak
    Poziom 23  
    Ocena: 389
    Problem z renault masterem 3 jest brak komunikacji z ABS.rok 2015 silnik 2,3.Na zlaczu od ABS sa dwa plusy grube na stale i dwa minusy grube .Brakuje mu prawdopodobnie plus po zaplonie.Kiedy podaje 12v na pin 28 bodajże pojawia sie komunikacja z ABS.Ten kabelek leci chyba do UCH na 4pin zlacze p203.Tak jakby UCH nie podawalo plus 12v na sterownik ABS.Ktos wie dlaczego?Komunikacja z UCH jest i brak bledu wtedy gdy podam sztucznie 12v na ten kabel.
  • REKLAMA
  • #2 21406770
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5114
    citromaniak napisał:
    leci chyba do UCH na 4pin zlacze p203

To pod maską to USM i lubi napić się czasem wody
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21408302
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3908
    Dołączę się do dyskusji
    Mam dokładnie prawie taki sam przypadek....nie działa wspomaganie ale komunikacja jest i nie działa ABS i brak komunikacji
    W skrzynce bezpiecznikowej w kabinie jest pozycja bezpiecznika ABS nr 10 ale co śmieszniejsze to pod bezpiecznikiem brak jest styku???? I nie mam pojęcia dlaczego?!
    Znalazłem w internecie opis złącza ABS : dwa grube czerwone 1 i 25 pin +12 (i tak mam), potem czarne na 13 i 38 pin masa (i tak mam) dalej przewód żółty pin 32 zasilanie po stacyjce I TEGO STYKU W OGÓLE NIE MA....
    26 i 14 CAN i 17ka linia K do OBD
    Czy mógłbyś podpowiedzieć na który PIN podałeś plus że komunikacja z ABS się pojawiła (potwierdź)
    Pozdrawiam!
    Proszę zobaczyć czy pod bezpiecznikiem w kabinie nr 10 ABS są obydwa styki!!!!
  • #5 21408466
    citromaniak
    Poziom 23  
    Ocena: 389
    Napiszę ci bo też się z tym borykałem.Masz nowsza wersję ABS tak jak ja występuje ona od 2014 roku.Piny zasilania to takie co podałeś z tym że pin zasilania od UCH to czerwony z niebieskim paskiem przy kostce ABS chyba 28 pin.No i teraz niespodzianka bo UCH ma w sobie wewnątrz mini przekaźnik który jest wysterowywany plusem z bezpiecznika od oświetlenia wewnętrznego 10 A.Bezpiecznik ten jest zaraz po lewo od tego niby bezpiecznika od ABS którego u ciebie i u mnie nie ma ponieważ jest do starej wersji ABS.I ten mini przekaźnik daje właśnie plusa na ABS tego ci tam brakuje.Takze sprawdź ten bezpiecznik i zobacz czy jak włączysz zapłon czy jest tykniecie tego mini przekaźnika powinno hulać.
REKLAMA