logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Laptop - Błąd BCD 0xc0000034 i Winload.efi 0xc000001 po aktualizacji Win10

Matiakus 07 Lis 2017 22:06 1605 14
REKLAMA
  • #1 16808356
    Matiakus
    Poziom 8  
    Witam serdecznie, mam problem, chciałem ostatnio wyczyścić komputer, zresetowałem wszystko za pomocą Reset My PC z poziomu recovery i wgrałem podstawową wersję Win10, chciałem porobić aktualizacje automatyczne, ściągnęły się i wszystko pięknie lecz po restarcie komputera pojawia się błąd
    Recovery

Your PC/Device needs to be repaired

The Boot Configuration Data for your PC is missing or contains error.

File: \EFI\Microsoft\Boot\BCD

Error code: 0xc0000034

No mówie super, postanowiłem to naprawić, zrobiłem na kompie z systemem Win8.1 flash disk z odzyskiwaniem systemu aby przywrócić BCD jakoś, podłączam do kompa i pojawia się inny problem...

Your PC/Device needs to be repaired

The application or operating system couldn't be loaded because a required file is missing or contains error.

File: \windows\system32\boot\winload.efi

Error code: 0xc000001

Nie mam Win10 ani innego na płytce czy na USB... Co mogę zrobić? szukałem czegoś w internecie ale wszystkie naprawy są z użyciem wierszu polecenia z poziomu Recovery które mi nie działa, lub właśnie poprzez flash disk z recovery lub systemem windows ale mi też to nie działa bo nie ma tego winload.efi... Nie mam pomysłu, proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16808412
    Matiakus
    Poziom 8  
    Mógłbyś powiedzieć mi jak to zrobić jeżeli system w ogóle się nie uruchamia?
  • #5 16810341
    Matiakus
    Poziom 8  
    Wyjąć dysku z laptopa raczej nie dam rady, a testowałem mhdd najnowszy i nie może przeskanować mi dysku bo pisze że nie jest gotowy, w ogóle mi go jakby nie znajduję, a jak z BIOSie zmieniam wartości na IDE zamiast AHCI to wtedy w ogóle mi nie chce się program odpalić z USB... Spróbowałem Parted Magic 2017 ale pokazuje mi coś takiego za każdym razem jak chce odpalić go... obraz w załączniku

Lenovo Laptop - Błąd BCD 0xc0000034 i Winload.efi 0xc000001 po aktualizacji Win10
  • REKLAMA
  • #7 16810492
    Matiakus
    Poziom 8  
    Lenovo Ideapad 100-15IBY
    Model Name : 80MJ
  • #8 16810600
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4893
    Ustaw go w IDE i w BIOS:
    - boot mode - legacy support
    - boot priority - legacy first
    - USB boot - enabled
    - OS Optimized - Disabled

Sprawdź ponownie MHDD.
  • REKLAMA
  • #9 16810653
    Matiakus
    Poziom 8  
    Gdy próbuje bootować na takich ustawieniach, program nie działa, czarny ekran.
  • #11 16810872
    Matiakus
    Poziom 8  
    Mam sciągnąć Astrę i wysłać Ci report? zrobiłem to ale plik jest zaszyfrowany...
  • #13 16812369
    Matiakus
    Poziom 8  
    No przecież masakra, ja tego nie kapuje... Jakim cudem tak wiele programów pokazuje że disk its not ready... Victoria to samo, na AHCI błąd o nie gotowym dysku, na IDE w ogóle czanry ekran i się nie odpala... Testowałem następny program, jakim jest HDAT, to samo... Jakieś pomysły od czego to? No przecież to jakiś pech... I najgorsze jest to że to przez update automatyczny Win10 a nie moja ingerencja i zabawa....
  • #15 16812528
    Matiakus
    Poziom 8  
    No i tu jest problem bo ja już takiej rzeczy raczej nie zrobię...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problemy z laptopem Lenovo Ideapad 100-15IBY po aktualizacji systemu Windows 10, w tym błędy BCD 0xc0000034 oraz winload.efi 0xc000001. Po próbie resetu systemu i użyciu nośnika odzyskiwania z Windows 8.1, użytkownik nie był w stanie uruchomić programów diagnostycznych, takich jak MHDD czy Victoria, z powodu problemów z dyskiem. Użytkownik nie ma możliwości wyjęcia dysku z laptopa, co ogranicza dalsze kroki diagnostyczne. Wskazówki obejmowały zmianę ustawień BIOS na IDE oraz uruchomienie w trybie legacy, jednak te zmiany nie przyniosły rezultatu. Użytkownik poszukuje dalszych rozwiązań, aby zdiagnozować problem z dyskiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA