logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić sygnał zgłoszenia centrali E10B w bramce VoIP Linksys PAP2T?

sdd 08 Lis 2017 15:45 990 2
REKLAMA
  • #1 16809582
    sdd
    Poziom 19  
    Ocena: 89
    Witam

Nie mogę znaleźć dobrej dokumentacji, opisującej ustawienia sygnału zgłoszenia centrali (dialtone) w bramce voip Linksys PAP2T. O ile opisów dialplanów jest mnóstwo, o tyle nie mogę znaleźć opisu parametrów ustawień sygnału. Przykładowo weźmy ustawienie:

350@-19,440@-19;10(*/0/1+2)

domyślam się, że 350 Hz to jedna częstotliwość, 440 Hz - druga
    * - oznacza, że sygnał ma być odtwarzany "cały czas" (aż do timeouta)
    0 - że przerwy mają trwać 0
    1+2, że oba sygnały mają być nałożone

co jednak znaczy małpka?, co znaczy 19? (w "patternach" innych dialtonów pojawiają się też 10 czy 16), co oznacza 10 przed nawiasem?

Chciałbym uzyskać dialtone maksymalnie zbliżony do dialtona centrali E10B (OCB-238) - do którego bardzo jestem przywiązany.

Pomożecie? ;)
  • REKLAMA
  • #2 16810943
    kangyooni
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    małpa oznacza decybele, im wyższa wartość tym głośniej, max. chyba zero ale zostaw na max. -10. OCB-283 miała 425Hz ale nie dostaniesz zbliżonego sygnału, tylko coś bardziej jak z generatora sinusoidy. A to dlatego ze sygnał który słyszysz z bramki nie podlega kompresji do 8 bit aLaw więc nie ma tego charakterystycznego szumu kwantyzacji.
  • #3 16811517
    sdd
    Poziom 19  
    Ocena: 89
    Dziękuję ;)

Zawsze, gdy zadam pytanie, to nagle znajduję w cudowny sposób niedostępne dotychczas informacje ;)
    Znalazłem ciekawy artykuł: https://en.wikipedia.org/wiki/ToneScript
    Kombinuję, by zamiast tych szumów kwantyzacji, dać w tle inną częstotliwość ale z bardzo małym poziomem -99 i nawet dość podobne wyszło.
    Aktualnie takiego dialtona mam: 425@-19,400@-99;60(*/0/1+2) można by spróbować dać jeszcze jedną częstotliwość. W każdym razie zabawa przednia.
    Nie orientuje się może ktoś, czy takie coś można by zrobić we Fritzu? Jakoś tylnymi drzwiami wrzucić dialplan, dialtone czy dzwonki (choć przyznam, że we fritzu akurat dialtone jest bardzo zbliżony do typowych central).
REKLAMA